Esnafları sevindiren haber

Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, satış elamanlığı eğitimlerinin meslek odaları tarafından verileceğini söyledi.

Esnafları sevindiren haber

‘Satış elemanlarına ustalık belgesi’ şartının kaldırılması talebi, Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Çıraklık eğitimi uygulamaları kapsamında satış elemanlığı meslek dallarından kantin işletmeciliği hariç 14 uzmanlık için ustalık belgesi şartı 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamından çıkartıldı. Satış elemanlığı mesleğinde 3-4 yıl süren eğitimler hem işverenler hem de çalışanlar için çok uzun geldiğinden sektörde çalışanların büyük bir bölümü ustalık belgesi olmadan çalışıyordu. Mesleki Eğitim Kurulunun kararı ile bu sorunda çözülmüş oldu. Daha kısa süreli eğitimler ile sektörün yetişmiş eleman açığı kapatılabilecektir. Pazarlama ve perakende sektörünün ihtiyaç duyduğu yetişmiş eleman açığını sektörü temsil eden Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğine bağlı meslek odaları tarafından verilecek daha kısa süreli eğitimler ve belgelendirme ile giderilebilecek. Ustalık belgesi kapsamından çıkartılan bu 14 meslek dalında Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğine bağlı meslek odaları TESK ustalık belgesi verebilecek.

banner111
Dere: “Eleman açığını meslek odaları giderebilir”

AESOB Başkanı Adlıhan Dere, alınan kararın birlik ve odalar adına olumlu bir karar olduğunu belirterek ihtiyaç duyulan yetişmiş eleman açığını ancak sektörü temsil eden meslek odaları tarafından verilecek daha kısa süreli eğitimler ve belgelendirme ile giderilebileceğini söyledi. Dere, “TÜİK'in verilerine göre yeni işyeri açan her 100 kişiden 68'inin iş konusu ile ilgili mesleki eğitimi bulunmamaktadır. Eğitim düzeyi arttıkça işyerinin büyüklüğü ve çalışan sayısı da artmaktadır. Çalışan sayısı 10-19 arasında olan işletmelerde girişim sahiplerinin yüzde 32'si mesleki eğitim almışken çalışan sayısı binin üzerinde olan işyerlerinde girişimcilerin eğitim oranı yüzde 76,3'e çıkmaktadır. Bu da göstermektedir ki kendi faaliyet alanı ile ilgili mesleki eğitim alanlar sektörde daha kalıcı olmakta ve daha çok büyümektedirler” dedi.

Ustalık belgesi kapsamından çıkarılan 14 meslek

Mesleki Eğitim Kurulunun ustalık belgesi kapsamından çıkardığı 14 meslek dalı; Ayakkabı, Deri ve Yan Ürünleri Satış Elemanlığı, Elektrik ve Elektronik Malzemeler Satış Elemanlığı, Giyim ve Giyim Aksesuarları Satış Elemanlığı, İnşaat Malzemeleri Satış Elemanlığı, Kırtasiye ve Kitap Satış Elemanlığı, Meyve ve Sebze Satış Elemanlığı, Mobilya Satış Elemanlığı, Oto Yedek Parça Satış Elemanlığı, Saat, Elektrikli Aletler ve Elektronik Araçlar Satış Elemanlığı, Sanayi Makineleri Satış Elemanlığı, Su ve Deniz Ürünleri Satış Elemanlığı, Şarküteri, Bakkal Ve Gıda Pazarları Satış Elemanlığı, Tarım Ürünleri Satış Elemanlığı ve Tıbbi Araçlar ve Malzemeleri Satış Elemanlığı olarak sıralanmaktadırlar.

Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2017, 15:47

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83