YÜZLERCE ALANYALI GSS KUYRUĞUNA GİRDİ

Alanya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nda bugün uzun kuyruklar oluştu. Kuyruğun nedeni ise GSS borçları.

YÜZLERCE ALANYALI GSS KUYRUĞUNA GİRDİ
Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarını yapılandırmak ve taksit yaptırmak için başvurular yarın sona eriyor. Bu yüzden bugün Alanya Sosyal Sigortalar Kurumu ile Alanya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği önünde uzun kuyruklar oluştu. Çok sayıda vatandaş öncelikle gelir tespiti yaptırmak ardından da borcunu yapılandırmak için adeta zamanla yarıştı. Aynı kuyrukların son gün olan yarın da oluşacağı öngörülüyor.

'BU KUYRUK NEDEN OLUŞTU'

2012 yılının başında Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasına geçilmesinin ardından vatandaşlar, pek çok avantaja sahip olsa da bir takım sorunlar ortaya çıktı. SGK'nın Genel Sağlık Sigortası uygulamasıyla; kayıtdışı çalışan ve sosyal güvencesi olmayanlar ve sosyal güvencesi olmayan işsiz vatandaşlar, sağlık yardımı kapsamına alındı. Ancak, bu uygulamanın faturasının karşılanması için 'gelir testi' uygulaması devreye girdi ve aie içinde kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte birinden fazla çıkanlar için prim ödenmesi şartı getirildi. Bu uygulama, SGK Genel Sağlık Sigortası'nda bir takım sorunların yaşanmasına neden oldu. Kimi vatandaş, gelir testini nasıl yaptıracağını bilmezken, kimisi nasıl para yatıracağını bilemedi ve GSS borcu olan vatandaş sayısı arttı. Borçlu sayısının 5.3 milyonu bulması, sonunda hükümeti harekete geçirdi ve GSS borcu bulunan vatandaşların borçlarını silmesi için taksitle ödeme fırsatı tanıyan yasayı çıkardı.
 
'SON GÜN YARIN'

GSS borcundan kurtulmak isteyen kişilerin gelir durumlarını da belgelemeleri gerekiyor, Genel Sağlık Sigortası borcundan taksitle kurtulmak için 30 Eylül 2015 (Yarın) son gün. Taksitlendirme hakkında edinilen bilgilere göre, "Sağlık güvenceleri olmayan vatandaşlardan hiç gelir testi yaptırmayanlar veya gelir seviyeleri belirlenen kişilerin bu tarihe kadar yapacakları başvurular neticesinde durumları kapsama alındıkları tarihten itibaren güncellenecek. Yapılandırma neticesinde borçlarını 30 Kasım 2015 tarihine kadar peşin ödemek isteyenlerden borçlarının sadece anapara tutarı tahsil edilecek, taksitlendirme seçeneğini kullanmak isteyen vatandaşlar ise 6.9.12 veya 18 eşit taksitte ödeme yapma imkanından yararlanabilecekler. Ödemeler anlaşmalı tüm bankalardan, PTT şubelerinden ve www.sgk.gov.tr internet adresinden kredi kartı ile yapılabiliyor. Başta gençlerin olmak üzere sağlık güvencesi olmayan tüm vatandaşların bu fırsattan yaralanmalarını, başvuru süresi sona ermeden kayıtlı ikamet adreslerinin bulundu Sosyal Yardımlaşma Vakıflarına başvurarak gelir testlerini yaptırmalarının ardından en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurmaları gerekmekte."

Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2015, 15:07

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83