Domates ihracatında rekor artış

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Rusya’nın ihracat yasağını kaldırmadığı domatesin, buna rağmen ihracat artışına geçtiğini belirterek bu rakamın yüzde 50’lere ulaştığını söyledi. Satıcı, artıştaki sebebi yeni oluşturulan pazarlar olarak gösterirken, Madivler'e de domates ihraç edildiğini söyledi.

Domates ihracatında rekor artış
Domateste en büyük pazarlardan olan Rusya’ya ihracatın gerçekleşememesi, aynı zamanda soğuk hava dalgasının da etkisiyle iç pazarda da fiyatı düşük olan domatesin, havaların ısınmasıyla birlikte ihracatı arttı. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı domates ihracatının Rusya’nın ihracat yasağına rağmen yüzden 50 oranında artarak 65,1 milyon dolara yükseldiğini söyledi. Satıcı, ihraç edilen ülkeler arasında Maldivler'in bile yer aldığını söyledi.

"Domates ihracatı yüzde 50,3 arttı" 

Yılın geride kalan ilk çeyreğinde Batı Akdeniz’den en fazla domates ihraç edildiğini kaydeden Satıcı, "Bölgemizden gerçekleşen domates ihracatı yüzde 50,3 oranında artışla 65 milyon 102 bin 316 dolara yükseldi. Rusya Federasyonu’nun ülkemizden domates alımına onay vermemesine rağmen gerçekleşen ihracat artışı sektör temsilcilerinin alternatif pazar oluşturmada ve mevcut pazarlardaki etkinliğini artırmada ki başarısını gözler önüne serdi" dedi.

"Yıl sonuna kadar 180 milyon doları aşmasını bekliyoruz"

İstatiksel bilgiler paylaşan Satıcı, Akdeniz’den, Asya ve Avrupa kıtası ağırlıklı olmak üzere Orta Doğu dahil 41 ülkeye domates gönderildiğini kaydetti. Satıcı, en ücra ülkelere de ihracatın gerçekleştirildiğini belirterek, "Bu ülkeler arasında Hint Okyanusunun ortasında bulunan ve bin 200 adadan oluşan Maldiv'lerin de yer alması dikkat çekti. Bölgemizden en fazla domates ihracatı ise yakın coğrafyamızdaki ülkelere gerçekleşti. Batı Akdeniz’den yıl sonuna kadar gerçekleşecek domates ihracatının 180 milyon doları aşması bekleniyor" ifadelerini kaydetti.

Beyaz Rusya ilk sırada

İhracat edilen ülkeler hakkında bilgiler veren Satıcı, "Batı Akdeniz’den gerçekleşen domates ihracatının ülkelere göre dağılımına bakıldığında ilk sırada yüzde 68,5 artış ve 16,2 milyon dolar ile Beyaz Rusya’nın yer aldığı görülüyor. İkinci sırada yüzde 86 artış ve 13,6 milyon dolar ile Romanya yer alıyor. Bulgaristan, yüzde 69,7 artış ve 6,7 milyon dolar ile üçüncü sırada, Ukrayna yüzde 9,2 artış ve 4,7 milyon dolar ile dördüncü sırada, Almanya ise yüzde 199,9 artış ve 4,2 milyon dolar ile beşinci sırada bulunuyor" diye konuştu.

"Strateji başarılı oldu"

Rusya’nın yasağı kaldırmaması rağmen Türkiye’nin yeni pazarlar ve mevcut pazarlardaki artış sağlama stratejisinin başarılı olduğuna dikkat çeken Satıcı, "Domates ihracatındaki artışın yüzde 50’ye ulaşması, Rusya’nın ürünlerimizi almaması nedeniyle yeni pazarlara girme ve mevcut pazarlarda artış sağlama stratejisinin başarılı olduğunu da gözler önüne serdi. Bölgemizden gerçekleşen başta domates olmak üzere yaş meyve sebze ihracatının artması ürün fiyatlarının da iyi seyretmesini sağladı. Fiyatların mevsim normallerine göre yüksek olması üreticinin iyi bir sezon geçirmesine katkı sağladı. Bunda da ihracatın önemli payı oldu" dedi.

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2017, 12:53

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83