Alanya'da kadınlar 5 Aralık için toplandı

Alanya Kent Konseyi tarafından 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 86’ıncı yıl dönümüne özel tören düzenlendi.

Alanya'da kadınlar  5 Aralık için toplandı
Alanya Kent Konseyi tarafından 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 86’ıncı yıl dönümüne özel tören düzenlendi.

Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen törene Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan, siyasi parti temsilcileri, oda başkanları ve birçok vatandaş katıldı. Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan, “Toplumun can damarı kadınlarımız ve kadınlara destek vermek için burada bulunan beyler hepiniz hoş geldiniz” dedi. Törende pandemi kuralları kapsamında maske takmak zorunlu olurken sosyal mesafe kurallarına da dikkat edildi. Törende Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, kadınlara karanfil dağıttı.

‘ÖRNEK BİR TABLO SERGİLİYORUZ’

Pandemiye rağmen Alanya kadınlarının bir arada olmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Özcan, “Ne mutlu bize ki, bu anlamlı günde pandemiye rağmen Alanya Kadınları olarak birlik ve beraberlik içinde Türkiye’ye örnek olacak  bir tablo sergiliyoruz.5 Aralık 1934’te Anayasamızda ve seçim kanunumuzda yapılan değişikliklerle Türk kadınları milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde etmişlerdir. Bundan sonra ilk olarak belediye ve muhtarlık seçimlerine katılan kadınlarımız, 1935 yılında yapılan TBMM 5. Dönem seçimlerinde 17 kadın milletvekili ile Mecliste yer almıştır.Kurtuluş Savaşında kadınlarda erkekler gibi gerek cephe önünde gerek cephe gerisinde canını ortaya koymuş, annesini, babasını, kardeşini, eşini ,oğlunu savaşta şehit vermişti. “ Dünyada hiçbir milletin kadını, ”Ben Anadolu kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim” diyemez!  Diyen  Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Türk kadınının da erkekler gibi toplum içinde yer edinme hakkına sahip olduğu inancındaydı” şeklinde konuştu.

‘ULU ÖNDERİMİZİ MİNNETLE ANIYORUZ’

Konuşmasında Ulu Önder Mustafa Kemal’i minnetle andığının altını çizen Özcan “Zeki bir lider olan Mustafa Kemal Atatürk’e göre millet olarak güçlü bir millet ve çağdaş bir toplum olmanın yolu; toplumun ana yapı taşı olan kadınların her konuda yükselmesini sağlamak ve Türk kadınını çalışmalara ortak etmekten geçiyordu. Bundan 86 yıl önce, sadece ülkemizin içinde bulunduğu şartlar açısından değil tüm dünya devletlerinde de henüz haklar anlamında kadın erkek eşitliği dillendirilmezken, ileri görüşlülüğü, insana olan saygısı, devlet adamlığı, bugün bile kimseyle kıyas edilmeyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk sayesinde Türk Kadını seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur. Bu anlamda haklarımızla var olduğumuzu tüm dünyaya ilan eden, her fırsatta Türk Kadınını öven, gururlandıran Ulu Önder Mustafa Kemal  Atatürk’ü şükran, minnet ve özlemle anıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘İSTENİLEN NOKTADA DEĞİLİZ’

Günümüz şartlarında kadınların istenilen noktada olmadığını belirten Özcan konuşmasına şu şekilde devam etti: “Kadın hakları laik hukuk anlayışı ve demokratik toplum düzeninin tüm kurallarıyla günlük yaşamımızda uygulanmasıyla sağlanabilir. Bugün gelinen noktada ise hala kadınlarımızın temsil oranı maalesef istenilen noktada değil. Hedefimiz, kadınları çağın bilimi ,tekniği ve sanatıyla donanmış ,kendi insanlık değerinin tam bilincine varmış,toplum yaşamında görev  ve yetki sahibi kılınmış, kadını ve erkeği eşit, dayanışma ve barış içinde birlikte yaşayacağı bir toplum oluşturmaktır. Kadınlarımızın  ekonomik ve sosyal yaşama katılarak karar verme sürecinde daha etkin rol almalarını, ülkenin geleceğinin belirlenmesinde ve gelişmesinde görevler almasını, siyasal yaşamda etkinliğini artırmasını ve ülke yönetiminde daha fazla söz sahibi olmaları dileği ile herkesin bu anlamlı gününü kutluyor, Alanya Kent Konseyi olarak düzenlemiş olduğumuz bu etkinliğe destek ve  katkılarınız için teşekkür ediyoruz.”



















Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2020, 14:01

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83