ALKÜ'de 'çocuk gözüyle DNA' anlatıldı

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ), sosyal sorumluluk etkinlikleriyle de toplumun her kesiminden insanlarla buluşmaya devam ediyor.

ALKÜ'de 'çocuk gözüyle DNA' anlatıldı
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ), sosyal sorumluluk etkinlikleriyle de Alanyalılar ile buluşmaya devam ediyor. Bu doğrultuda ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslı Giray Kurt, Alanya Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencilerine yönelik “Çocuk Gözüyle DNA” konulu söyleşi düzenledi. BİLSEM öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen söyleşiye BİLSEM Müdürü Fatih Sağır, BİLSEM öğretmenleri, veliler de katıldı.

Üstün yetenekli öğrencilerin kendi okullarına ek olarak ücretsiz eğitim gördükleri BİLSEM’de öğrenciler ile bir araya gelen Yrd. Doç. Dr. Aslı Giray Kurt, onlara kendi pencerelerinden “Gen Kavramı, Hücre nelerden oluşur ve DNA nedir?” gibi konularda bilgiler verdi. Çocukların ilgiyle dinledikleri söyleşinin amacını onların zihinlerinde tüm canlıların genetik materyali olan DNA hakkında temel bilgiler oluşturabilmek olarak ifade eden Kurt, onlara eğlenceli ve çeşitli görseller ile konu hakkında öğretici bilgiler verdi. Sunumunda çocuklara yönelttiği sorularla onların düşünme ufuklarını da zorlayan Giray Kurt, aldığı zekice cevaplar ile keyifli dakikaların yaşanmasına neden oldu.

“DNA CANLILARIN GENETİK MATERYALİDİR”

Sunumunda DNA’nın, insanların, hayvanların bitkilerin kısacası tüm canlıların genetik materyali olduğunu ifade eden Kurt, A (Adenin), T (Timin), C (Sitozin) ve G (Guainin) moleküllerinin farklı sıralanmalarının, bitkilerin, hayvanların ve insanların birbirinden farklı olmasını sağladığını söyledi. Zaman zaman öğrencilerin sıra dışı ve zorlayıcı sorularını da cevaplayan Yrd. Doç. Dr. Aslı Giray Kurt sunumunda, insanlardaki fiziksel farklılıkların neden kaynaklandığını çocukların anlayabileceği dilinden açıkladı. Giray Kurt, “Canlılarda çeşitliliğe neden olan her bir özelliğe karakter denir. Karakter de kalıtsal olmayan karakterler ve kalıtsal karakter olarak ikiye ayrılır. Vücut ağırlığı, saç uzunluğu, konuşma şekli gibi sadece canlının yaşamını etkileyen karakterler kalıtsal olmayan karakterlerdir. Kan grubu, göz ve saç rengi gibi nesilden nesile aktarılan karakterler ise kalıtsal karakterler olarak nitelendirilir. İşte kromozomlarımızda bulunan kalıtsal özelliklerimizi taşıyan yapılara “Gen” denilmektedir.” şeklinde açıklamada bulundu.

“25 NİSAN DNA GÜNÜ OLARAK KUTLANIYOR”

İnsan genomundaki DNA baz dizilimini ortaya çıkarmak, başka bir deyişle hayatın sırrını çözmek amacıyla “İnsan Genom Projesi”nin DNA yapısının keşfedilişinin 50. yıldönümü olan 25 Nisan 2003 tarihinde tamamlandığını dile getiren Kurt, projenin tamamlandığı 25 Nisan 2003 tarihinden hareketle, bu tarihten itibaren 25 Nisan gününün, başta ABD'de olmak üzere pek çok ülkede “DNA Günü” olarak kutlanmaya başlandığını söyledi.

Bu tarihte ALKÜ olarak yeniden öğrenciler ile bir araya gelerek çeşitli etkinlikler ile “DNA Günü”nü kutlamak istediklerini aktaran Giray Kurt, bunun için planlamalar yapılacağını ifade etti.

“HER TÜRLÜ ETKİNLİK VE PROJE İÇİN HAZIRIZ”

Sunumun ardından kısa bir konuşma gerçekleştiren BİLSEM Müdürü Fatih Sağır, okullarında öğrencileri ile böylesine faydalı ve eğlenceli bir söyleşide ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslı Giray Kurt’u misafir etmekten dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirterek, bundan sonraki her türlü proje ve etkinliklerin içerisine dâhil edilmekten büyük mutluluk duyacaklarını söyledi.

Söyleşi toplu olarak çekilen hatıra fotoğrafının ardından sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2017, 13:49

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83