29 Eylül Dünya Kalp Günü

Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi, 29 Eylül “Dünya Kalp Günü” ile ilgili basın duyurusu yayımladı. Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yayınlanan basın duyurusunda;

29 Eylül Dünya Kalp Günü

 Kalp ve Damar Sağlığımız İçin Yaşam Tarzımızı Birlikte Değiştirelim….

banner111
Her yıl 17,3 milyon insan kalp damar hastalıkları nedeniyle yaşama veda etmektedir. Alınan basit önlemlerle kalp krizi ve felç riski en az yüzde 80 azalabilmektedir. Dünyanın hemen her ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de Kalp ve Damar Hastalıkları açık arayla birinci ölüm nedenidir. Kalp, dünyanın ve yaşamın anahtarıdır. Sağlıklı bir kalp ve uzun bir ömür için kalp sağlığı adına belirli önlemlerin alınması, özellikle çocuklara erken yaşlardan itibaren sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam alışkanlıklarının kazandırılması ile mümkündür.

Günlük beslenmemizde meyve ve sebzelerden zengin bir beslenme şekli, kalp hastalığı ve inmeden korunmaya yardımcı olur. Tuz tüketimini günde beş gramla sınırlandırın. Porsiyonlarınızı gözden geçirin; daha küçük tabaklar kullanın; tükettiğiniz meyve ve sebze porsiyonlarının et ya da karbonhidratlı gıdalardan daha fazla olmasını sağlayın. 30 dakikalık bir fiziksel aktivite bile kalp krizi ve inmeyi önlemeye yardımcı olabilir. Çalışma programınıza fiziksel aktiviteyi dahil edin. Eğer mümkünse işe gidip gelirken bisiklet kullanmak, asansör yerine merdiven tercih etmek, öğle tatillerinde egzersiz veya yürüyüş yapmak gibi günlük hayatımızda yapacağımız küçük aktiviteler kalp sağlığımızı koruma adına atılan önemli adımlardır.

Tütün ürünleri kullanımının terk edilmesiyle koroner kalp hastalığı riskinin 1 yıl içinde yarıya iner ve zaman geçtikçe normal düzeye geri döner. Kilo kaybı, özellikle de tuz alımının azaltılmasıyla birlikte, kan basıncının düşmesini sağlar. Yüksek kan basıncı, inmenin birinci sıradaki risk faktörüdür ve tüm kalp hastalıkları ve inmelerin yaklaşık yarısının en önemli nedenidir. Kan basıncınızı, kolesterol ve şeker düzeyinizi, bel-kalça oranınızı ve vücut kütle indeksinizi (VKİ) ölçebilecek bir sağlık uzmanını ziyaret edin. Aşırı alkol tüketimi, kan basıncınızın yükselmesine, kilo almanıza, karaciğer hastalıklarına, bağışıklık sisteminin baskılanmasına, beslenme bozukluklarına, mide- bağırsak sistemi hastalıklarına, aile sorunlarına, gebelik sırasında kullanımı ise bebekte gelişim geriliklerine neden olur. Her ne kadar stres, kalp hastalıkları ve felç için direkt bir risk faktörü olarak gösterilmese de; kalp hastalıkları için risk faktörleri olan sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi ve sağlıksız beslenme ile ilişkilidir. Biraz temiz hava alabilmek amacıyla öğle yemeklerinizi işyerinden uzak yemek için zaman ayırın. Çalışıyorsanız gün boyunca düzenli aralar verin-esneme hareketleri veya günde iki kez 5 dakika egzersiz yapmayı deneyin”

Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2016, 12:58

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83