“Danaya teşvik değil süte teşvik önemli”

Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, devletin süte teşvik yapması gerektiğini ifade etti.

“Danaya teşvik değil süte teşvik önemli”
Hayvancılık sektörünün küçük olmadığını söyleyen Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, “Türkiye’de Avrupa da dahil önem verdikleri sektör tarım. Tarım dediğiniz zaman akla sadece ot gelmez. Hayvancılık da var. Devletin destek vermesi gereken kırsal kesimler, köylerde hayvanları olanlar. Kazanç olmadığı için şehre geldiler. Şehirde ne oldu? İşsizlik oldu. Yine de söylüyorum devletin küçük kırsal kesimlerde büyük kalkınma yapması gerekir. Devlet eliyle getirecek malları o köylere bizzat verecek. Bakın ‘dışardakini getirmesin veya ticaret yapmasın’ demiyorum. Devlet onları kalkındıracak. Hem işsizliği hem bu sektöre çözüm yolu bulacak. Bakın 100 tane 50’şer tane hayvan besleyen olduğu zaman 5 bin, bin tane olduğu zaman 50 bin. Bunları Türkiye çapında dağıttığımız zaman ne olur? Bu hayvancılığı kimse durduramaz. Bugün danaya teşvik değil süte teşvik önemli. Yeni kanun çıkıyor, çıksın süt para etmezse inek kesilir. Danayı o veriyor. Bugün diyelim ki 5 bin tane damızlık dana aldım. Devlet diyordu ki sen 5 bin tane dananın yanına bin tane de düve al. Seneye bin tane yavru verir 500 dişi 500 erkek” diye konuştu. 
Yardımcı, “Bizim süt içme alışkanlığımız yok. Hep düşük oranda gidiyoruz. Ne yapacak devlet süte teşvik verecek. Hiç kimse korkmasın sektörde sıkıntı yok” dedi.

“Antalya’nın yüzde 20 hayvancılığı var”

Şuan kasaplarda 30 TL’ye etin olmadığını belirten Osman Yardımcı, “O fiyatlar nasıl düşer biliyor musunuz? Dışarıdan et olarak gelenlere bir şey diyemiyorum. Burada canlı kesilen iç piyasada değerlendirilir. Dışarıdan getirseler orasını bilemiyorum. Türkiye’de yetişen anguslar da var bizim kendi çiftliklerimizde. Antalya’nın yüzde 20 hayvancılığı var. Kurbanda bir önceki sene çöpe atılan et yüzde 40. Bu sene havalar sıcak yüzde 10’a düşer” şeklinde konuştu.

“Vatandaşı, esnafı ezdirmeyiz”

Et fiyatlarını kendilerinin belirlediğini söyleyen Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, “Fiyatı biz belirliyoruz. Şuanda bizim federasyon başkanı bakanla görüşecek. Önümüzdeki hafta bize randevu alacak. Taleplerimizi söyleyeceğiz. Gerçek konuların bilgilerini alacağız. Yeni gelen bakanın yapacağı kararları bilmiyoruz. Vatandaşı, esnafı ezdirmeyiz. Etle ilgili yeni çıkacak yasalar kanununa ben katıldım. Bakan değişince çıktım. Bizim talebimiz KDV, küçük esnafa sucuğu serbest bırakalım. Tüm büyük birimleri bakanlık deşifre ediyor. Hepsinde katkı çıktı. Kasapta bu sıkıntı yok. Gelsinler denetim yapsınlar” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2017, 10:41

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83