Tarihi Kaleiçi'ne gelen turiste vale hizmeti verilecek

Antalya’nın ilk mekanik katlı otoparkı, törenle hizmete açıldı. Projenin sahibi Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, otoparka gelen yerli ve yabancı turistleri elektrikli araçlarla, vale hizmeti de vererek, Kaleiçi’ne taşıyacaklarını söyledi.

Tarihi Kaleiçi'ne gelen turiste vale hizmeti verilecek
Sinan Mahallesi'ndeki mekanik katlı otopark açılış törenine, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Muratpaşa Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Antalya Valisi Münir Karaloğlu Antalya’nın büyüdüğüne ve geliştiğine dikkat çekerek, "Nüfus artıyor, halkımızın gelir seviyesi, milli gelir seviyemiz yükseliyor, araç sayımız artıyor ama bununla beraber otopark ve cadde büyüklüklerimiz maalesef artamıyor. Böyle bir şansımız yok. O zaman ne yapacaksınız, elinizdeki mekanları daha efektif kullanmak zorundasınız. Bir koyundan 4 post nasıl çıkarılır, onun yolunu bulmalısınız. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel de bir koyundan 4 post çıkarmış. Bir araçlık park yerine şimdi 4 araç park etme imkanı buluyor. Ben kendisini kutluyorum. Ekibi ile beraber Antalya’ya bu yeni nesil teknolojiyi getirdiği için, mekanik otoparkımızı Antalya’ya kazandırdığı için tebrik ediyorum" dedi.

"Trafik rahatlayacak"

Antalya’nın artan nüfusuyla birlikte otopark ihtiyacının da arttığına dikkat çeken Başkan Türel, "Şehir merkezinde otopark problemi yüzünden kaldırımlarda park etmeler, yayaların haklarını ihlaller söz konusu oluyor. Park yeri olmadığı için maalesef insanımız şehir merkezine gelmekten ürküyor. Bu yüzden turizm ve ticaret de istediğimiz noktaya gelemiyor. Bu soruna karşı Antalya’da yeni bir otopark dönemini başlatıyoruz. Şehir merkezinde ve çevresinde bu otoparklar kısa dönemde inşallah belirli bir rahatlama sağlayacak" ifadelerini kaydetti.
İnşaatı süren Doğu Garajı Projesi’nde 700 araçlık bir otoparkın yapılmakta olduğunu söyleyen Türel, "Kent Müzesi Projesi kapsamında yıkılan eski stadyumun olduğu alanda yaklaşık 500 araç kapasiteli bir otopark daha bulunuyor. Onun da inşaatı başladı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki yer altı otoparkı benim ilk dönemimde tamamlanmıştı. Açılışını yaptığımız bu alan bildiğiniz gibi eskiden de otopark olarak hizmet veriyordu. Şimdi mekanik otopark ile kapasitesi 2 misline çıktı" dedi. 

Kaleiçi'ne vale hizmeti

Vali Münir Karaloğlu başkanlığında Kaleiçi’nde yepyeni düzenlemeler yaptıklarını hatırlatan Başkan Türel, şunları aktardı: 
"Kaleiçi’ni herkesin görmek istediği bir merkez haline getirmek gibi bir hedefimiz var. Kaleiçi’ne araç girilmesiyle ilgili bir sınırlama getirince bu otoparkın önemi daha da arttı. Burayı Kaleiçi’ne gelen yerli ve yabancı turistlerin otopark depolama alanı olarak hizmete sunmasaydık, belki bugün Kaleiçi’nde araç girişini yasaklamamız bu kadar kolay olmayacaktı. Biz şimdi ne yapıyoruz? Yine Sayın Valimizin liderliğinde bütün araç girişlerimize haritalarımızı koyduk. Aracı ile gelen bir yerli ve yabancı turist varsa o haritaları veriyoruz. Direkt bu otoparkı tarif ediyoruz. Yanına bir vale hizmeti de vererek, bir görevlimizi de koymak suretiyle buraya gelip otoparkını yapmasını sağlıyoruz. Bitmiyor. Burada birkaç tane elektrikli araç bulunduruyoruz. Yerli yabancı misafirimizi elektrikli araçlarımıza bindirip Kaleiçi’nde gitmek istediği noktaya, yine vale hizmeti vermek suretiyle Büyükşehir Belediyesi olarak ulaştırıyoruz. Böylelikle artık Kaleiçi’ne aracımla geldim, gideceğim yere ulaşamadım derdi bu otoparkın da kapasitesinin arttırılması ile bitmiş oluyor."

