Enerji tüketimine zorunlu önlem uyarısı

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, Türkiye’de artan enerji kullanımı karşısında önlem almanın zaruri bir ihtiyaç haline geldiğini savundu.

Enerji tüketimine zorunlu önlem uyarısı

 MMO Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, enerji üretiminde yerli kaynakların yetersizliğine dikkat çekti. Enerji sektöründeki dalgalanmaları ve enerjideki yerli üretim hakkında bilgi veren Hamamcıoğlu, "Türkiye birincil enerji tüketimleri sektörel bazda incelendiğinde 2014 yılında binaların yüzde 24, sanayinin yüzde 23’lük bir paya sahip olduğu görülmektedir. Ülkemizin toplam enerji talebi 1990’ dan 2014’e yüzde 134, toplam enerji ithalatı yüzde 231 artarken, toplam yerli üretimdeki artış sadece yüzde 21 sınırında kalmıştır. Yerli üretimin talebi karşılama oranı 1990 yılında yüzde 48 iken 2014 yılında bu oran yüzde 25 mertebelerindedir. Artan enerji talebinin yerli kaynaklar ile karşılanamadığı açıktır. 2012 yılında 60.1 milyar dolara ulaşan enerji ham maddeleri ithalatı ülkenin toplam ithalat tutarının yüzde 23.1’ini oluşturmuştur. Enerji girdileri ithalatı 2013 yılında 55.9 milyar dolar, 2014 yılında ise 54.9 milyar dolar olmuştur. Doğal gazda, 2015 yılında yaklaşık 48 milyar metreküplük ithalat ile ülkemiz dünya sıralamasında 5’inci sırayı alırken, 35 milyon ton petrol ithalatı ile 13’ üncü, 30 milyon ton kömür ithalatı ile 8’ inci sıralamayı almıştır" şeklinde açıklama yaptı.

banner111
Doğalgazda yerli üretim yetersizliği
Türkiye’de doğalgaz kullanımı oranı ile yerli üretim oranının arasında uçurum olduğuna dikkat çeken Hamamcıoğlu, verilerle üretim ve tüketim arasındaki açığı ortaya koydu. Hamamcıoğlu, "Doğalgazda yerli üretimimiz sadece 450 milyon metreküp düzeylerindedir. Böylelikle yerli üretimin talebi karşılama oranı doğal gazda yüzde 1’inde altında kalmıştır. Günden güne artan enerji kullanımı karşısında önlem almak zaruri bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bilindiği üzere ülkemizde 2 Mayıs 2007 tarihinde yayınlanan 'Enerji Verimliliği Kanunu' ile enerjinin etkin kullanımı üzerine çalışmalar başlamış bulunmaktadır. Binalar ve endüstriyel kuruluşlar özelinde bakıldığında enerji verimliliği için alternatif yöntemler ele alınabilir. Enerjinin verimliliği en genel anlamda kullanılacak enerjinin yenilenebilir kaynaklar ile üretilmesi ya da mevcut enerjinin kullanımında tasarrufun sağlanması şeklinde olabilir" diye konuştu.

MMO’dan YAPEX’de enerji verimliliği semineri
Türkiye’deki mevcut enerji kullanım durumu ve buna bağlı birçok konunun ele alınacağı geniş bir seminer düzenleyeceklerini bildiren Hamamcıoğlu, "16-19 Kasım tarihlerinde YAPEX fuarında MMO Antalya Şube olarak "Binalar ve Sanayi' de Enerji Verimliliği" başlıklı seminer düzenliyoruz. 17 Kasım Perşembe günü yapılacak olan seminer, Akdeniz Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik Anabilim Dalı Başkanı ve MMO Antalya Şube Başkan Vekili Doç. Dr. İbrahim Atmaca tarafından sunulacaktır. Seminerde ilk önce Türkiye’nin genel enerji görünümü kıyaslamalı tablo ve grafikler ile değerlendirilecek daha sonra sırasıyla binalar ve endüstriyel tesisler için alternatif enerji tasarruf yöntemlerinden bahsedilecektir”"dedi.

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2016, 16:45

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83