TÜRKSAT Genel Müdürü ALKÜ'deydi

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen’i öğrencileri ile konferansta bir araya getirdi.

TÜRKSAT Genel Müdürü ALKÜ'deydi

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Bilgisayar ve Bilişim Topluluğu 3’üncü Geleneksel Mühendislik Haftası kapsamında TÜRKSATGenel Müdürü Cenk Şen’i“TÜRKSAT ve Sektördeki Yeri” konulu konferans ile ALKÜ’ye konuk etti. İşletme Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Güneş, ALKÜ Daire Başkanları, akademisyenler, Hüseyin Girenes Fen Lisesi ile Proje İmam Hatip Lisesi öğretmen ve öğrencileri ile ALKÜ’lü öğrenciler katıldı.

“BİLİŞİM VE UZAY TEKNOLOJİLERİNDE DE MİLLİLEŞİYORUZ”

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, böylesine değerli bir konuğu öğrencilerle buluşturmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirterek sözlerine başladı. Rektör Pınarbaşı konuşmasının devamında; “Çağımız; bilişim, teknoloji, haberleşme, uydu ve uzay çağı. Millet olarak her alanda olduğu gibi uzay alanında damillileşme faaliyetlerinde ülke olarak ciddi adımlar atıyoruz. TÜRKSAT da bu bağlamda millileşme alanında çok ciddi faaliyetler yürütüyor. Birkaç gün önce gazetelerde yer alan haber çok dikkatimi çekti. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uzay Komutanlığı kurdu. Dolayısıyla bizimde bu konulardaki çalışmaları çok daha ileri götürmemiz gerekiyor” dedi. Rektör Pınarbaşı, “Bu etkinliğe davetimizi kırmayarak gelen TÜRKSAT Genel Müdürü Sayın Cenk Şen’e ve etkinliği düzenleyen Bilgisayar ve Bilişim Kulübümüze teşekkür ediyorum” dedi.

TÜRKSAT’I ANLATTI

Ardından konferansını gerçekleştirmek üzere söz alan TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen; TÜRKSAT A.Ş.’nin genel yapısı, bilişim hizmetleri, kablo hizmetleri ve uydu hizmetleri hakkında kısa bilgiler verdi. Şen, TÜRKSAT’ın üç alanda hizmet verdiğini söyledi. Bunları; Avrupa, Asya ve Afrika’yı kapsayan çok geniş bir coğrafyada uydular üzerinden haberleşme hizmetleri; Kablo altyapısı üzerinden sayısal televizyon, geniş bant internet ve sabit telefon hizmeti ve Kamu hizmetlerinin elektronik ortamdan sunumuna yönelik altyapının sağlanması, anahtar teslim projelerinin gerçekleştirilmesi ve e-Devlet Kapısı’nın işletilmesi olarak sıralayan Şen, e-Devlet hizmetleri sayesinde artık insanların bilgisayar başında işlerini çok kısa bir sürede bitirebildiklerini söyledi.

“YERLİ PROJE TÜRKSAT 6A”

TÜRKSAT’ın bilişim, kablo ve uydu hizmetlerini slayt eşliğinde salonda bulunanlara anlatan Şen’in, yeni uydu projeleri 5A ve 5B teknolojileri hakkında verdiği bilgiler salonda bulunanlar tarafından ilgiyle dinlendi. Cenk Şen bu teknolojileri konuşmasında şu şekilde açıkladı; “Sizlere 5A ve 5B teknolojisinden bahsetmek istiyorum. Biz gençlerimizin daha iyi bir dünyada yaşamasını ve gelişen teknolojinin nimetlerinden daha iyi yararlanmasını istiyoruz. Devlet büyüklerimizde büyük fedakârlıklar yaparak iki tane uydu satın aldı. Bu uyduların her birine 300 milyon dolar verildi. Bu iki yeni uydunun yeni bir baz genişliği var. Dünyada bu teknolojiyi 5 ülke kullanabiliyor. Bunu gururla söylemek istiyorum ki bu ülkelerden birisi de Türkiye’dir.  Dünyadaki kısık kaynak frekans var ve bunu büyütemiyorsunuz. İşte bizler sizin adınıza, sizler bizim yerimize geldiğinizde bu yeni kaynak sizin elinizin altında olacak. Bu teknolojiye şimdiden yatırım yapıyoruz. Bu teknoloji bize ne avantaj sağlayacak. Üç ayrı noktadan geri kestirme yaparsanız nerde olduğunuzu daha doğru bulursunuz. Şuanda herkes cep telefonundan birbirine konum gönderiyor. Bu konumu size GPS uyduları söylüyor. Yarın bir gün birisi bu GPS uydularını kapasa nerde olduğunuzu bile bulmazsınız. Bu durum bizim için değil ama havadaki F16 için, yerdeki top için, Afrin’dekitugay için çok önem arz ediyor. İşte bizde o günlere hazırlanmak için şimdiden bu uyduları uzaya atıyoruz.”

Proje Sahibinin  UAB ve Türksat A.Ş., proje yöneticisinin TÜBİTAK Uzay Enstitüsü ve yüklenici kurumların TAI, ASELSAN ve Ctech olduğu Yerli Haberleşme Uydusu ProjesiTürksat 6A’dan da bahseden Şen, “Türksat 6A Yerli Haberleşme Uydusu Projesinin sözleşmesi 15 Aralık 2014 tarihinde imzalandı. TÜBİTAK’ın öncülüğünde TÜRKSAT’ın da içinde yer aldığı ortak işbirliğiyle Ankara Kahraman Kazan’daki TUSAŞ-TAI Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde Türkiye kendi uydusunu üretmektedir. TÜRKSAT 6A yerli haberleşme uydu projesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız ile Türksat müşteri kurum, TÜBİTAK Uzay proje yöneticisi, TAI, ASELSAN ve CTech ise yüklenici kurumlar olarak yer almaktadır” dedi.

Öğrencilere çeşitli tavsiyelerde de bulunan Şen, “Okuyun arkadaşlar, okumayarak kendinize kötülük yapıyorsunuz. Beyninizi ne kadar çok çalıştırırsanız o kadar zekânız gelişir. Gayretle, hedefinize odaklanarak ve vazgeçmeden deneyerek çalışın” diye konuştu.

banner111

Programın sonunda salonda bulunan öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Şen’e günün anısına Alanya Kalesi maketi ve ALKÜ mührü takdim edildi.

 

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2018, 17:46

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83