Alanya Belediyesi GES'ten 3 yılda 10 milyon TL kazandı

Alanya Belediyesi GES'ten 3 yılda 10 milyon TL kazandı
Dört adet GES kuran Başkan Yücel, 3 yılda 10 milyon Lira kazanarak tükettiği enerjinin parasını çıkarttı. "İki adet GES daha yolda geliyor" diyen Yücel, "GES ve diğer gelir getiren yatırımlarla büyük mali yükten kurtularak hızlı ve kaliteli işler yapıyoruz" dedi.

İKİ GES DAHA YOLDA GELİYOR
Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel'in ödüllü projelerinden birisi olan Güneş Enerjisi Santralleri (GES) belediyeyi büyük bir mali yükten kurtarıyor. Aylık ortalama 500 Bin Lira gelir sağlayarak tüketim maliyetinin yüzde 80'nini karşıladıklarını söyleyen Yücel, "3 yılda toplam 10 Milyon lira kazandık. iki adet GES daha yolda geliyor. Toplam 6 tesisimiz olacak. iki tesiste faaliyete girdikten sonra hem enerji tüketimimizin tamamını karşılayacağız, hem de kasamıza para girecek" dedi.

FABRİKA GİBİ ÜRETİYORUZ
Alanya Belediyesi'nin sadece tüketen değil, üreten bir belediye olduğunun altını çizen Yücel, "GES en büyük üreten ve belediyemizi mali yükten kurtaran bir proje. Yine asfalt tesisimiz, beton fabrikamız var. Yeni hedeflerimiz var üzerinde çalışıyoruz. Kendi göbeğimizi kendimiz kesiyoruz. Belediye fabrika gibi üretiyor ve çalışıyor" dedi.

ÇALIŞMALAR 2015'TE BAŞLADI
GES tesisleriyle ilgili Alanya Postası'na açıklamalar yapan Alanya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Sevda Erdoğmuş, "Alanya Belediyesi olarak yıllar içinde Alanya kent ölçeği için en önemli yenilenebilir enerji kaynaklarından bir tanesi olan güneş enerjisinden faydalanma kapasitesinin araştırılması planlanmıştır. Konu ile ilgili yapılan fizibilite çalışmaları sonrasında Alanya Belediyesi olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımına öncülük etmek ve kurumun öztüketim giderlerine katkı sağlamak amacıyla Güneş Enerjisi Santrallerinin kurulumuna dair çalışmalara 2015 yılı itibariyle hız verilmiştir.
Söz konusu Projeyle, küresel ısınmanın etkilerinin doğrudan yaşanmaya başladığı günümüz dünyasında doğal kaynakların korunması ve enerji tasarrufunun yapılması ortak amacından yola çıkılarak yenilenebilir enerji kaynaklarının daha etkin bir şekilde kullanılması hedeflenmiştir. Bu bağlamda yılın 365 günü güneş alan İlçemiz için söz konusu potansiyel araştırmasının yapılması ve sistemlerin kurulabileceği alanların tespit çalışmaları başlatılmıştır.

DÖRT ADET TESİS KURDUK
İş bu yapılan tespit çalışmaları neticesinde Toslak Mahallesi Karadağ Mevkii 1828 Parsel, 1831 Parsel ve 1832 Parsel üzerinde Alanya GES 1, Alanya GES 2 ve Alanya GES 3 Lisanssız Elektrik Üretimi Santrali Projeleri Temmuz 2017 itibariyle faaliyete alınmıştır. Projenin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla söz konusu çalışmalar Alanya GES 4 Projesi ile devam sağlanmış olup, (GES -4 ) projesi 31.12.2019 tarihinde tamamlanmıştır. 31 Temmuz 2019 tarihinde Alanya Belediyesi GES – 4 Projesi ihalesi yapılmış olup, 31.12.2019 tarihinde tesisin yapım işi tamamlanarak ön kabulü işlemi tamamlanmıştır. İhalesi yapılan Alanya Belediyesi GES - 4 Projesi 450 watt kurulu güce sahip olup, 1663 adet panel ve 15 adet inverter (evirici) kurulumu yapılmıştır. Toslak Mahallesi Karadağ Mevkiinde 94 dönüm arazi üzerine kurulu, Türkiye’nin Kamu Kurum ve Kuruluşları arasındaki en büyük Güneş Enerji Santrali (GES) Kurumumuz tarafından yaptırılarak faaliyete alınmıştır. Bu özelliği ile konu ile ilgili çalışma yapması muhtemel Kamu Kurumlarına en iyi uygulama çalışması olarak önerilebilmektedir. Alanya GES – 1, Alanya GES – 2, Alanya GES – 3 ve Alanya GES – 4 Projesi kapsamında toplam 13276 adet panel kullanılmıştır.

