Alanya Ziraat Odası'ndan muzda vergi indirimi değerlendirmesi

Alanya Ziraat Odası'ndan muzda vergi indirimi değerlendirmesi
Alanyalı üreticiler adına muzdaki gümrük vergisinin kat kat daha artırılmasını isteyen Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Türkiye’nin muz ihtiyacının tamamını kısa sürede karşılama ve komşu ülkelere ihraç etmenin sözünü verdi.

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, muzdaki Gümrük Vergisi’nin yüzde 7’ye düşürülmesi ile şu anda yüzde 45.8 olan vergi oranının yüzde 149’a çıkacağını söyledi.
Oda binasında açıklamalarda bulunan Göktepe, “Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı’mızın kararnamesine istinaden muzdaki Gümrük Vergisi’nin yüzde 7’ye düşürülmesi hususunda açıklamalarda bulunuldu. Muz hem yaş hem de kurutulmuş ürün olarak geçiyor. Muzdaki Gümrük Vergisi yüzde 7’ye düşürülmüştür ancak aynı kararnamenin 6 numaralı dipnotuna bakıldığında şöyle bir açıklama bulunuyor: ‘Bu gümrük vergisine istinaden ayrıca Toplu Konut Vergisi kapsamında bin kilogram 830 Euro ilave Gümrük Vergisi alınır’ şeklinde Resmİ Gazete’de açıklama yayımlandı. Bu nedenle bunu kilo olarak hesapladığımızda Toplu Konut Vergisi’nin devlet büyüklerimiz tarafından nereye kullanılacağı artık onların bileceği bir iş ancak bunun aynı zamanda okul, cami, yol yapımında, üreticilerimiz için su hususunda kullanılması gerektiğine inanıyoruz. Ayrıca İşsizlik Fonu’nda da değerlendirilmesi bizim önerimiz” dedi.

“TÜM ÜLKENİN İHTİYACINI KARŞILARIZ”

Bir kilogram muz için yüzde 48.5 Gümrük Vergisi ödendiğini ancak 15 gün sonra başlayacak olan yeni vergilendirmeye göre bu oranın yüzde 149’a çıkacağını aktaran Göktepe, “Muz üretimi meşakkatli, mikro klimanın haiz olduğu özel iklim isteyen alanlarda yetişiyor. Alanya’mızda da yaklaşık 100 bin ton muz üretimi yapılıyor. Ülke geneline baktığımızda Türkiye’nin muz ihtiyacının yüzde 75’ini karşılar durumdayız. Bu nedenle üreticilerimizin devlet büyüklerimizden ilgili bakanlıklardan ricası şu. Muzdaki gümrük vergisinin kat kat daha artması. Bizler Alanya’daki muz üreticileri olarak ülkemizdeki muz ihtiyacının tamamını en kısa sürede karşılar duruma geleceğimizin, kalıntılardan ari, kaliteli ürünü yetiştireceğimizin sözünü vermekteyiz. Çok kısa bir sonra da ülke ihtiyacının tamamının karşılandıktan sonra komşu ülkelere muz ihraç eder durumda olacağımızın sözünü veriyoruz. Bu nedenle üreticilerimiz önümüzdeki dönemde daha belki çok erken ama oluşabilecek olumsuzluklara karşı TARSİM sigortalarını yaptırmalarını rica ediyorum” diye konuştu.

“KORKMADAN, ÇEKİNMEDEN MUZ ÜRETİN”

Üreticiler adına devlet büyükleri ve ilgili bakanlıklardan taleplerde bulunan Göktepe, “Bu sene ilçemizde 5 bin ÇKS yapıldı. Ancak sigortalı ÇKS sayısına baktığımızda üreticilerden sadece yüzde 10-15’i TARSİM sigortasını yaptırmış durumda. Üreticiler olarak TARSİM sigortasına önem verelim. Doğal afetlerin ne zaman, nasıl geleceği belli olmaz. TARSİM sigortasının devlet tarafından karşılanmasını, bu oranın yüzde 75’e çıkarılmasını istiyoruz ya da önce yarı yarıya sigorta yaptırır duruma gelelim. Sonrasında bunu devlet büyüklerimizden isteyebiliriz. Muz üretiminde vergilendirmede özellikle hiçbir düşme yok. Resmi Gazete’deki açıklamaya göre şu anda yüzde 45.8 olan verginin yüzde 149’lara kadar çıktığı aşikar. Bu nedenle sübvansiyonlu kredilerin faiz oranlarının daha da indirilmesi küçük aile işletmelerinin muz ve diğer katma değer üretimlerine dahil olması çok yerinde olacaktır. Bu nedenle üreticilerimiz hiç korkmadan, çekinmeden muz, avokado üretimine, diğer katma değeri yüksek ve diğer örtü altı ürünlerin üretimine devam edebilir” ifadelerini kullandı.  

Güncelleme Tarihi: 05 Ağustos 2020, 14:51

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83