Türk basını mülteciler konusunu masaya yatırdı

Türk basını mülteciler konusunu masaya yatırdı
İzmir’de, yerel ve ulusal basının göç ve mültecilik alanında bilgilendirilmesi amacıyla "Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları" toplantısı yapıldı.
Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ve Mülteci Destek Derneği (MUDEM) tarafından, Avrupa Birliğinin(AB) finansal desteğiyle düzenlenen Medya ve Mülteciler Basın Buluşmalarının ikinci toplantısı İzmir'de yapıldı. Göç ve mültecilik alanında yerel ve ulusal basının bilgilendirilmesinin amaçlandığı toplantıya Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Akarca, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok, Alanya’da da kaymakamlık yapan İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Mevlüt Yeni ile tüm Türkiye’den gazeteciler katıldı. Alanya Gazeteciler Cemiyeti’nin de desteklediği programa AGC Yönetim Kurulu Üyesi Engin Anak ile İHA Alanya Muhabiri Erdal Anak katıldı.

“BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR”

Toplantının açılış konuşmasını yapan SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, mültecilerin doğru anlaşılması ve anlatılması adına medyaya büyük görevler düştüğünü söyledi. Kavlak, "Mültecilerin toplumumuza ve halkımıza olan uyumu konusunda basın mensuplarına büyük rol düşmektedir. Haberlerde kullanılan dil, konuyla ilgili doğru terminolojiye hakimiyet gibi konular ülkemizin dünyada örnek olan çalışmalarına büyük katkılar sağlayabilecek güçtedir. Konuyla ilgili çalışan sivil toplum kuruluşlarını ve kamu kurumlarını basın mensuplarımızı güncel gelişmelerle ilgili ortak çalışma yürütmesi ve birlikte kurulacak iletişim ülkemizin ve ülkemize sığınan kişilerin lehine olacaktır" dedi.
“BU YOLCULUK NASIL DURSUN Kİ”
Açılış konuşmasının ardından kürsüye davet edilen İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok da “İnsan olma hasebiyle hepimiz birer göçmeniz. Tam da bugünlerde insanlık göçüyor. Bizim bütün çabamız bunu durdurmak. Bugüne kadar da bu sınavı çok iyi verdiğimize de inanıyorum. Göçü bir kriz olarak kabul ediyorsanız bu hiç durmayacak ve bitmeyecek. Tarih boyunca bu yolculuk devam ediyor ve bugünlerde artmış vaziyette. Bu yolculuk nasıl dursun ki? Özellikle gönül coğrafyası olarak tabir ettiğimiz etrafımızdaki coğrafya olmak üzere savaşlar, paylaşımsızlık maalesef insanın yerinde ve yurdundan edilmesi için gerekli ve yeterli sebepler. Öyle bir tufan ki bu; dünyanın hiçbir ülkesinin etkilenmemesi mümkün değil” diye konuştu.

“HİÇBİR ŞEYİ EKSİK ETMİYORUZ”

Batı ülkelerinin değişken tutumlar sergilediğini belirten Ok şöyle dedi; “Avrupa'nın ve batının iki yüzü var. Birincisi; ortaya koymuş olunan bir felsefesi var. Bunun dışında da batının kanlı ve karşılık bir eli ve hesabı var. Silah satmaya çalışıyor, ilaç satmaya çalışıyor, teknoloji satmaya çalışıyor. Bunun neticesi olarak bu coğrafyadan maalesef kan, gözyaşı, çile ve ıstırap eksik olmuyor. Batı medeniyeti, kanlı ve karışık elini bu coğrafyadan çekerse bu coğrafyanın zenginlikleri bu coğrafyanın çocuklarına yeter de artar. Onları da besleriz, onlarla da paylaşırız. Türk tarihinde hiçbir zaman paylaşmaktan korkmamış ve çekinmemiştir. Geçmişte yaptık bugün de yaparız. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bütün unsurları bir iradeye dayanarak göç politikalarını akılla, bilimle mantıkla yürütüyor ve yönetiyorlar. Hiçbir şeyi eksik etmiyoruz, kapasitemiz çok yüksek”

Konuşmaların ardından SGDD Mülteci Çocuk Korosu, sahneye çıkarak konser verdi. Programın ilk gününde gazeteci ve belgeselci Coşkun Aral söyleşisi, UNHCR Türkiye Dış İlişkiler Sorumlusu Selin Ünal, UNICEF Türkiye İletişim Bölüm Başkanı Sema Hosta konuşmalarıyla medya ve mülteci konuları ele alındı. 3 gün sürecek olan toplantı İzmir'in ardından önce Van'da sonra yine Ankara'da organize edilecek. 

Güncelleme Tarihi: 02 Kasım 2019, 22:36

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83