Engelli Taha internetten sipariş kurbanı oldu

Yatağa bağımlı yaşayan serebral palsi (beyin felci) 3 yaşındaki Taha Gümüştekin’e ailenin verdiği ölçüler doğrultusunda 4 bin 200 TL ücret karşılığında ayakta dik pozisyon alma cihazı gönderildi. Ancak cihaz hem bebeğe dar geldi hem arızalı çıktı. Gümüştekin ailesi, internet üzerinden sipariş verdikleri firmayı yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Engelli Taha internetten sipariş kurbanı oldu
Antalya'nın Manavgat ilçesinde yaşayan ev hanımı Necla ve Gültekin Gümüştekin çiftine, ilk çocuklarının doğumuna az bir süre kala kontrol için gittikleri hastanede kötü haber verildi. Bebeğin boynuna kordon dolandığı fark edilince anne acilen ameliyata alındı. Sezaryenle dünyaya gelen ve "Taha" ismi verilen bebeğin beyninde kordon dolanması sonucu hasar oluştuğu tespit edildi. "Serebral palsi" teşhisi konulan Taha için işlerinden ayrılarak Muratpaşa ilçesindeki bir yakınlarının evine taşınan aile, bir süre sonra oğullarının medikal malzeme ihtiyacını karşılayamaz hale geldi. Hastalığı nedeniyle beynin iki bölümünde çukurluk bulunan ve sadece parmaklarını oynatabilen minik Taha, beslenmesini midesindeki hortumdan, solunumunu ise solunum makinesine bağlı Trakeostomi (cerrahi yollarla soluk borusuna giden bir delik açılması) yöntemi ile sağlıyor. 5 makineye bağılı şekilde kullandığı 16 ilaçla yaşama tutunmaya çalışan minik Taha'nın ailesi, küçük çocuğa daha iyi ortam sağlamak amacıyla İzmirli bir medikal firmasına 4 ay önce ayakta dik pozisyon alma cihazı siparişini bebeğin ölçüleriyle birlikte verdi. 2 ay sürede cihaz yapılarak ailenin Antalya’daki adresine kargo ile gönderildi. Fakat bu esnada Taha bebek rahatsızlığı nedeniyle hastanede olduğu için ailenin bulunduğu adrese cihaz teslim edilemedi. Hayırseverlerin desteğiyle toplanan 4 bin 200 TL’lik parayla alınan cihaz, Aralık ayı içinde gecikmeli olarak aileye ulaştırıldı. Sevinçle kutuyu açan aile büyük şok yaşadı. Kenarları kırık olan ve bebeğin verilen ölçülerine uygun olmayan bir cihazı karşılarında gören aile hayal kırıklığı yaşadı. İzmirli firma yöneticilerini arayan aile, tüm girişimlerine rağmen ürünlerini değiştiremedi. Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak adına cihaz üreten bir firmanın engelli bir bebeğin hayatına engel koyduğunu belirten Gümüştekin ailesi, konuyu yargıya taşıyacaklarını bildirdi.

"Taha'nın rahatı için bu cihazı sipariş vermiştik"

Anne Necla Gümüştekin, Taha’nın 3 yaşına girmek üzere olduğunu ve 5 cihaza bağlı şekilde 16 ilaç kullandığını belirtti. Bebeklerine hiçbir zaman uzun bir yaşam şansının verilmediğini dile getiren anne Gümüştekin, “Ama hiçbir zaman yılmadık, hep bir umut ışığı bekledik.’Anne’ diyen ve elleri kolları hareket edebilen çocuğumuzun durumu zamanla geri gitmeye başladı. Biz her gün ölüm acısını yaşıyoruz. Yaşatmak için mücadele ediyoruz. Taha gibi bebeklerin tek tedavisi fizik tedavi. Ama yatan bebeklere fizik tedavi uzmanı gönderiliyormuş. En büyük ihtiyacımız özel fizik tedavi ama ücretleri çok pahalı, yaptıramıyoruz. Bebeğimizi fizik tedavi için hastanelere götüremiyoruz, enfeksiyon sonucunda kriz geçiriyor. Sağlık Bakanlığından evimize fizik tedavi uzmanı gelmesi noktasında yardım istiyoruz” dedi.

