'RUSYA KRİZİ AZ BİR KAYIPLA ATLATILDI'

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Batı Akdeniz ihracatının Rusya krizine rağmen yılın ilk 6 ayın az bir kayıpla tamamladığını söyledi.

'RUSYA KRİZİ AZ BİR KAYIPLA ATLATILDI'

 BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, yılın ilk 6 ayını değerlendirdi. Batı Akdeniz ihracatının Rusya krizine rağmen yılın ilk 6 aylık bölümünde geçen yıla göre az bir kayıpla tamamladığını belirten Satıcı, “Bölge ihracatının süreçten çok olumsuz etkilenmemesinde alternatif pazarların biran önce bulunması ve bu pazarlarda etkinliğin hızla artırılması etkili oldu. Antalya, Burdur ve Isparta illerinden 6 ayda yüzde 5.4 kayıpla 701 milyon 409 bin 651 dolar ihracat gerçekleştirildi. Krizin sona ermesiyle birlikte özellikle Rusya Federasyonu yetkililerinden yapılan açıklamalara bakıldığında kısa süre içinde bölgemizden yaş meyve sebze ihracatının yeniden başlamasını bekliyoruz. Yaz aylarında meyve ağırlıklı gerçekleşecek olan ihracatın sonbahar aylarıyla birlikte başta domates olmak üzere turfanda sebzeyle ivme kazanacaktır. Bu süreç bölge ekonomisine katkı sağlayacağı gibi üreticilerimizin de ürünlerinin değer kazanmasına neden olacaktır. Rusya ile ilişkilerin normale dönmesi ihracat ailesinde memnuniyet yarattığı gibi geleceğe daha umutla bakmasına neden olmuştur” dedi.

banner111
Batı Akdeniz’den en fazla ihracat Çin’e

Haziran ayında gerçekleşen ihracatın 135 milyon 92 bin 760 dolar olduğunu hatırlatan Satıcı, “Maden sektörü ihracatını 200 milyon dolara her geçen gün bir adım daha yaklaştırırken, kimya ile ağaç orman ürünleri sektörlerinin ihracatı toplamda 125 milyon doları aştı. 1 Ocak - 30 Haziran 2016 tarihleri arasında Antalya, Burdur ve Isparta illerinden en fazla ihracat Çin’e gerçekleştirildi. Çin’i Rusya krizi sonrası gelişen alternatif pazar Almanya takip etti. Geçmiş yıllarda yaşadığı siyasi ve ekonomik sorunları aşan Ukrayna bölgenin en önemli üçüncü ihracat pazarı oldu.”

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2016, 12:27

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83