Çiftçilerin sorunları masaya yatırıldı

Antalya’da tarım üreticilerinin karşılaştığı sorunları tartışmak amacıyla Tarım Zirvesi düzelendi. Zirvede konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Büyükşehir Belediyesi olarak bugüne kadar tarım sektörüne 210 milyon lira destek verdiklerini açıkladı. Türel, "Yılda 6 milyon 750 bin kilowatt saat elektrik belediyenin kasasından bir kuruş çıkmadan, Allah’ın hikmeti güneşten istifade ederek hiçbir bedel harcamadan 39 sulama kooperatifi üyesi olan 7 bin 429 çiftçimize ve ailesine sulama suyunda kullandığı elektrik bedava" dedi.

Çiftçilerin sorunları masaya yatırıldı
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Hürriyet Gazetesi ve Denizbank işbirliğinde belediye nikah salonunda düzenlenen Tarım Zirvesi'ne Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Hürriyet Gazetesi CEO’su Çağlar Göğüş, Denizbank Hürriyet ekonomi yazarları Vahap Munyar ile Noyan Doğan, Denizbank Akdeniz Bölge Müdürü Adnan Aykın, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, sektör temsilcileri ve çiftçiler katıldı. Tarım üreticilerinin karşılaştığı sıkıntıların masaya yatırıldığı zirvede, çözüm odaklı yapılabilecekler konuşuldu. 

Zirvede gerçekleşecek olan panel öncesinde konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, zirvenin yeri ve zamanının tam yerinde olduğunu ifade etti. Antalya Büyükşehir Belediyesinin son 4 yıllık dönemde kırsal kesimlere ciddi yatırımlar yaptığını kaydeden Türel, kırsal hizmetlerde ve tarım sektörüne yönelik hizmetlerde geçmişe oranla çok farklı bir hizmet anlayışı içerisinde olduklarını ve ortaya farkın çıktığını söyledi. 

"Balık yemeyi, balık tutmayı hem öğreniyoruz hem de öğretiyoruz" 

Tarım üreticilerine sulamada elektriği ücretsiz yaptıklarına dikkat çeken Türel, "Bugün Antalya ilimizdeki 39 sulama kooperatifi tarımsal sulamada yıllık 5 megawatt elektrik kullanıyor. Biz büyükşehir olarak ilk etapta 2 megawatt güce sahip güneş enerji santraliyle üretime başladık. Şimdi ikinci etaba başlıyoruz ve 3 megawatt’a yakın yeni bir güneş enerji santrali kurmaya başladık. Bu tesislerimizi de Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ortak yaptığımız projeyle yürütüyoruz. Toplamda yapmış olduğumuz yatırım 20 milyonluk bir yatırım. Böylece yılda 6 milyon 750 bin kilowatt saat elektrik belediyenin kasasından bir kuruş çıkmadan, Allah’ın hikmeti güneşten istifade ederek hiçbir bedel harcamadan 39 sulama kooperatifi üyesi olan 7 bin 429 çiftçimize ve ailesine sulama suyunda kullandığı elektrik bedava. Balık yemeyi, balık tutmayı hem öğreniyoruz hem de öğretiyoruz. Artık çiftçimizi rekabet koşullarında güçlendirecek diyorsak bunun en önemli maliyetini çiftçimizin boynundan yük olmaktan kurtarıyoruz" diye konuştu. 

"Tarım sektörüne bugüne kadar 210 milyon lira vermişiz" 

Büyükşehir belediyesinin üreticiye sağlayacağı toplam enerji desteğinin yıllık 4 milyon 250 lira olduğunu belirten Türel, kırsalda üreticinin lehine çeşitli yatırımlar gerçekleştirdiklerini de aktararak konuşmasını söyle sürdürdü: 

"Bir taraftan sulama projeleriyle çiftçimize de destek oluyoruz. Eskiden DSİ, Tarım İl Müdürlüğünden beklenen sulama suyu tesislerini şimdi Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Göreve geldiğimiz günden bu yana Gazipaşa’dan Kaş’a kadar kapalı sistem sulama tesisini yaptık. 18 bin dekar araziyi bu sistemle sulama suyuna kavuşturduk. 19 sulama projesi de şuanda devam ediyor. Sulama yatırımlarımızın tutarı 32 milyon lira. Meyve ve sebzede yüksek fire oranını düşürmek amacıyla üreticimizin, ürünlerini değerlendirebileceği soğuk hava depoları ve bunların da pazarı olacağı büyük haller yapıyoruz. Hallerin verimli hale gelebilmesi için de halleri birleştirerek etkinliklerini arttırıyoruz. Antalya’daki turizm nedeniyle de yüksek et tüketimi bulunmakta. Hijyenik et üretimi, Antalya halkı ve yabancı ziyaretçilerimizin sağlıklı gıda alabilmesi için büyük bir önem arz ediyor. Bunun için mutlaka hijyenik, çağdaş mezbahalara ihtiyaç vardı. Bu yüzden 10 milyon maliyetle 5 mezbaha açtık. Antalya Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar tarım sektörüne 210 milyon Türk liralık bir kaynak bulmuş ve harcamış. Böyle bir yatırım hacmi ve ücretsiz elektrikler, bugüne kadar Antalya’nın ya gündeminde değildi, ya da hayal ürünüydü. Bizler verdiğimiz sözlerin ötesine geçerek hizmet yapıyoruz." 

