YUMURTADA DEVRİM NİTELİĞİNDE KARAR

Üreticisi tarafından küçük miktarlardaki yumurtanın son tüketiciye veya son tüketiciye doğrudan satışını yapan yerel perakendecilere doğrudan arzına ilişkin hususları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yeni bir yönetmelikle belirlendi.

YUMURTADA DEVRİM NİTELİĞİNDE KARAR
Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar konu ile ilgili açıklama yaptı. Rüzgar açıklamasında; “Bakanlığımız tarafından hazırlanan "Küçük Miktardaki Yumurtanın Doğrudan Arzına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre küçük miktarlarda ürettiği yumurtanın, tamamını son tüketiciye veya son tüketiciye doğrudan satışını yapan yerel perakendecilere doğrudan arz eden birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisini kapsamaktadır.

Küçük miktarlardaki yumurtanın doğrudan arzını gerçekleştiren birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisi; sadece kendi üretiminden elde ettiği yumurtaları, üretiminin tamamını kapsayacak şekilde son tüketiciye veya yerel perakendeciye (50 Km çapındaki alanda) doğrudan küçük miktarlarda arz edebilecek. Birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisi, evcil tavuk (Gallus gallus var. Domesticus) ve evcil tavuk dışındaki kanatlılardan elde edilen yumurtaları, üretim yerinde veya yerel pazar yerlerinde doğrudan son tüketiciye arz edebilecek. Yerel perakendecilere, sadece evcil tavuklardan (Gallus gallus var. Domesticus) elde edilen yumurtalar arz edebilecek.

Yerel perakendeci; birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisinden bu Yönetmelik kapsamında tedarik ettiği yumurtaları başka bir gıda işletmesine arz edemeyecek, sadece son tüketiciye doğrudan arz edebilecek veya işletmesinde son tüketiciye satış amacıyla işleyebilecek, muameleye tabi tutup veya depolayabilecek. Birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisi, bu Yönetmelik kapsamındaki küçük miktarlardaki yumurtaları internet üzerinden arz edemeyecek. Küçük miktarlardaki yumurtayı doğrudan arz etmek isteyen birincil üretimden sorumlu gıda işletmecileri bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesine göre yetkili merciden izin belgesi ve numarası almak zorundadır.Küçük miktarlardaki yumurtayı doğrudan arz etmek isteyen birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisi yetkili merciden dilekçe ve beyanname ile başvuruda bulunacak.

Bu Yönetmelik hükümlerine uygun faaliyet göstermeyen birincil üretimden sorumlu gıda işletmecilerinin izin belgeleri iptal edilecek. Birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisi tarafından son tüketiciye ve yerel perakendecilere arz edilebilecek olan yumurtaların toplam miktarı her bir hayvancılık işletmesi için haftalık olarak 1.500 adedi geçemeyecek. Küçük miktarlardaki yumurta; en fazla 250 adet kanatlı hayvana sahip her bir hayvancılık işletmesinden elde edilen yumurta miktarıdır. Yumurtaların son tüketiciye arzı sırasında; aşağıdaki bilgiler, tüketicinin kolaylıkla görebileceği ve okuyabileceği bir şekilde sunulacak.” diye konuştu.

a) Birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisinin adı ve soyadı veya ticari unvanı, adresi ile işletme ve kümes numarası.

b) Yumurtaların ait olduğu kanatlı türü.

c) Yumurtlama tarihi.

ç) Yumurtaların son tüketim tarihi.

d) İzin belgesi tarihi ve numarası.

Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2015, 09:59

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83