ALESO'dan yapılandırma müjdesi!

ALESO Resmi Gazete'de yayılmanan borçların yapılandırmasına ilişkin toba yasa hakkında uyarılarda bulundu!

ALESO'dan yapılandırma müjdesi!
ALESO'dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullandıldı:

Aidat Yapılandırılması

18.05.2018 tarihli 30425 sayılı Resmi Gazetede yürürlüğe giren 7143 sayılı Bazı Alacakların Yapılandırılmasına dair kanun ile Odamız aidat alacakları yapılandırılmıştır.

Söz konusu yapılandırmadan yararlanmak isteyen üyelerimizin, 31.07.2018 tarihine kadar dilekçe ile yapılandırma müracaatlarını ve ilk taksit ödemelerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Bu kapsamda geçmiş dönem aidat borçları gecikme zammı ve faizi alınmaksızın, 31.07.2018 tarihinea kadar tek seferde ödenebileceği gibi ilk taksidi 31.07.2018 tarihine kadar ödenmek üzere 6 (altı) eşit taksitte de ödenebilecektir.

Anılan Kanunda, borçların yeniden yapılandırılma şartları aşağıdaki gibidir.

1. Kamuya olan borçların yeniden yapılandırılmasında esnaf ve sanatkârlarımızın borçlu olduğu kamu kurumları açısından;
- Maliye Bakanlığı,
- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
- Sosyal Güvenlik Kurumu
- İl Özel İdareleri
- Belediyeler
2. Alacak türü açısından;
- Vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları,
- Gümrük vergileri ile bu vergilerden doğan idari para cezaları, faiz, gecikme faizi ve gecikme zamları,
- SGK primleri, emeklilik kesintisi ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primleri, sosyal güvenlik destek primi, ödenmesi imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi ile bunlara ilişkin gecikme cezaları ve gecikme zamları,
- Trafik cezaları, karayolu geçiş ücretleri ve HGS ücretleri ile bunlara bağlı cezalar, gecikme faizleri ve gecikme zamları, öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları, ecrimisiller, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu;
- Belediyelere olan su, atık su, yol katılım payları, muhtelif ücretlerden kaynaklı alacaklar ile bunların gecikme zamları ve faizleri kapsamda bulunmaktadır.
- 6552, 6736 ve 7020 sayılı yapılandırma kanunlarına istinaden yapılandırılan ve taksit ödemeleri halen devam eden borçların da bu kanun kapsamında yapılandırılması mümkün değildir.
3. Süre açısından;
- 31 Mart 2018 tarihinden (bu tarih dâhil) önce verilmesi gereken beyannameler
- 31 Mart 2018 tarihinden (bu tarih dâhil) önce tahakkuk eden vergi, resim, harçlar, SGK primleri, emekli kesintileri, işsizlik sigortası primleri ile sosyal güvenlik destek primleri
- Vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme cezaları ve gecikme zamları
- 31 Mart 2018 tarihinden (bu tarih dahil) önce kesilen trafik cezaları, karayolu geçiş ücretleri ile HGS ücretleri ve bunlardan doğan idari para cezaları yapılandırma kapsamına alınmıştır.
- 2018 yılına ait motorlu taşıtlar vergisinin 2. taksiti, 2018 yılına ait emlak ve çevre temizlik vergileri ile 31 Mart 2018 tarihinden sonra ödenmesi gereken gelir vergisi, kurumlar vergisi ve geçici vergi taksitleri ödeme vadelerinin henüz geçmemiş olması nedeniyle yapılandırma kapsamında değildir.
4. Yapılandırma kapsamına giren borç asıllarında bir indirim yapılmamaktadır. Ancak, bu borç asıllarına uygulanan gecikme cezası, gecikme faizi ve gecikme zamları ile vergi cezalarının tamamı silinmektedir.
Bunun yerine, enflasyon (yurtiçi ÜFE) oranında daha düşük bir güncelleme faizi hesaplanacak, yapılandırılan borç toplamı peşin veya iki ayda bir olmak üzere 18 eşit taksitte, toplam 36 aya varan vade ile ödenebilecektir.
5. Yapılandırılan borcun tamamının, ilk taksit ödeme süresi içerisinde peşin olarak ödenmesi halinde, yurt içi ÜFE oranında hesaplanan faizinin yüzde 90’ı silinecektir.
Yine peşin olarak ödenen idari para cezalarından yüzde 25 indirim yapılacaktır.
Bir vergi alacağına bağlı olarak kesilen vergi cezalarının tamamı, bir alacağa bağlı olmaksızın kesilen vergi cezalarının ise yarısı silinecektir.
6. Kanundan yararlanabilmek için başvurular en geç 31 Temmuz 2018 tarihine kadar ilgili idareye yapılabilecek, yeniden yapılandırılan vergi borçlarının ilk taksiti 31 Ağustos 2018 tarihine kadar, SGP primlerinin ilk taksiti ise 1 Ekim 2018 tarihine kadar ödenebilecektir. Taksit ödemeleri kredi kartı ile yapılabilecektir.
7. İlk iki taksitin tamamen ödenmesi şartıyla bir takvim yılında en fazla iki taksitin ödenmemesi mümkün olacak, ikiden fazla taksit süresinde ödenmezse yapılandırma iptal edilecektir.
8. 7143 sayılı Kanunla esnaf ve sanatkârlarımız için vergi barışı uygulaması da bir kez daha getirilmiştir.