Otopark inşaatına Şubat ayında başladıklarını ve yaklaşık 8 ayda tamamladıklarını anlatan Başkan Türel, "Eskiden otoparkın kapasitesi 90 araçlıktı. Bugün 56 adet ikili sistem kurularak toplamda 188 araç kapasitesine ulaştık. Kısa sürede parklandırılacak araçlar için 2 katlı sistemlerimizi kullanıyoruz. 4 katlı sistemler ise abone hizmetler olarak uzun süreli kalacak araçlara hizmet verecek. Platformlar, tasarımı sayesinde iç içe kapanarak, en üstteki platforma ilave bir rampaya gerek duymadan da araçların park etmesine imkan sağlıyor. Bir araçlık park yerine 4 araç park edebilme şansımız oluyor. İşletilmesi belediye şirketimiz ANET tarafından 7 gün 24 saat esasına dayalı yapılacak. Ücretsiz vale hizmeti ile otopark girişinden itibaren kabul edilen araçlar tekrar kapıda teslim edilecek. Otopark içerisindeki araçlar Antalya Büyükşehir Belediyesinin güvencesi altındadır. Fiyatlarımız fevkalade uygundur. 1 saate kadar 5 TL, 3 saat 8 TL, 6 saat 10 TL, 24 saat 15 TL olacak şekilde bir tarife öngörüldü. Antalya şehir merkezinde böylelikle ucuz ve kaliteli bir otopark hizmetini de sunmuş olacağız" diye konuştu.

Otomobil yerine bisiklet

Antalya’nın bir dünya şehri olduğunu vurgulayan Başkan Türel, sözlerini şöyle sürdürdü: 
"Kaleiçi’ne istediğimiz saatte istediğimiz araçla girelim, park edelim, park bedava olsun diyebilme şansımız kalmamıştır. Bu dünyada da mümkün değildir. Bu yatırıma ve bu hizmete rağmen gördüğünüz gibi en düşük tarife ile hizmet sunuyoruz. Şehir merkezinde motorlu taşıt yoğunluğuna, otopark taşıt sıkıntısına yüzde 100 çözüm bulmak mümkün değil. Antalya olarak önce otobüs, tramvay, toplu taşım sistemlerini geliştirmemiz gerektiğini biliyoruz. Otomobil yerine bisikleti tercih edelim. Yakın zamanda bir bisiklet grubuyla bisiklet turu yaptım. Beni bir yerden bir yere bisikletle gidiyorken görürseniz şaşırmayın. Çünkü şimdi bisiklet yollarımızı Antalya’da böyle bölük pörçük değil onları bir ring haline getirecek şekilde tasarlıyoruz. Uygulamasını çok hızlı bir şeklide yapacağız ve ANTBİS dediğimiz saat ücretli bisiklet kiralama sistemiyle bisikleti olmayanlar bisikletle seyahat etme imkanı bulacaklar."

"Antalya metroya hazırlanıyor"

Ulaşım ve trafik sorununun çözümü için en önemli toplu ulaşım aracının metro olduğuna dikkat çeken Başkan Türel, "2019’dan sonra Antalya metro ile tanışacak. Bununla ilgili tüm kamu izinlerimizi şu an Ulaşım Master Planı kapsamında almış durumdayız. Allah nasip ederse yeniden hizmet imkanı söz konusu olduğunda, 2019 sonra Büyük Limandan Lara Kundu’ya bir Y çizerek Varsak’a uzanacak bir metro projesi gündemimizde. Onun da hazırlıklarını şu anda sürdürüyoruz" dedi.

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2017, 10:30

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83