"2 ayda gelen sipariş arızalı"

Taha’nın kilo almasıyla bakımda zorluklar yaşamaya başladığını dile getiren Gümüştekin, “Çocuğumuzun rahat etmesini istiyordum. Ayakta dik pozisyon alma cihazı için İzmir’deki bir firmaya sipariş verdim. Bu cihaz bebeğimizin hareketlenmesine yardımcı olacaktı. Bebeğimizin boyu, ağırlığını içeren, asansörlü, yatırma imkanı sağlayan sepetli bir cihaz siparişini verdim. 2016 Ekim ayında sipariş verdim, Aralık ayında cihazımız firmanın adresi yanlış alması nedeniyle gelmiş gitmiş. Telefonla da ulaşmadılar. Zor uğraşlar sonucunda kargoyu evimize getirttik” dedi.

"Firma mağdur etti"

Gelen cihaza hiçbir şekilde bebeklerini oturtamadıklarını kaydeden Gümüştekin, “Hemen firmayı aradım, bebeğin sığmadığını gösteren bir fotoğraf istediler, gönderdim. İstediğimiz özelliklerde değildi cihaz. Büyük hayal kırıklığına uğradığımı söyledim. Kırıkları vardı. Geri göndermek istediğimi söyledim. 4 bin 200 TL’lik para da hayırseverlerin desteği ile toplanmıştı. Bize yardımsever halkın gönderdiği parayı Taha’nın hayatını kolaylaştırmak için kullanmak istedik ama mağdur olduk. O parada boşa gitti. Bizimle muhatap olmuyorlar. Firmanın avukatıyla görüşmemize rağmen yardımcı olmadılar. Engelli çocuklar için sandalye üreten bir firma bizi mağdur etti. Rahatlıkla istediğimiz yere şikayet edebileceğimizi söylediler. Hukuki sürecimiz başladı” diye konuştu. 

"Cihaz yürümüyor bile” 

Baba Gümüştekin ise, bebeklerine daha iyi yaşam için her zaman bir arayış içinde olduklarını belirterek, “Eşim bir ailenin desteğiyle bu aracı görmüş. Siparişini ölçüleriyle vermiş. Ama bize sıkıntılı bir araç geldi. Bebeğimiz yüzde 100 engelli ve raporu var. 16 adet ilaç kullanıyor, 5 cihaza bağlı yaşıyor. Aylık 4 bir TL giderimiz var. Zor şartlar altında bebeğimize bakmaya çalışıyoruz. Sipariş veriyoruz, telefonda her şey güzel. Cihaz yürümüyor bile. 4 bin 200 ve 300 TL’lik kargo masrafı yaptık ama elimizde hiçbir şey yok” dedi.

"Mağdur etti"

Bebeklerinin sürekli yatakta yatmaması, değişiklik olması amacıyla cihazı sipariş verdiklerini aktaran baba Gümüştekin, “Bu firma engelli bir bebeği mağdur etti. Aracı götürüp firmanın önüne atmak istiyorum. Yapılan engelli insanların üzerinden para kazanmaktır. O kargoyla, bu kargoyla neden göndermediniz diyorlar. Bebeğimin yanında olmam nedeniyle çalıştığım yerlerden sık sık izin alınca işten çıkarılıyorum. Vatandaşlarımızın desteğiyle toplanan parayla alınan bir cihaz. Bu cihazdan vazgeçtik, paramızı iade etsinler. Bebeğimize evde fizik tedavi yapılması noktasında Sağlık Bakanlığından destek bekliyoruz” diye konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2017, 10:44

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83