Antalya'nın ilk simülasyon yarışması

Genç Organize Sanayi Derneği ile Endüstri Mühendisliği Derneği, Antalya’da bir ilke imza attı. İki dernek, ortaklaşa düzenleyecekleri Simülasyon Arenası Yarışması ile işletme sorunlarına teknoloji tabanlı çözümler arayacak.

Antalya'nın ilk simülasyon yarışması
Genç Organize Sanayi Derneği (GENÇOSD) ile Endüstri Mühendisliği Derneği (EMD) işletme sorunlarının teknoloji tabanlı çözümleri için Simülasyon Arenası Yarışması başlattı. Antalya da ilki gerçekleşecek olan yarışmada öğrencilere, Antalya OSB’deki fabrikalardan alınan gerçek vakalar üzerinde uygulama yapma fırsatı sunulacak. Antalya’da ilk kez, 13 farklı üniversiteden 48 öğrencinin katılımı ilki gerçekleşecek yarışma, iki etaptan oluşacak ve 7 Temmuz’da sona erecek. 

MÜHENDİS ADAYLARINA FIRSAT

Endüstri ve işletme mühendisliği öğrencilerinin bilgi ve becerilerini ortaya koyacağı simülasyon arenası projesi ile işletmelerin veri toplama, analiz etme ve bunları karar verme sürecinde kullanma ile ilgili becerilerinin geliştirilmesi, endüstri mühendislerinin çalışma alanları ile ilgili farkındalıkların artırılması, öğrenciler için ise iş hayatına atılmadan önce, simülasyon becerilerini güçlendirmek için reel örneklere ulaşmaları hedefleniyor. 

YÜKSEK KATMA DEĞER

Üye profilini gençlerin oluşturduğu bu iki derneğin, sanayi üretimindeki sorunların çözümü için kümelenmesinin önemine vurgu yapan Antalya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, “Genç sanayici ve mühendislerin, üretimde karşılaşılan sorunlara bilimin ışığında çözüm araması, ellerini taşın altına koyması ve bunu tek vücut halinde, örnek bir birliktelik ile yapması, sektörün gelişimi adına atılmış büyük ve önemli bir adımdır. Yüksek katma değer içeren bu işbirliğinin sektör içerisinde artarak sürmesi en büyük temennimizdir” dedi. 

DERNEKLER ARASI İŞBİRLİĞİ

Projenin, dernekler arası işbirliğinin verimliliğine dikkat çeken güzel bir örnek olduğunu belirten GENÇ OSD Başkanı Canan Gürkan, “Öğrencilerin öğrenim hayatında gerçek vakalar üzerinde çalışmaları ve analiz imkanı bulmaları ileride iş hayatlarını kolaylaştıracak tecrübeye sahip olmasını sağlayacaktır. Şirketlerimizin 2. ve 3. kuşakları olarak yeni yönetim anlayışını benimsemeli ve karar mekanizmasını daha bilimsel yöntemleri kullanarak kurmalıyız. EMD ile imzaladığımız protokol hem şirketlerimizdeki operasyonel süreçlerimize katkı sağlayacak hem de ileride açılması planlanan olası mühendis kadrolarında tecrübeli öğrencileri tercih etmemize yol açacaktır” dedi. 

GERÇEK VAKALARI ÇÖZÜMLEYECEKLER

Yarışmaya GENÇ OSD üyelerinden 7 firmanın katıldığını aktaran Gürkan, “Her biri Antalya OSB’de bulunan firmaların ihtiyaç duyduğu alanlarda vakalar hazırlandı ve endüstri mühendisliği öğrencileri ile paylaşıldı. Vakalar arasında yeni yatırım analizi, stok yönetimi, üretim hat iyileştirmesi, lojistik planlama, kaynak ihtiyaç planlama gibi her biri gerçek olan vakalar bulunmaktadır. Ortaya çıkacak sonuçları değerlendirerek gelecek yıllarda Bölgemizde daha fazla firmamızda farkındalık sağlamak ve bu projenin kapsamını genişletmek istiyoruz. Böylesi bir projenin Antalya’da öncüsü olmaktan dolayı gururluyuz” ifadelerini kullandı. 

SÜREÇ SORUNLARI İÇİN MÜHENDİSLİK UYGULAMALARI
 
Turquality alan tüm firmaların ortak kesişimin de endüstri mühendisi istihdamının olduğunu belirten Endüstri Mühendisliği Derneği Başkanı Ufuk Peker ise “Rekabet avantajı yaratmak için operasyonel mükemmellik sanayi işletmelerinin hedefi olmalıdır. Endüstri ve işletme mühendislerinin istihdamı bu hedefle çalışan ve çalışacak kurumlar için kritik ve elzem bir konudur. Her süreç sorunu, bir ekipman sorunu gibi teknik konudur ve mühendislik yaklaşımı içinde çözülmelidir. Proje, bu farkındalığı yaratmada önemli bir araç olacaktır” diye konuştu.

TERSİNE MENTÖRLÜK ZAMANI

Endüstri 4.0 entegrasyonu için yalnızca teknolojik değil kültürel değişiminde gerekli olduğuna dikkat çeken EMD Başkanı Peker “Bu değişiminin en önemli parçası kararların sezgisel değil, veriye yönelik alınması olacaktır. Bu dönüşümde işletmelerimizdeki endüstri ve işletme mühendislerinin rolü çok önemlidir. Mentörlük artık yön değiştirdi. Zaman “tersine mentörlük” zamanıdır. Gençlerimizin bu gibi projelerle önlerini açıp onlara fırsatlar yaratmalıyız. Nitelikli işgücü sorunu bölgesel gelişim için önemli tehditlerimizden biridir. Bunun için işbirliği temelli stratejilere yönelmemiz, bir arada proje yapma alışkanlıklarımızı geliştirmeliyiz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2018, 11:26

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83