Türkmenlerden referandum tepkisi

Yurdum Türkmeneli Derneği ve Türk Ocakları Antalya Şubesi üyeleri, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) tarafından 25 Eylül’de yapılması planlanan ‘bağımsızlık referandumu'na tepki gösterdi.

Türkmenlerden referandum tepkisi
Türk Ocakları Antalya Şube Başkanı Abdullah Uysal, Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nde (AGC) düzenlediği basın toplantısında 1. Dünya Savaşı sonrası cetvelle çizilen sınırları değiştirmeye yönelik küresel emperyalist yeni bir projenin safhasına gelindiğini belirtti. IKBY'deki referandumla Türkler, Araplar, Farslar ve Kürtler arasına sokulan fitne tohumlarıyla bölgenin geleceğinin şekillendirilmek istendiğini söyleyen Uysal, “Kuzey Irak Kürt Yönetimi'nin Irak anayasasına göre bir bölgeye bağlı olmayan Kerkük’ü de içine alan bağımsızlık referandumunu 25 Eylül 2017’de yapacağını duyurması üzerine Irak Merkezi Hükümeti, Irak Türkleri ve bazı ülkelerden buna karşı tepkiler yükseldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kerkük üzerinde hak iddia etmenin yanlış olduğunu, bu yanlıştan dönülmesini istedi” dedi.

"Masada Diyarbakır"

Sadece Irak ve Suriye’nin değil, Türkiye’nin de sınırlarının yeniden çizilmek istendiğini belirten Uysal, “Türkiye gerçek manada bir beka mücadelesi içindedir. Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün bozulmasının bizim için savaş sebebi olabileceği ilan edilmelidir. Türkiye ve Türk milleti bu coğrafyanın en önemli gücü ve umududur. Irak’ın kuzeyindeki kanunsuz referanduma ve Suriye’nin kuzeyindeki PKK ihanet koridoruna ‘hayır’ diyoruz. Yetkililerimizi bir kez daha genelde Türkmen siyasetinde bu konuda açık ve net tavır almaya davet ediyoruz. Unutmayalım ki masada olan sadece Musul, Kerkük, Halep değil aynı zamanda Diyarbakır’dır” ifadelerini kullandı. 

Uysal, Türkiye’deki ve Kuzey Irak’taki Kürtlerin büyük çoğunluğunun referanduma olumlu bakmadığını sözlerine ekledi.

"Türkiye yanımızdadır" 

Yurdum Türkmeneli Derneği Başkanı Adnan Yolcu ise, referanduma Kerkük’ün dahil edilmesine karşı olduklarını ve bu referanduma katılmayacaklarını vurguladı. Osmanlı Devleti’nin Irak topraklarını İngiliz himayesine bıraktıktan sonra Türkmenlerin yüzünün hiç gülmediğini dile getiren Yolcu, “Kerkük bir Türkmen şehridir. Ne Arap ne de bir Kürt şehridir. Irak'ta en fazla haksızlığa uğrayan Türkmenler'dir. ABD, İngiltere, Irak ve Türkiye referanduma karşı olduklarını söylüyorlar ama fiili bir tavırları yok. Türkmeneli bizim toprağımızdır ve hiç kimseye bırakılmayacaktır. Yaşadığımız müddetçe Türkmeneli yurdumuz için mücadele edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye Devleti ve Türk milleti bizimle birliktedir, yanımızdadır” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2017, 12:31

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83