Türel'in çılgın projesinde ilk etap başladı

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Boğaçayı Projesi’nin birinci etabı, alt yapı ve taşkın önleme çalışmalarıyla başladı. İkinci köprüye kadar olan ilk etabı bir yaşam alanı ve halkın buluşma noktası olarak bir rekreasyon projesiyle Antalya’ya kazandıracaklarını söyleyen Başkan Türel, “Önümüzdeki turizm sezonuna kadar alt yapısıyla, peyzajıyla bu çalışma tamamlanmış olacak” dedi. Türel, çalışmayla aynı zamanda bölgeyi çok önemli bir sel tehdidi ve riskinden kurtaracaklarını vurguladı.

Türel'in çılgın projesinde ilk etap başladı
Başkan Türel, “Kimileri Menderes Türel hayal görüyor. Bu proje yapılamaz demişlerdi. O hayal görüyor diyenler gelsinler burada hayallerin nasıl gerçek olduğunu idrak etsinler. Biz hayal etmekten korkmuyoruz, hayallerimize ulaşmak için de çok çalışıyoruz” diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, taşkın önleme ve ıslah çalışmalarının başladığı Boğaçayı’nda şantiye ziyareti ve basın toplantısı gerçekleştirdi. Türkiye’nin Kanal İstanbul’dan sonraki ikinci çılgın projesi Boğaçayı Projesi’nin ilk etap çalışmalarının artık başladığını müjdeleyen Başkan Türel, “Boğaçayı Projesi benim ilk dönemimden bu yana 10 senedir üzerinde çalıştığımız bir proje. Antalya’ya ve pırlanta gerdanlığımız Konyaaltı Sahili’ne yeni bir pırlanta gerdanlık kazandıracak bir proje. Bu proje çeşitli etaplardan oluşuyor. En önemlisi bugün alt yapıya yönelik çalışmaları başlamış olan 1. Etap kısmı” dedi.

Bölge sel riskinden kurtulacak

Boğaçayı’nın bir taşkın önleme alanı olduğunu ve geçen yıllarda oluşan selde sahildeki köprünün yıkıldığını hatırlatan Türel, şunları söyledi: “O yüzden Boğaçayı’nda öncelikli yapılması gereken hususun alt yapı, yani taşkın önleme, projesi olduğunu hep ifade ettik. Ve bu gün başlayan tam da budur. Eğer bu yapılamazsa Büyük Limandan belki Sea Life Otele kadar bütün bu bölge ciddi bir sel riski ve tehdidi altında olacaktır. Bu çalışma ile bunun da önüne geçilmesi söz konusu. Çünkü bu köprünün denize gitmiş olduğu o sel felaketi yaklaşık 2300 debi bir akışla söz konusu oldu. Bugün burada başlatmış olduğumuz çalışmayla 4600 debi yani yaşanan sel felaketinin neredeyse 2 misli bir debiye göre tedbir alıyoruz. Öncelikli olarak bölgeyi çok önemli bir sel tehdidi ve riskinden kurtarmış oluyoruz. Boğaçayı Projesi’nin bence en önemli kısmı budur.”

Yaşam alanı ve buluşma noktası olacak

Diğer taraftan bu alanı bir yaşam alanı ve halkın buluşma noktası olarak, turizm cazibesini de sağlayacak bir rekreasyon projesiyle Antalya’ya kazandıracaklarını anlatan Türel, şunları aktardı: “İşte görüyorsunuz arkamızdaki manzara adeta bir bataklık görünümünde. Sazlıklar, otluklar, çöpler ve bizim pırlanta gerdanlığımıza hiçte yakışmayan bir manzara. Bu görünümü ortadan kaldırıp Boğaçayımızı en güzel şekilde Antalyalıların yaşam alanı haline getirecek bir adımı da atıyoruz. Denizi yaklaşık 700 metre içeri almak suretiyle de bir su görünümü sağlayıp peyzaj ve rekreasyon çalışmaları ile de burayı kartpostalları adeta süsleyecek hale getirmiş olacağız. Halkımızın spor ve yürüyüş imkanı bulabileceği, günün yorgunluğunu ve stresini atabileceği bir dinlenme alanı, bir peyzaj projesi olarak burası en güzel şekilde adeta taçlandırılmış olacak. Alt yapı çalışmaları ile birlikte peyzaj çalışmaları da eş zamanlı devam edecek. Önümüzdeki turizm sezonuna da peyzajıyla, alt yapısıyla ikinci köprüyü geçen yere kadar bu çalışma inşallah tamamlanmış olacak”