"Seracılıkta artış görüyoruz" 

2014 yılında örtü altı seracılıkta tarımsal alanın 170 bin dekar olduğunu hatırlatan Türel, "Bugün 280 bin dekara çıktı. Özellikle plastik sera alanı 10 yılda 2 katına çıkarak 187 bin dekardan yüzde 50 artışla 750 bin dekara ulaşıldığını görüyoruz. Antalya’da 10 yıl önce domates üretimi 2 milyon tondu, şu anda 2,5 milyon ton. Biber üretimi yaklaşık benzer oranda yüzde 30’luk bir artış gösterdi. Yine 2004’ten bu yana tarım alanı 3,9 milyon dekardan, çok az miktar geriledi ama hububat ve pamuk gibi alanlardan vazgeçildiği için kaynaklandı ancak örtü altı sebzede yükseldi" dedi. 

Domates, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeminde 

Antalya tarım sektörünün sorunun üretim olmadığını dile getiren Türel, asıl sorunun ürünün çeşitli nedenlerden dolayı para etmemesi olduğunu söyledi. Rusya ile ilgili domates ihracatına da değinen Türel, "Rusya’ya ihracat yapacağız domates parası düşüyor. Bunlar da konjektürel gelişmelerden, yani elimizde olmayan sebeplerden dolayı. 2016’daki Rusya’nın ihracat yasakları tarım sektörümüzü olumsuz etkiledi. Geçen yıl da tam istediğimiz yakalamadık diyemeyiz ama bu yılın Mart ayında Türkiye yaş sebze ve meyve ihracatına baktığımızda yüzde 34 artış gözüyoruz. 3 aylık ihracat artışı yüzde 25 düzeyinde. Rusya’ya 3 aylık ihracatta 75 milyondan 159 milyona yükseldi. Süs bitkilerinde Türkiye ihracatı yüzde 37 artarak 42 milyon dolara ulaştı. Domates kısıtlaması hala önemli bir konu, liderler zirvesinde gündem maddesi olacaktır. Kısıtlamalarda azalmalar oldu, başta Cumhurbaşkanımızın, Dışişleri Bakanımızın büyük gayretleri ve Putin’in gayretlerinin bir payı bulunuyor. Bunu biliyoruz çünkü Cumhurbaşkanımızın Putin ile görüşmesine bizzat şahitlik etmiştim. Cumhurbaşkanımızın domates konusunun özel olarak açması bile Antalya tarımına ne kadar destek ve hassasiyeti olduğunu gösterir. Muhtemelen bu ziyarette de aynı başlıklar ele alınacaktır" ifadelerini kaydetti. 

Hürriyet gazetesi olarak tarımla ilgili özel haberlere imza attıklarını kaydeden Hürriyet Ceo’su Çağlar Göğüş ise "Hem meyve ve sebzedeki sıkıntılar, et fiyatları, vatandaşın cebine dokunan fiyatlarla ilgili haberler hem de çiftçimizin doğal afetlerle ilgili karşılaştığı sıkıntılarla ilgili mümkün olduğu kadar ciddi bir kapsamda vermeye çalışıyoruz" dedi. 
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş de Antalya’nın tarım ve turizmde Türkiye’de çok önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Antalya’ya yılda 10 milyon üzerinde turist geldiğine işaret eden Ateş, yine Antalya’nın kendi nüfusu dışında 4-5 kat nüfusu da doyurmak ve ihracat ihtiyacından dolayı da sürekli üretim yapmak zorunda olduğunu ifade etti. Antalya’nın 2,3 milyar dolarlık yaş ve sebze ihracatının 1,2 milyar dolarının yüzde 40, Akdeniz yöresinden gerçekleştiğine dikkati çeken Ateş, "Bunun sadece 400 milyon doları Antalya’mızdan oluyor. Toplam 455 milyon dolar değerinde de gıda ihracatı var" dedi. 

Konuşmaların ardından aralarında Hürriyet Gazetesi yazarları ile sektör temsilcilerinin yer aldığı panele geçildi. 

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2018, 15:15

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83