RUSYA KRİZİ ÜRETİCİYİ FENA VURDU

25 İhracatçı firmanın bulunduğu Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Hali’nde, Rusya’yla yaşanan kriz nedeniyle zor günler yaşanıyor. Gazipaşa'dan günlük 35-40 TIR, yıllık ise 120 bin ton kornişon salatalık Rusya’ya ihraç ediliyor. Kriz nedeniyle Rusya’nın dikenli salatalık alımını durdurması üzerine Gazipaşa halinde günlük 1 milyon 600 bin TL zarar söz konusu.

RUSYA KRİZİ ÜRETİCİYİ FENA VURDU

 ÜRÜNLER ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ

banner111
İhracatçı firmaların kimi işi durdururken, kimi de eldeki ürünleri paketleyip depoda beklemeye aldı. İhracatçı Ziraat Mühendisi Mehmet Tema Berber, işçilerin durduğunu belirterek yaşanan krizin çok büyük sıkıntıya neden olduğunu söyledi. Berber, "Zararımız gün geçtikçe artıyor. Bu yakın zamanda ilçe esnafına da yansıyacak. Birkaç gün içinde ürünleri gönderemezsek çürüyecek ve malları gönderemeyeceğiz" dedi.

HALDE SESSİZLİK

Üretici Mehmet Tuncer hale getirdiği ürünleri yok pahasına verdiklerini söyleyerek, "Gittikçe kötüye gidiyor. Geçen yıl da aynıydı. Bu malı iki kez topladım. Yeni siftah ettim. Ben malı üretmek için 10 bin lira masraf ettim. Çöpe döksek bize bir sürü ceza yazarlar. Çöpe dökmek de yasak" diyerek çaresizliğini dile getirdi.
Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği ise yaşanan kriz üzerine peş peşe toplantılar yaparak durum değerlendirmesi yapıyor. İhracat TIR'larının beklediği halde sessizlik hakim.

"GAZİPAŞA BİTER"

Dernek binasında bir araya gelen komisyoncular devlet yetkililerinden bir an önce soruna çözüm bulmasını istiyor. Dernek Başkanı Ali Sönmez, "Dikenli salatalık sadece Gazipaşa'da yetişmektedir. Rusya ya gönderdiğimiz mamullerimizin pazardan dahi toplanarak yurt dışı edildiğini, kapıdan içeri alınmadığını, gemilerin geri çevrildiği konusunda bilgiler alıyoruz. Mallarımız hazırlandı depolarda bekliyor. Gazipaşa'da dikenli alımı tamamen durmuştur. Bugün benim depoda işlenmiş mamulüm yok diyen ihracatçının deposunda en az 50 ton vardır. Bu rakam 150 tona kadar çıkıyor. Bu ürünler sevkiyat edilmezse kelimesi boğazıma düğümleniyor. Ben Gazipaşa'yı çok iyi biliyorum. Bu ürünlerin alımı durur, sevkiyatı durursa Gazipaşa halkı esnafıyla beraber yok sayılacak boyuta çıkar" dedi.
İhracatçı İbrahim Tuncer Gazipaşa'dan günlük 500 ton, ayda 15 bin ton ürünü ihraç ettiğini belirterek, "İhracatımız 6 ay sürse bu rakam 100 bin tonu bulur. 10 bin ton da domates olsa yaklaşık 110 bin ton ürünü Gazipaşa Rusya'ya ihraç eder. Durum çok vahim" diye konuştu.
Bir diğer ihracatçı Fuat Berber de Gazipaşa'dan giden TIR'lar geri geldiğini söyledi. Giden ürünlerin bedelinin ödendiğini ve geri dönüşü olmayan bir durumun olduğuna dikkat çeken Berber, "Verimin üst seviyede olduğu bir durum. Kelimelerle ifade edemiyoruz durumu. Biz yetkililerden yardım bekliyoruz. Bizim için bir gün 2 gün çok önemli. Her gün Gazipaşa'ya 500 ton mal geliyor ama satılacak hiçbir yer yok. Biz narenciye gibi veya kuru gıda gibi bekleme şansımız yok. 2 gün diğer ürünler de tam dip olur. Şu an 10-20 kuruş fiyat bulsak vereceğiz ürünü" şeklinde konuştu.
İhracatçı Şevket Sezer ise bu zor günlerde devlet yetkililerinin Ziraat Bankası'ndan kullandığı krediler için uygun ödeme koşulları belirlemesini ve hem üreticiye, hem de ihracatçıya destek vermesini istedi.

Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2015, 13:52

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83