Buna göre; 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yılları için gelir vergisi, kurumlar vergisi, gelir (stopaj) vergisi (muhtasar) ve katma değer vergisi için Kanunda belirtilen şekilde matrah artırımında bulunulması halinde, anılan yıllara ait defter ve belgeler incelenemeyecek ve herhangi bir nedenle matrah artırımında bulunulan vergiler için ayrıca bir vergi istenemeyecektir.
9. Basit usulde vergiye tabi esnafımızın yanında çalışan diğer ücretli durumundaki çalışanların, bu kanunun yayımlandığı tarihe kadar vergi karnesi doldurmamış ve ücretinden dolayı gelir vergisi ödememiş olmaları halinde, 2018 yılına ilişkin gelir vergilerini ödemeleri ve vergi karnelerine işletmeleri şartıyla, önceki yıllara ilişkin olarak herhangi bir vergi ve ceza tahakkuk ettirilmeyecektir.
10. Hatırlanacağı üzere, 30 yaşın altında olup ilk defa faaliyete başlayan esnaf ve sanatkârlarımızın 3 yıl boyunca toplam 75.000 TL’ye kadar olan kazançları vergi dışı bırakılmış, konuyla ilgili detaylı açıklama Konfederasyonumuzun 2016/21 sayılı genelgesi ile esnaf ve sanatkârlarımız ve meslek kuruluşlarımıza duyurulmuştu. Bu Kanun ile, ilk kez faaliyete başlayan genç esnaf ve sanatkârlarımız için SGK primi teşviği de getirilmiştir. Bu kapsamda, 1 Haziran 2018 tarihinden itibaren ilk defa faaliyete başlayan esnaf ve sanatkârlarımızın bir yıl boyunca Bağ-Kur primleri de Hazine tarafından karşılanacaktır. Böylelikle ilk defa faaliyete başlayan genç esnaf ve sanatkârlarımız üç yıl boyunca vergi ve bir yıl boyunca da Bağ-Kur primi ödemeyecektir.
Genç girişimcilerde SGK primi teşviğinden adi ortaklıklar ile şahıs şirket ortaklarından yalnızca bir ortak bu haktan yararlanabilecektir.
11. Kuruma kayıt ve tescilleri yapıldığı hâlde, 31/5/2018 tarihi itibarıyla prim borcu bulunanların, bu tarihten önceki sürelere ilişkin prim borçlarını, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ikinci ayın sonuna kadar ödememeleri veya ilgili Kanunları uyarınca yapılandırmamaları halinde, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulacaktır.

Durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu sürelere ilişkin Kurum alacakları takip edilmeyerek bunlara Kurum alacakları arasında yer verilmez. Sigortalılıkları durdurulanlardan bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları 1/6/2018 tarihi itibarıyla yeniden başlatılacaktır.

Ancak, daha sonra sigortalı ya da hak sahipleri tarafından talep edilmesi hâlinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı, talep tarihinde 80 inci maddenin ikinci fıkrasına göre belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden borç tutarı hesaplanarak ihya edilecektir.

Hesaplanan borç tutarının tamamını, borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Tebliğ edilen borç tutarının bu süre içinde tamamen ödenmemesi hâlinde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu madde kapsamında ödenmiş olan tutarlar ilgilinin prim ve prime ilişkin borcunun bulunmaması kaydıyla faizsiz olarak iade edilir. İhya edilerek kazanılan hizmet süreleri borcun ödendiği tarihten itibaren geçerli sayılacaktır.

Birinci fıkraya göre sigortalılıkları durdurulanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler hakkında 1/1/2012 tarihinden bu maddenin yürürlük tarihine kadar durdurulan süreler için genel sağlık sigortası hükümleri uygulanmayacaktır.

12. 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortası tescili yapılmış olup da gelir testine hiç başvurmayanlardan bu maddenin yayım tarihinden 30/11/2018 tarihine kadar gelir testine başvuran kişilerin genel sağlık sigortası primleri, gelir testi sonucuna göre ilk tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk ettirilecektir.

13. 2018 yılı Nisan ayı ve önceki aylara ilişkin olup bu Kanunun yayımı tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında tahakkuk ettiği hâlde ödenmemiş olan prim borçlarının 31/12/2018 tarihine kadar ödenmesi halinde gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.

Bu Kanunun yayımı tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borcu bulunanlar anılan Kanunun 67 nci maddesinde belirtilen şartları taşımaları halinde, bu Kanunun yayımı tarihinden önceki döneme ait prim borçları dikkate alınmaksızın Kanunun yayımı tarihinden itibaren 31/12/2018 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlandırılır.

Bu Kanunun yayımı tarihine kadar ödenmiş olan 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki genel sağlık sigortası primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı tutarları iade ve mahsup edilmeyecektir. 

Güncelleme Tarihi: 12 Haziran 2018, 11:32

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83