80'lik ninelerin okuma azmi

Gazipaşa'da açılan okuma yazma kursuna katılan iki ninenin azmi görenleri hayrete düşürdü. 81 ve 73 yaşındaki iki kadın, 3 ayda okuma yazma öğrenerek diplomalarını almaya hak kazandı.

80'lik ninelerin okuma azmi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan okuma yazma seferberliği kapsamında Gazipaşa’nın Kahyalar Mahallesi'nde tarama yapan Asarcık İlkokulu Müdürü Hakan Marmara, mahallede okuma yazma bilmeyen 73 yaşındaki Ümmühani Akın ile 81 yaşındaki Dursun Erkul'a ulaştı. Okuma yazma bilmedikleri tespit edilen iki kadına proje anlatıldı. 3 ay sürecek kursa seve seve katılmayı kabul eden iki kadın, üzerinde yarım asırdan fazla bir süre geçmesinin ardından yeniden okul sıralarına döndü. Bir ellerinde kitapları, bir ellerinde bastonlarıyla her gün okula gelen iki nine, 3 ayın sonunda okuma yazmayı öğrendi. 

Öğretmenleri Esin Gül Kılçık'ın kapıda karşıladığı iki azimli nine, son derslerini aldı. Okuma ve yazmayı başarılı bir şekilde öğrenen asırlık ninelere diplomalarını okul müdürü Hakan Marmara ellerini öperek verdi. 

Kursa elinde bastonuyla gelen ve okuma yazmayı söken Ümmühani Akın, öğretmenlerinden çok memnun olduklarını söyledi. Kursu başarıyla bitirdiklerini ve çok iyi geçtiğini belirten Akın, "Kendimi çok iyi hissediyorum. Bir şey bilmezdim cahil cahil gezerdim. Şimdi istediğim adresi araya araya, okuya okuya bulurum" dedi. 

81 yaşındaki Dursun Erkul ise çocukken okula gittiğini ama öfkelenip okulu bıraktığını belirterek, "3 aydır kursa geliyoruz. Sağ olsun öğretmenim öğrendim okumayı. Cahildik, şimdi öğrendik. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan'a çok teşekkür ederiz" diye konuştu. 

"Ninelerimiz bizlere azmin zaferini gösterdiler" 

Ninelerin öğretmenliğini üstlenen Esin Gül Kılçık ise öğrencilerinin azminden çok etkilendiğini ve örnek bir başarı gösterdiklerini söyledi. Kılçık, "Güzel bir dönem geçirdik. Geçmişte kısa bir okul hikayeleri olmuş ama o günün şartları gereği, kız çocuklarının durumu olsun gerek okul, ulaşım şartları nedeniyle olsun okulu bırakmışlar. Zaman zaman onlar okula geldi. Zaman zaman biz evlerine gittik. Üstün bir performansları var. Bizim için de çok hoş bir anı oldu. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan'a ve çalışanlarına çok teşekkür ediyoruz. Ninelerimiz bizlere azmin zaferini gösterdiler" dedi. 
Okul Müdürü Hakan Marmara yaşanan süreci şöyle anlattı: 
"Cumhurbaşkanımızın muhterem eşleri Emine Erdoğan Hanımefendinin başlattığı okuma yazma seferberliği sonucu bölgemizde bir alan taraması yaptık. Bu teyzelerimizin okula gitmediğini okuma yazma bilmediğini fark ettik. Bu teklifi götürdüğümüzde çok heyecanlandılar. Belli ki içlerinde bir uhde kalmış ancak okula nasıl geleceklerini bilmiyorlardı. Biz onlara her türlü imkanı sağlayacağımızı söyledik. Bazen hastalandılar gelemediklerinde eğitimlerinin yarım kalmaması için bizler evlerine gittik. Her ikisi de bu süre sonunda okuma yazmayı söktüler." 
Okuldaki son derslerinin ardından diplomasını alan annesi Ümmühani Akın'ı özel günde yalnız bırakmayan oğlu Mustafa Akın, "73 yaşında annem bu yaşta diploma aldı. Kendisiyle gurur duyuyorum. Çoğu yerde, resmi dairelerde imza atamıyordu, şimdi çok güzel yazıyor" dedi. 
Diplomalarını alarak okuldan ayrılan nineleri öğretmenleri, "Bizleri unutmayın, bizi ara sıra ziyarete gelin" diyerek evlerine uğurladı. 

Güncelleme Tarihi: 12 Haziran 2018, 10:05

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83