Yapılamaz diyenler gelip görsünler

Boğaçayı Projesi ile ilgili geçmişte yapılan bazı yorumları hatırlatan Türel, “Ne demişlerdi? 9 yaşındaki bir çocuğun bilgisayara hazırlayacağı kadar basit bir projeyle Antalya’yı kandırıyor demişlerdi. Şimdi onları söyleyenler gelsinler burada ne yaptığımızı güzelce bir idrak etsinler. Kimileri Menderes Türel hayal görüyor. Bu proje yapılamaz, yapılmaz demişlerdi. Şimdi inşallah bize o hayal görüyor diyenler de gelsinler burada hayallerin nasıl gerçek olduğunu idrak etsinler. Biz hayal etmekten korkmuyoruz. Bu rahmetli Özal’ın sözüdür. Hayallerimize ulaşmak için de çok çalışıyoruz” dedi.

Uyumlu beraberliğin sonucu

Başkan Menderes Türel şöyle devam etti: “Tabi ki biz bunu bir uyumlu beraberliğin neticesinde sağlıyoruz. Boğaçayı Projesi sadece Büyükşehir Belediyesi’nin bir projesi değildir. İçerisine Devlet Su İşleri, kamu mülkiyetlerinin kullanımları için Maliye Bakanlığı vardır. Bir kısmında milli park alanıdır. Dağın arkasında sinema stüdyolarını yapacağımız bölümde Orman Bakanlığımızla bir işbirliğimiz söz konusudur. Alt yapı projelerini Devlet Su işleri Genel Müdürlüğümüzle birlikte tamamladık. Onlar onayladılar. Ve şimdi proje uygulanmaya başlıyor. Tabi bu konuda özellikle başta Sayın Orman ve Su işleri Bakanımız Veysel Eroğlu’na teşekkür ediyorum. Bu projenin gerçekleşmesi başbakanlık onaylarına kadar 6 ayrı kurum, kuruluşu ilgilendiriyor. Hemen ikinci köprünün sol tarafındaki özel proje alanımızda alanın mülkiyet satışı için Maliye Bakanlığımız ile bir ilki gerçekleştirdik. İlk defa bir hazine mülkiyetini gelir paylaşımıyla proje esaslı yani bizim istediğimiz projeyi yapmak şartıyla satışa sunabiliyoruz. Bunu nasıl yapıyoruz Bakanlar Kurulu kararıyla. Yani işte bu adımı bütün bakanlarımızın ve nihai olarak Sayın Başbakanımızın imzası ve destekleriyle attık. Ben sayın başbakanımıza ve sayın cumhurbaşkanımıza teşekkürü bir borç biliyorum.”

Yat limanı yaşam merkezi

Boğaçayı Projesi’nin sadece alt yapı çalışmalarından ibaret olmadığını vurgulayan Başkan Türel, “Bildiğiniz gibi büyük limanın doğu kısmındaki mendireğin arkasına, proje kapsamında bir de yat limanı yapılacak. Onun arkasında da yine bir yaşam merkezi Antalyalılarla birlikte olacak. Böyle bir yat limanıyla, böyle bir pırlanta gerdanlık buluşarak şehrin ekonomik ve sosyal kalkınmasına da önemli bir katkı sağlayacak. Yat limanıyla ilgili adımı projesi tarafımızdan yapılmak suretiyle Ulaştırma Bakanlığımız Alt Yapı Genel Müdürlüğümüz atacak. Özel proje alanı Bakanlar Kurulu Kararı çıktı. Dere kenarında bir başka yaşam merkezi olacak ve turizme hizmet edecek, cazibe alanı olacak. Böylelikle özel proje alanımız içerisinde de Antalya’nın başka güzelliğini sunmuş olacağız” şeklinde konuştu.

