Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu'ndan koronavirüsle ilgili somut adımlar

Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu'ndan koronavirüsle ilgili somut adımlar
Türk Konseyi, bütün dünyada etkisini sürdüren koronavirüse karşı işbirliğini güçlendirmeye ve somut adımlar atmaya devam ediyor.

Dönem başkanı Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in girişimiyle koronavirüsle mücadele amacıyla Nisan ayında video-konferans yöntemiyle yapılan Devlet Başkanları Zirvesi’nde alınan kararlar doğrultusunda Türk Konseyi Sağlık Bakanları toplantısı düzenlenmiş ve bu toplantıda Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu’nun oluşturulması kararlaştırılmıştı. Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu 1. Toplantısı video-konferans yöntemiyle bugün gerçekleşti.

Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev’in moderasyonunu üstlendiği toplantıya, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakan Yardımcısı ve Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu Başkanı Profesör Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Kırgızistan Sağlık Bakan Yardımcısı Bakyt Dzhangaziev, Azerbaycan Uluslararası İlişkiler ve Kamu İletişim Başkanı Dr. Samir Abdullayev, Kazakistan Ulusal Kamu Sağlığı Merkezi Başkanı Damir Kobzhasarov, Özbekistan Taşkent Bilimsel Araştırmalar Viroloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ibrahim Mamatkulov ile Macaristan Ulusal Sağlık Merkezi Birim Başkanı Dr. Ágnes Galgóczi katıldı.


Üye ülkelerin salgınla mücadelede gelinen son noktadaki gelişmeleri aktardığı toplantıda, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakan Yardımcısı Emine Alp Meşe tarafından Türkiye’de koronavirüs tedavisinde uygulanan sağlık protokolü, kullanılan ilaçlar ve diğer alanlarda detaylı bir sunum yapıldı.

Koronavirüsle mücadelede Türk Konseyi ülkeleri arasındaki işbirliği ve dayanışmayı artırmak için somut kararların alındığı toplantıda, kalıcı ortak veritabanlarının ve epidemiyolojik izleme sistemlerinin kurulması için yazılım geliştirilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Türkiye tarafından önümüzdeki Ağustos ayının ikinci yarısında üye ülkelerin sağlık çalışanlarına koronavirüsle mücadele alanında Urla’da bir eğitim semineri düzenlemesi, ayrıca çeşitli uzmanlık alanlarında çevrimiçi eğitimler vermesi kararlaştırıldı.

Toplantı sonunda düzenlenen soru-cevap kısmında ise Türkiye tarafı koronavirüsle mücadelede, diğer üye ülkeler tarafından yöneltilen soruları cevaplandırdı.

Türk Konseyi Bilim Kurulu’nun önümüzdeki dönemde periyodik olarak düzenli toplantılar yapması konusunda da taraflar fikir birliğine vardı.
 

Güncelleme Tarihi: 08 Temmuz 2020, 16:06

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83