Alanya'da keşif öncesi turizmcilerin Aytemiz isyanı!

Alanya'da keşif öncesi turizmcilerin Aytemiz isyanı!
Alanya’nın doğusundaki Yeşilöz Mahallesi’ne geçtiğimiz yıllarda kurulan Aytemiz Petrol şirketine ait dolum tesislerinin kapasite arttırımına Alanya’dan tepkiler çığ gibi artıyor. ÇED olumlu raporu verilen Aytemiz Dolum Tesisi’nin büyütülmemesi için açılan davanın keşfi 16 Temmuz Perşembe günü saat 14.00’de Yeşilöz sahilinde yapılacak.

Bu arada Alanya’daki turizmciler, Aytemiz Dolum Tesisi’ne tepki göstermeyi sürdürüyor. Türkler Mahallesi’ndeki Sirius Deluxe Otel Genel Müdürü İsmet Ergüleç, “Bir turizm ve tarım şehri olan Alanya’da, denizin ortasında bir petrol dolum tesisi ne denli gereklidir? Hatta kapasitesi yükseltilerek, artması olası deniz kirliliği, trafik yoğunluğu gibi sosyal ve çevresel maliyetler kendisinden beklenen ekonomik faydadan önemsiz midir? Yerel halk desteğini aramayan ve halk faydasını gözetmeyen, sosyal ve çevresel riskler barındıran bu petrol dolum tesisi Alanya’da olmalı mıdır?” diye sordu.



Alanya Turistik İşletmeciler Derneği’nin (ALTİD) eski başkanı Gülçin Güner ile ALTİD Yönetim Kurulu Üyesi Elvan Güneş de 16 Temmuz’daki dava keşfine tüm vatandaşları davet etti. Gülçin Güner ve Elvan Güneş, yaptıkları paylaşımda, şu ifadeleri kullandılar: “Merhaba sevgili doğa dostları. Merhaba cennet Yeşilöz sakinleri. Merhaba Uğrak, İmamlı ve Keşefli Mahallesi sakinleri. Cennet Yeşilöz cehenneme çevrilmeden, gelecekte çocuklarımıza ve torunlarımıza yaşanır sahil ve deniz için, caretta carettalar için, kum zambakları için, tarımımız ve turizmimiz için, deniz içinde yaşayan her şey için, sahillerimizin güvenliği için, patlama veya boru kırıldığı zaman ne Alanya ne de Gazipaşa’nın kalmayacağı, devlet tarafından sit alanı, kum zambaklarının yaşam alanı, caretta carettaların yuvalama büyüme alanı olarak ilan edilen, yapılmaması için bütün makamlara başvurulan, imza toplanan, elektronik ortamda imza kampanyası başlatılıp 40 binlerde devam eden, burada yaşayan veya muz, avokado bahçeleri olanlara sorulmadan, gerekli tedbirleri almadan
denizimize yapılan ve kimsenin istemediği halde büyütülmesi için ÇED olumlu raporu verilen Aytemiz Dolum Tesisi’nin büyütülmemesi için açılan davanın keşfi 16 Temmuz Perşembe günü saat 14.00’de Yeşilöz sahilinde yapılacak. Davetlisiniz. İş işten geçmeden, çok geç olmadan, gelecekte ah vah etmemek için herkesi ama herkesi, beşikteki bebeği bile keşfe bekliyoruz.”

Öte yandan üç bilirkişinin ‘huzursuzluk’ gerekçesiyle keşfe günler kala çekildiği iddia edildi. Alanya’nın Yeşilöz Mahallesi’nde Aytemiz Akaryakıt Dağıtım A.Ş.’ye ait akaryakıt dağıtım tesisinin kapasite genişletme projesine verilen ÇED olumlu kararının iptali istemiyle açılan dava, keşfe sayılı günler kala bilirkişilerin çekilmesi sonucunda ertelendi.

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, uyuşmazlığın çözümü için mahkeme tarafından atanan üç bilirkişinin de “atamayı üçüncü kişilerden duymalarının yarattığı huzursuzluk” nedeniyle keşif ve bilirkişi heyetinden ayrıldığına dikkat çekti. Budak, “Mahkemenin seçtiği üç bilirkişinin de tamamen aynı ifadelerle, üçüncü kişiler yüzünden davadan çekilmesi manidardır. Bu üçüncü şahıs ya da şahıslar kimdir biz de bilmek istiyoruz” dedi.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Budak açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Alanya Yeşilöz mevkiinde Aytemiz Akaryakıt Dağıtım AŞ’ye ait ve hali hazırda 60.000 dtw büyüklüğünde yakıt tankerlerinin yanaşmasına ve yük indirmesine imkân veren kıyıdan yaklaşık 900 metre açıkta yer alan tesisin, 160.000 dwt büyüklüğünde ve yaklaşık 300-350 metre uzunluğunda gemilerin yanaşmasına izin verecek şekilde büyütülmesi ile ilgili projeye başından beri karşı çıktığımız bilinmektedir.

Üstelik oldubittiye getirilen ÇED süreci sonucunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından projeye olumlu raporu verilmesine yönelik itirazlarımızı da her platformda dile getirdik. Yapılmak istenen proje ile yüzlerce tankerin 7/24 söz konusu tesise dönük bir trafik yaratacağını, çevresel faktörleri olumsuz etkilemesi nedeniyle turizm ve tarımdan beslenen Alanya’ya darbe vuracağını ifade ettik ve Alanya’nın bu ihaneti hak etmediğini anlattık. ÇED olumlu raporuna olan itirazımızı, CHP Alanya İlçe Başkanlığı’nın yanı sıra MHP ve İyi Parti Alanya İlçe Başkanlığı ile turizm sektörü temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla iptal davası açarak yargıya taşıdık.

Konuya ilişkin yargı süreci halen devam ederken meydana gelen bir gelişme de dikkat çekicidir. 26 Haziran 2020 tarihini keşif tarihi olarak belirleyen mahkemenin atadığı üç bilirkişi de keşfe sayılı günler kala ‘Henüz tarafıma resmi bir yazı tebliğ edilmeden bilirkişi olarak atandığıma dair yazının üçüncü kişiler tarafından tarafıma iletilmesi beni huzursuz etti. Söz konusu keşif ve bilirkişi heyetinden kendi isteğimle ayrılmak istiyorum’ ifadeleriyle çekilmişlerdir. İşin ilginç yanı her üç bilirkişinin davadan çekilme dilekçesindeki ifadesi tıpatıp aynıdır. Kimdir bu üçüncü kişiler biz de bilmek istiyoruz. Daha ilgilisine bile resmi tebligat yapılmadan kimin bilirkişi olacağını nasıl biliyorlar ve hızla o kişiye haber veriyorlar? Şimdi 16 Temmuz’da yapılacak yeni keşif için atanan bilirkişi heyeti de benzer şekilde tebligat kendilerine ulaşmadan üçüncü kişilerden mi haber alacak merak ediyoruz. Yargıya sonuna kadar güvenmek istiyoruz ama ortaya çıkan bu manzara karşısında kaygı duymamak da mümkün değil. Tüm gücümüzle davanın sonuna kadar takipçisi olacağımızın kamuoyu tarafından bilinmesini isterim.” 

Güncelleme Tarihi: 10 Temmuz 2020, 07:39

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83