Sanayi elektriğine yüzde 23,10 zam

Nisan ayı itibariyle yürürlüğe giren Son Kaynak Tedarik Tarifesi Düzenlemesi Hakkındaki Tebliğ, Antalya OSB sanayicilerinin elektrik faturalarında yüzde 23,10 oranında artışa neden oldu. Antalya OSB Başkanı Ali Bahar ve Bölge sanayicileri, uygulamanın tedarik firmalarının menfaatini gözeten bir ‘gizli zam’ olduğunu söyledi.

Sanayi elektriğine yüzde 23,10 zam
Büyük sanayi kuruluşlarının elektrik faturalarının önemli ölçüde artmasına neden olacağı ön görülen Son Kaynak Tedarik Tarifesi Düzenlemesi Hakkındaki Tebliğ, Nisan ayı itibariyle yürürlüğe girdi. Tebliğ ile bu yıl için 50 milyon kilovat saat ve üzerinde elektrik kullanan sanayi kuruluşları yüksek tüketimli abone olarak kabul edilip buna göre faturalandırılmaya başlandı. Tebliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte Antalya OSB sanayicilerinin elektrik faturaları bir önceki aya göre yüzde 23,10 oranında artış gösterdi.
 
MAYIS’TA ZAMLI FATURA

20 Ocak 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ, Türkiye’deki tüm OSB’lerde tepkiyle karşılanmış ve mevcut tarife yapısının devam etmesi istenmişti. Ocak ayından itibaren hem Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı hem de Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’na düzenlemenin ülke sanayisini ve sanayicisini zor durumda bırakacağı yönünde çok sayıda başvuruda bulunulsa da bu girişimler bir sonuç vermedi. Nisan dönemi elektrik faturaları yeni tarifeye göre belirlenen sanayiciler, enerji maliyetlerinde yüzde 23 gibi büyük artış yaşadı.

SANAYİCİNİN OMZUNA YENİ BİR YÜK

Yapılan düzenlemenin direk olarak organize sanayi bölgesi sanayicilerini hedef aldığını ve sadece elektrik tedarik şirketlerinin menfaatini gözettiğini belirten Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar, düzenlemeyi ‘örtülü zam’ olarak nitelendirdi. Sanayicinin girdi maliyetlerini önemli ölçüde artıran uygulamanın Türkiye’nin rekabet gücünü zayıflatacağına dikkat çeken Bahar, “Bizler omuzlarımızdaki yüklerin hafifletilmesini beklerken, üzerimize yeni bir yük daha yüklendi” dedi.

‘SANAYİCİ GÜNAH KEÇİSİ Mİ?’

Bu fahiş artışın sanayi üretimini, istihdamını ve ihracatını olumsuz yönde etkileyeceğine vurgu yapan Bahar, “Geçtiğimiz yıl doğalgaz sistem kullanım bedeline yapılan zam nedeniyle Antalya Enerji gibi dev bir fabrika üretimin durdurmak zorunda kalmıştı. Tedarikçi şirketin daha fazla kar etmesi amacıyla yapılan düzenlemenin bir benzeri ile karşı karşıyayız. Son Kaynak Tedarik Tarifesi aynı acı tecrübelerin yaşanması neden olacak bir düzenlemedir. Sanayicinin sert rekabet koşullarında bu kadar yükü kaldırabilmesi hiç kolay olmayacağından, üretimini durdurması ya da personel sayısını düşürmesi yüksek ihtimaldir. Bu zammın halka yansıması enflasyon olacaktır” şeklinde konuştu. 

SORUN MEVCUT YAPI İÇERİSİNDE ÇÖZÜLSÜN

Düzenlemenin yeniden değerlendirilmesini ve sorunun mevcut tarife yapısı içerisinde çözümlenmesini talep eden Bahar, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Faruk Özlü’nün ‘Sektörlere vereceğimiz desteklerle ve teşviklerle; ülkemizi, yüksek teknolojinin şampiyonlar ligine çıkaracağız’ müjdesi sanayicilerimize umut olurken hiç beklemediğimiz bir durumla karşı karşıya kaldık. Sanayicilerin üzerindeki yükler hafifletilmek yerine, bu gibi uygulamalarla daha da artırılırsa, bırakın şampiyonlar ligine çıkmayı, küme düşmemiz bile söz konusu olabilir” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2018, 13:29

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83