DÖVİZ İNŞAATA DARBE VURDU

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Karataş, döviz kurudaki artışın inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini, bu yüzden kredi faiz oranlarındaki artışın ekonominin lokomotifi inşaat sektörünü olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

DÖVİZ İNŞAATA DARBE VURDU
Turizm sektörünün rahatlaması Bakanlar Kurulu Kararı ile okulların bir hafta geç açıldığını kaydeden Karataş, hükümetin inşaat sektörü için de benzer bir adım atmasını istedi. Bakanlar Kurulu kararıyla tapu alım-satım harçlarında iyileştirme ve yüzde 18'lik KDV'nin de yüzde 1'e indirilmesini talep eden Karataş, "Ayrıca metal, çimento ve enerji maliyetleri de dikkate alınmalı ve müteahhitler için fiyat farkı kararnamesi çıkarılmalı. Nitekim kamu ihalelerinde kar maksimum yüzde 25. Fakat Türk lirası son 5 ayda yüzde 35 değer kaybetti, maliyetler ise arttı" dedi.

'300’E YAKIN SEKTÖR OLUMSUZ ETKİLENDİ’

Mevcut verilere göre düzenlemelerin yapılmaması, yatırımcıya ve tüketiciye teşvik verilmemesi, önünün açılmaması halinde kurdaki yükselişin sektörü ve sektöre bağlı 300'e yakın iş kolunu olumsuz etkilemeye devam edeceğini vurgulayan Karataş, bunun da 1 yıl içinde yüzde 25-30 daralmaya yol açabileceğinin altını çizdi.

‘MALİYETLER YÜKSELİYOR’

İnşaat sektörünün son 4-5 aydır sıkıntılı günler yaşadığını anlatan Karataş, "Seçimler ve kurdaki yükseliş nedeniyle piyasadaki konut talebi düşüyor ancak maliyetler de yükseliyor. Barınma anayasal bir hak. Sektörde Türkiye'de 2.3 milyon, Antalya'da ise 400 bin kişi doğrudan istihdam ediliyor. SGK primlerimizi tam ve eksiksiz ödüyoruz. Çalışanlarımızın neredeyse tamamı dar gelirli vatandaşlar, bugün kazanırsa akşam evde ekmek oluyor, aksi halde olmuyor" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2015, 12:16

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83