ALKÜ Yörük kültürüne sahip çıkıyor

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Yörük Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği 11 Şubat 2018 tarih ve 30329 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

ALKÜ Yörük kültürüne sahip çıkıyor
Merkezin, Türk toplumunun önemli yapı taşlarından birisi olan Yörükleri, tarihi süreç içerisinde her bakımdan tüm yönleri ile disiplinler arası bir yaklaşımla araştırıp, Yörük kültürüne dair bütün unsurları ortaya koymak, bunları kayıt altına alıp korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak gibi önemli işlevleri bulunmaktadır. Resmi Gazete’de yayınlan YÖRKAM yönetmeliği ile konuşan ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, merkezin açılmasını çok anlamlı ve faydalı bulduğunu söyledi. Rektör Pınarbaşı,” Çok değerli bir hocamızı bu işin başına getirdik. Hocamız zaten bu alanın uzmanı. Yapacağı çalışmalarla Üniversitemize çok şey katacağına inanıyorum. Kendisine görevinde başarılar dilerim” diye konuştu.

YÖRÜK KÜLTÜRÜ TANITILIYOR

ALKÜ Yörük Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (YÖRKAM) başında, Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Ak bulunuyor. Ülkemizde Yakınçağ Tarihi alanında Yörükler üzerinde çalışan tek kişi olması ve kariyeri boyunca Yörük kültürüne yönelik yaptığı çalışmalarla bilinen Doç. Dr. Mehmet AK’ın Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlanan Teke Yörükleri (1800-1900) adlı çalışması yanı sıra Yörüklerle ilgili Başbakanlık Osmanlı arşivine dayalı kaleme aldığı çok sayıda makalesi bulunmaktadır. Ayrıca 18.08.2017 tarihinde Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından, Yörük kültür ve geleneklerini gelecek nesillere aktarmak üzere Manavgat'ın Evren Mahallesi'nde açılışı yapılan Özel Yörük Müzesi’nin kurulmasında danışmanlık ve küratörlük yapmıştır. ALKÜ YÖRKAM’ın resmi gazete yayınlanmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade eden AK,” Alanya bir Yörük kenti olup üniversite olarak biz merkezimizde Yörük kültürüne yönelik her türlü çalışma ve faaliyeti bilimsel temellere dayandırıp, kayıt altına almak istiyoruz” dedi. AK, Türk kültürünü kuşaktan kuşağa aktarmak ve milli benliğimizi korumak için merkezde yapılacak olan çalışmalara önem vereceklerini belirtti.

Merkezin çalışma alanlarına bakıldığı zaman;

a) Yörüklerle ilgili arşiv vesikalarına dayalı tarihi araştırmalar yanında sosyolojik, edebi, kültürel ve sanatsal alanlarda farklı disiplinlerde ve aynı zamanda disiplinler arası araştırmalar yapmak.

b) Ulusal ve uluslararası boyutta benzer unsurlar üzerinde araştırma yapan kuruluşlarla iş birliği yapmak.

c) Yörük kültürü alanındaki arşiv malzemelerini ve yapılan çalışmaları toplayıp arşiv-kütüphane oluşturmak ve eksik kalan alanlarda çalışmalar yapmak.

ç) Türk dünyasındaki konargöçerler ile Yörükleri her yönüyle karşılaştırıp benzer ve farklı yönlerini ortaya koymak.

d) Yörük kültürüne ait her türlü malzemeyi toplamak, kayıt altına almak, korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak için alan çalışmaları yapmak.

e) Yörük kültürünü ulusal ve uluslararası alanda tanıtmak amacıyla konferanslar, kongreler, bilimsel toplantılar, paneller, çalıştaylar ve benzeri etkinlikler düzenlemek.

f) Ulusal ve uluslararası boyutta benzer amaçlarla kurulmuş merkezler yanında üniversiteler ve enstitülerle iş birliği yapmak, ortak projeler geliştirmek ve yürütmek.

g) Ulusal ve uluslararası basın yayın kuruluşlarında Yörüklerle ilgili programlar düzenlenmesine katkıda bulunmak ve danışmanlık yapmak.

ğ) Ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş ve üniversitelerde Yörük kültürü ile ilgili çalışma yapan ve yapmak isteyen araştırmacılarla iş birliği yapmak ve gerekli desteği sağlamak.

h) Yörükler ve Yörük kültürüne dair süreli ve süresiz yayın etkinliklerinde bulunmak.

ı) Merkezin amaçlarına uygun olan diğer çalışmaları 2547 sayılı Kanuna göre yürütmek.

Şeklinde sıralanmıştır.

Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2018, 14:52

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83