'AMACIMIZ YOL GÖSTERMEK'

Vergi Denetim Kurulu Antalya Grup Başkanı Tamer Gündoğdu, amaçlarının ceza kesmek değil yol göstermek olduğunu söyledi.

'AMACIMIZ YOL GÖSTERMEK'

Antalya’da gazeteci, işadamı, bürokrat ve akademisyen bir guruptan oluşan Sivil Düşünce Platformu üyeleri Vergi Denetim Kurulu Antalya Grup Başkanı Tamer Gündoğdu, DSİ Antalya Bölge Müdürü Turkay Özgür, Basın İlan Kurumu Antalya Şube Müdürü Nedim Engin, ASAT İnsan Kaynakları Müdürü Seçmen Sarıçam’ı ağırladı. Gündoğdu, vergi incelemelerinde mükellef hak ve yükümlülükleri hakkında bilgiler aktardı. Gündoğdu, amaçlarının ceza kesmek değil yol göstermek olduğunu kaydetti. Amaçlarının ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak olduğunu dile getiren Gündoğdu, vergi incelemesi yapılırken mükelleflerin haklarının gözetilmesi gerektiğini söyledi.

banner111
“Mükelleflere yaptıkları hataları ve düzeltilme yollarını gösteriyoruz. Kısacası mükellefin zararını en aza indirmek için yol gösterici bir misyon üstleniyoruz” diyen Gündoğdu, kurulun Maliye Bakanlığı'nın farklı denetim birimlerini tek çatı altında toplayan 646 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin Resmi Gazete'de yayınlanması ile 10 Temmuz, 2011'de kurulduğunu hatırlattı.

Gündoğdu, vergi incelemesi alanında uygulama birliğini sağlamak, adil ve hukuka uygun bir inceleme sürecinin oluşumuna katkıda bulunmak, tarafların hak ve yükümlülüklerinin çerçevesini net bir şekilde ortaya koyma düşüncesi ile çalıştıklarını ve bu yönde de mükelleflere yol gösterdiklerini dile getirdi.

Vergileri incelenen mükelleflerin bir takım hakları da bulunduğunu belirten Tamer Gündoğdu, “Mükelleflerin ilk hakkı denetime gelen görevlinin kimliğini görmesi. Vergi inceleme memuru geldiği zaman mükellef incelemenin hangi amaçla yapıldığını sorabilme hakkına sahiptir. Bu bilgi incelemeye başlanmadan önce alınabilir. Şayet mükellef belgelerini ibraz etmek isterse ek süre de alabilir. Mükellef ayrıca inceleme sırasında gelişmeler hakkında inceleme elemanlarından bilgi alabilme hakkına sahipler. İnceleme esnasında mükellef yerine temsilci bulundurmak yada avukat bulundurma hakkına da sahiptirler. Tutanakların bir örneğini de mükellefler alma hakkına sahipler. Ortaya çıkabilecek olan anlaşmazlık durumunda ise mükelleflerin dava açma hakları da bulunmaktadır” şeklinde konuştu.



Güncelleme Tarihi: 04 Nisan 2016, 11:16

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83