Boğaçayı Projesi’nin 4’ncü etabı ile ilgili de bilgi veren Başkan Türel, şunları söyledi: “En önemli etaplardan biri de bu. Sinema stüdyoları ve eğlence merkezi olarak temalı park olarak düşündüğümüz, içinde konaklama tesislerinin de olacağı yepyeni bir proje. Hemen yanında açık hayvanat bahçesi yani safari parkla birlikte Bunun da projelerini tamamladık. Detaylar bir taraftan devam ediyor. Bu detayları da tamamladığımızda inşallah bu dönem içerisinde başlamasını ön görüyoruz. Ancak özellikle halkın ortak yaşam alanı olan, denizden özel proje alanımıza kadar yaklaşık 1500 metrelik alanımızı bu dönemde tamamlayacağız. Diğer etaplarını da başlatmak suretiyle adeta rayına koymuş olacağız, 2019 Mart’ına kadar. Bugün gerçekten bizim için çok mutlu bir gün.”

Başkan Türel sözlerini şöyle sürdürdü: “ Hayal görüyorlar, yapamazlar, gerçekleştiremezler denilen bir iş artık başladı. Bir işe başlamak bitirmenin yarısı. O yüzden artık bugün itibariyle Boğaçayı’nın taşkın önlemeye yönelik alt yapı çalışmasının yarısını bitirdik desek çok abartmış olmayız. Özellikle burada bu bölgede bölgeyi bir sel tehdidi ve riskinden koruyacak bir alt yapı çalışması, özellikle Antalya’daki çevre hassasiyeti gösteren değerli kurum kuruluşlarımızın kulağına inşallah küpe olur. Çünkü bir çevre felaketini önleyen çevreci projeye başlıyoruz. Ayrıca Antalya’nın 30 senedir en önemli kanayan yaralarından bir tanesi olan, bir türlü çözülemeyen, kangren haline gelmiş, Boğaçayı üzerindeki taş ve kum ocakları meselesi de artık tarihin tozlu sayfaları arasına gömülüyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile taş ocaklarının Büyükşehir Belediyesi’ne devri ile ilgili üç bakanlığın kurul kararı, bakanlar tarafından imzalandı. Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ve Enerji Bakanımız Sayın Berat Albayrak’a da teşekkür ediyorum”.

Çevreci dostlardan teşekkür bekliyoruz

Taş ve kum ocaklarının devri ile ilgili tebligatların istendiğini hatırlatan Başkan Türel, “Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün uzmanları tarafından tespit edilen bir bedel ödemek kaydıyla buradaki taş ocaklarının devir alıyoruz. Ve bu taş ocaklarını ne yapıyoruz? Antalyalıların yaşam haline getirecek projeleri gerçekleştiriyoruz. Düne kadar, bir çevre felaketi diye, taş ocakları ve kum ocaklarını, çözülemeyen bir sorun olarak gören çevreci dostlarımızdan bu meselenin kökünü kazıdığımız için bir teşekkür beklemek herhâlde hakkımızdır. Böyle bir çevre hassasiyetini işte biz Büyükşehir Belediyesi olarak çözmüş oluyoruz” dedi.

Turizm sezonuna yetiştirilmeye çalışılacak

Konyaaltı Sahil Projesi çalışmalarını da incelediğini belirten Başkan Türel, “Konyaaltı sahil projesi çalışmalarını da denetledim. Varyantın altından Su otele kadar olan projemizin 1. Etap kısmı başladı. Mini City’nin oradan Boğaçayı’na kadar olan çalışmalar da bir ay içinde başlayacak. Konyaaltı sahilini, projemizle TIR’ların kamyonların geçtiği trafikten arındıracağız. Tam bir pırlanta gerdanlık olarak halka açık yaşam alanları sağlayacağız. Proje süratle devam ediyor. Hedefimiz turizm sezonuna kadar Konyaaltı sahil projemizi tamamlamak. Allah’ın izniyle en güzel şekilde başaracağız” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2017, 17:53

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83