Abbas Güçlü Alanya'yı köşesine taşıdı

Alanya Belediyesi ve Kent Konseyi'nin davetiyle Alanya’da düzenlenen eğitim konferansına konuşmacı olarak katılan ünlü isim Abbas Güçlü, Milliyet’teki köşesine Alanya’yı taşıdı. Güçlü yazısında Alanya’yı öve öve bitiremedi.

Abbas Güçlü Alanya'yı köşesine taşıdı

Alanya’ya en son 30 yıl önce geldiğini belirten Güçlü, “En son Alanya nüfusu 30 bin civarında bir şehirdi. Şimdi ise 300 bin nüfuslu devasa bir şehirolmuş. Ama Antalya gibi beton bir kent değil” dedi.

İŞTE ABBAS GÜÇLÜ’NÜN GÖZÜNDEN ALANYA:

Alanya’ya en son 30 yıl kadar önce gitmiştim.

Henüz restorasyonu tamamlanmamış kale çevresinde mini minnacık bir kentti. Nüfusu 30 bin civarındaydı. Şimdi 300 bin nüfuslu devasa bir kent olmuş. Ama Antalya gibi beton bir kent değil!..

Alanya’ya, özellikle de Kızıl Kule’yi de içine alan Alanya Kalesi’ne, Kleopatra Plajı’na, sokaklarına, caddelerine, mutfağına, en önemlisi de eğitime duyarlı halkına bayıldım.

İlçe olmasına rağmen, biri devlet, diğeri vakıf iki üniversitesi var ve kentteki neredeyse tüm okullar hayırseverlerin desteğiyle yapılmış.

Alanya, başkenti Konya olan Selçuklu İmparatorluğu’nun en güçlü döneminde Alaaddin Keykubat tarafından kışlık başkent olarak altın çağını yaşamış.

Alanya Kalesi, Kızıl Kule de dâhil tüm yarımadayı içine alıyor ve böylesine görkemli olanını, değil ülkemizde, gezdiğim pek çok ülkede görmedim.

İstanbul’daki Anadolu ve Rumeli hisarlarının yüzlerce kat büyüğünü göz önüne getirin, çok daha görkemlisi.

Son yıllarda gittiğim antik kentler içerisinde en fazla Bergama’dan etkilenmiştim ama Alanya onu da gölgede bıraktı.

banner111

Her ne kadar, tarımın başkenti olarak Antalya gözükse de sanki gerçek başkent Alanya. Çünkü bereketli topraklarından adeta ürün fışkırıyor...

Alanya, hem Antalya’nın bir parçası hem de Bergama gibi bir imparatorluğa başkentlik yapmış görkemli tarihi, kültürü ve gelenekleriyle kendi içinde adeta özerk bir cumhuriyet! Bunu attığınız her adımda fazlasıyla hissedebiliyorsunuz...

Alanya, Bergama, İskenderun, Lüleburgaz, Merzifon ve daha pek çok kentimiz neden il yapılmaz, gerçekten anlamak mümkün değil...

Kaymakam Mustafa Harputlu dâhil tüm kent buna çoktan hazır...

KENT KONSEYİ

Kent Konseyi’nin düzenlediği Eğitim Penceresinden Geleceğe Bakış konulu bir konferans için Alanya’daydım. İki katlı kültür merkezi tıklım tıklımdı. Sivil toplum örgütlerinden öğrencilere, velilerden akademik personel kadar hemen herkesoradaydı.

Saatlerce eğitimi konuştuk, eğer başka programlar olmasaydı, bir o kadar daha hiç fire vermeden devam edebilirdi...

Alanyalılar eğitimi gerçekten de ciddiye alıyorlar. Yeni kurulan iki üniversite ile bu çıtayı eminiz çok daha yükseklere tırmandıracaklar...

Kent sahili kilometrelerce devam ediyor. İyi olan tarafı ise şehir içi de dâhil hemen her yerde denize giriliyor olması. Ama çok daha önemli olan, sahil şeridinin, yalılar, lokantalar ya da plajlar tarafından işgal edilmemesi.

Her yer, herkese açık.

Meyve, sebze cenneti olarak hayat da diğer kentler ve özellikle de turistik yörelerle kıyaslanmayacak oranda ekonomik...

KUSURU YOK MU? OLMAZ OLUR MU?

O kadar çok şey anlatıyorlar ki hadi gidelim, hadi yiyelim, hadi yapalım, hadi görelim dediğinizde, “Şimdi mevsimi değil” diyor.

İki gün boyunca, en çok duyduğumuz cümle bu oldu.

SİYASET TEK KALE

Görünen o ki MHP Antalya’yı AK Parti’ye, AK Parti de Alanya’yı MHP’ye bırakmış durumda.

Alanya’da, MHP’li Başkan Adem Murat Yücel’in seçilme şansı bir hayli yüksek gözüküyor.

Alanya bir Yörük kenti. Gelenek ve görenekleriyle hâlâ bu kültürü fazlasıyla yaşatıyorlar. Şiveleri de sanki KKTC şivesi gibi...

Turizm mevsimi mart ortalarında açılıyor kasım sonuna kadar devam ediyormuş. Bu yüzden gerçek Alanya’yı görmek için ya ilkbahar ya da sonbahar tavsiye ediliyor. Çünkü yaz aylarında çok sıcak oluyormuş.

Eski Alanya’dan aklımda kalan tek şey muhteşem dondurmasıydı, gidip, arayıp, buldum, tat hâlâ aynı tat...

Alanya Gazipaşa Havaalanı’nın açılmasıyla yol daha da kısalmış. Bir hafta sonu bile gelseniz, büyük bir keyifle döneceğinizden emin olabilirsiniz.

Hemen her meyve ve sebzenin en iyisini bulmanız mümkün ama topraksız ortamda yetişen domatesi ve son yılların en gözde tropikal meyveleri avokadoyu sabah, öğle, akşam demeden her sofrada görebilirsiniz. Fiyatı da İstanbul’un dörtte biri...

Özetin özeti: Alanya’da bir ön tatil dopingi eminim ki hepinize ilaç gibi gelecektir...

 

Güncelleme Tarihi: 10 Şubat 2019, 12:01

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83