KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ KASAPLAR İSYAN ETTİ

Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Süleyman Kaçaroğlu, et fiyatında ciddi bir dengesizlik olduğunu belirterek, "Kasaplar rahatsız" dedi

KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ KASAPLAR İSYAN ETTİ
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi, Eylül ayı toplantısında Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık satış noktalarının yeri, sterilizasyonu ve hijyen koşulları ile hayvan refahı konularını gündemine aldı. Komite üyelerinin yanı sıra ilgili kurumların temsilcilerinin de bulunduğu toplantıda, et ve kurbanlık fiyatlarının yanı sıra hayvancılık politikaları da konuşuldu. Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Bülbül'ün moderatörlüğünü yaptığı toplantı, Bülbül'ün terörü kınamasıyla başladı. İtidal çağrısında bulunan Halil Bülbül, "Hepimiz bu topraklarda kardeşçe yaşayacağız" vurgusunda bulundu. 

Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Süleyman Kaçaroğlu, et fiyatında ciddi bir dengesizlik olduğunu belirterek, kasapların bu durumdan rahatsız olduğunu söyledi. Dana kilogram fiyatının 27 lirayı bulunca ithal etle fren yapılmak istendiğini ifade eden Kaçaroğlu, "İthal etle kargas etin fiyatı 23 liraya kadar düştü. Dışarıdan gelen et yetersiz olunca fiyat tekrar 26 liraya çıktı. Et döviz kuru gibi. Ette istikrar sağlanmalı" diye konuştu. 
Kurban kesimi yapılırken özellikle büyükbaşta bilinçsiz davranıldığını kaydeden Kaçaroğlu, "Kesimden sonra et ortaklar arasında pay edilirken yüzde 15-20 oranlarına varan zaiyat oluyor. Bu nedenle daha dikkatli ve bilinçli davranmak gerekiyor" dedi. Kaçaroğlu, piyasada kurbanlık büyükbaş kargas fiyatının 16 lira civarında olduğunu belirtti.

"İSTİKRAR YOK"

Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Ata Sönmez, 26-27 liraya çıkan etin bıçak fiyatının, ithal etin gelmesiyle 23-24 liraya düştüğünü ancak tekrar 25 liralara çıktığını söyledi. İthalatçı bir ülke haline gelindiğini kaydeden Sönmez, "Üreticinin gözetilmesi lazım. Yoksa bu kısır döngü aynen devam eder. Yılarca süt para etmedi. Süt para etmeyince anacı kestik danayı nereden bulup yetiştireceğiz? Bugün süt para ediyor ama bu 3 yıl sonra meyvesini verir. Süt bir sene para ediyor bir sene yerlerde sürünüyor. Süt politikası yok, fiyat istikrarı yok. Sütün sürekli desteklenmesi lazım" ifadesini kullandı.
Kurban satışlarının bu yıl ağır gittiğini bildiren Ata Sönmez, "Kurban canlı kilogram fiyatı 16 lira kesim ücreti, hizmet bedeli binince 19 liraya geliyor" dedi.

"ETTE SIKINTI VAR" BALONU UÇURULUYOR

Antalya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Metin Yaraşcı ise, sorunların çözümü üretimden geçtiğini belirtti. Et piyasasının lokomotifinin süt ve yem olduğunu kaydeden Yaraşçı, doların artışı nedeniyle yemin çuvalının 2 lira zamlanmasına karşın et ve süt fiyatlarında değişiklik olmadığını söyledi. Her yıl kurbana iki ay kala "ette sıkıntı var" balonunun uçurulduğunu ifade eden Yaraşçı, “Dışarıdan et ithalatı izni alındığı gün bizim etimizin fiyatı düşüyor. Kurban işi yapanın da üretenin de para kazanması lazım. Dana ve inek et fiyatları yakın olduğundan damızlıklar kesime gidiyor. Bunun acısını 1-2 yıl sonra göreceğiz" açıklamasında bulundu. Yaraşçı, üreticinin malını gerçek değerinde satması için borsa kurulması gerektiğini de vurguladı.

"AİLE İŞLETMELERİ DESTEKLENSİN"

Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Muammer Saygılı da, sürdürülebilir hayvancılık politikasına ihtiyaç duyulduğunu kaydederek, 10 yılda bir gelen krizin hayvancılık sektörünü vurduğunu belirtti. Hayvancılığın bitme noktasında olduğunu, 20-30 yıldır hayvan ihracatı yapılırken şimdi ithal eder duruma gelindiğini anlatan Saygılı, “Krizler önce her nedense hayvancılığı vuruyor. Avrupa Türkiye'yi pazar haline getirmek istiyor çünkü domuz eti tüketiyor ve elindeki diğer eti Türkiye'ye satmak istiyor. Bakanlık sanayi tipi işletmeciliği destekliyor ama aile tipi işletmecilik desteklenmeli. Ette spekülasyonlar bilinçli olarak yapılıyor. Arz talep dengesinin oluşturulmasıyla bu tip spekülasyonların önüne geçilebilir" diye konuştu.
Kurban Bayramı'nda daha ucuz olduğu için dişi hayvanların tercih edildiğine dikkat çeken Saygılı, "Kurbanda dişi hayvan tercih edilmemeli. Kurbanlık olsun diye, hayvanın yavrusu attırılıyor, dişi sökülüyor. Veterinerler kurban satış yerlerini sıkı denetlemeli" ifadesini kullandı.

TRİLYONLUK RANT

Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, kurbanda dişi kesiminden kaçınılması uyarısında bulundu. Yardımcı, ette ithalata karşı olduğunu belirterek, "İthal et gelince önce aile tipi işletmeler yok oluyor" dedi. 
Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Ayhan ise, Antalya'nın acilen hayvan pazarına ihtiyacı olduğunu belirterek, Antalya'da kurbanlık sıkıntısı olmadığını belirtti. 
ATSO Meclis Üyesi Hasan Taş da, kurumların işbirliği yaparak Antalya'ya hayvan borsası kazandırması gerektiğini söyledi.

SATIŞ ALANLARI KÖTÜ

Antalya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, Antalya nüfusu ve geçen yıl kesilen kurbanlık hayvan sayılarına bakıldığında belediyenin düzenlediği satış alanlarının azaltıldığını belirtti. Öztürk, kurban için oluşturulan alanların fiziki şartlarının çok sağlıksız ve kötü olduğunu söyledi.

Toplantıya katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Döşemealtı Belediyesi'nden temsilciler hayvan sağlığı ve kurban kesim yerleriyle ilgili aldıkları önlemleri anlattı.

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2015, 13:28

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83