ÜÇ YILDA 10 MİLYON KAZANDIK
Faaliyete geçirilen proje ile 2017 yılından günümüze kadar 3 yıllık geçen sürede Alanya Belediyesi GES Santrallerinden toplam üretim miktarı 14.453.319,62 kwh olarak kayıt altına alınmış olup, bu süre zarfında Alanya Belediyesi toplam 10.130.256,14 TL gelir eldesi sağlamıştır" diye konuştu.

ÇEVRECİ PROJELER GELİŞTİRİLECEK
Başkan Yücel'de açıklamasında gelişen, değişen ve her geçen gün mevcut teknolojisini yenileyen günümüz dünyasında, her geçen gün hızla artan nüfus, plansız sanayileşme, çarpık kentleşme, özellikle artan nüfusla beraber fosil yakıt kullanımında meydana gelen artış, tüketimin kontrolsüz bir şekilde artması ve özellikle çevre bilincinin azalması gibi faktörler sera gazı salınımının artarak iklim değişikliği sürecinin daha hissedilebilir hale gelmesine neden olduğunu, bu yaşanan olumsuz durum karşısında daha az karbon salınımını öngören yenilenebilir enerji kaynakları kullanımının arttırılmasına yönelik gerçekleştirdiğimiz çevreci projelerin geliştirilmesini hedeflediklerini belirtti.

YEŞİL KENT ALANYA
Yücel, "Bölgesel olarak vatandaşlarla doğrudan temas ederek hizmetlerine devam eden kurumumuz, Alanya Belediyesi Güneş Enerjisi Santralleri ile yenilenebilir enerji kaynaklarının bilirliğine olumlu katkılar sağlamıştır. Gerek yazılı gerekse de görsel basın yayın organları marifetiyle güneş enerjisi santralinin bölgeye vermiş olduğu katma değer ve küresel ısınma ile mücadele çalışmaları kapsamında sağlamış olduğu çevreci farkındalık ile her yaş grubundan vatandaş ile temas sağlanmıştır. Tüm bunların yanı sıra Alanya kent ölçeğinde “Yeşil Kent Alanya” olgusunun yerleşerek çevre bilincinin artmasına sağladığı katkı ile çevresel farkındalık oluşumuna ve algı yönetimine zemin hazırlamıştır.

OKULLAR GEZİ DÜZENLİYOR
Ülkemizde TÜRÇEV tarafından koordine edilerek otellerde uygulanan “Mavi Bayrak” çevre ödülü çalışmaları kapsamında Mavi Bayrak Yerel Sorumlusu olarak hazırlamış olduğumuz “Çevre Eğitim Etkinlikleri Dosyası” nda Alanya Belediyesi Güneş Enerjisi Santrallerinin bilinirliğinin arttırılması adına çevreci faaliyetlere yer verilmiştir. Ayrıca yine ülkemizde TÜRÇEV tarafından koordine edilerek okullarda uygulanan “Eko Okullar Projesi” kapsamında Alanya kent ölçeğinde faaliyet gösteren Eko Okullarımızda çevreci çalışmalar yürüten öğrenci gruplarımız ile birlikte Alanya Belediyesi Güneş Enerjisi Santralimize teknik geziler düzenlenmektedir. Günümüz Dünyasında hızla tükenmekte olan doğal kaynakların korunması ve bu bağlamda yenilenebilir enerji kaynaklarının (Rüzgâr, Güneş, Biogaz, Hidroelektrik, Jeotermal, vb.) kullanımını öngören teknolojik sistemlerin uygulanması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla küresel ısınma ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına yönelik projelerin hazırlanarak çevreci projelere katma değer sağlanması hedeflenmiştir" dedi.

ÖDÜLE LAYIK GES PROJESİ
Bu bağlamda 2018 Yılında Alanya Belediyesi Güneş Enerjisi Santralleri ( GES – 1, GES – 2, GES – 3) Akdeniz Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen "4. Akdeniz Belediyecilik Proje Yarışması" na Çevre Koruma, Peyzaj, Planlama, Tasarım ve Uygulama Kategorisinde “Alanya Belediyesi Güneş Enerjisi Santrali 1 (Alanya Ges 1), Alanya Belediyesi Güneş Enerjisi Santrali 2 (Alanya Ges 2) Ve Alanya Belediyesi Güneş Enerjisi Santrali (Alanya Ges 3 ) Enerji Üretim Tesisi Kurulumu” proje başlığı ile başvuru yapılmış olup, proje İkincilik Ödülüne layık görülmüştür. 22 Kasım 2018 tarihinde Kepez Mimar Sinan Kongre Merkezinde düzenlenen bir törenle ile projenin tanıtımı diğer katılımcı Belediyeler ile paylaşılarak, en iyi uygulama örnekleri arasında bilgi aktarımı yapıldı. 

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2020, 09:38

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83