Alanya'daki tahribatı görünce ünlü tarihçi çıldırdı

Tarih biliminin önde gelen isimlerinden Talha Uğurluel Alanya'daki tarihi eserlerde yapılan tahribatı görünce çılgına döndü.

Alanya'daki tahribatı görünce ünlü tarihçi çıldırdı
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi 1. Kitap Fuarı için Alanya'ya gelen ünlü yazarlardan birisi de tarih yazıları ile dikkat çeken, TRT Belgesel'de bir çok belgeseli yayınlanan ve 'Tarih Tıbbı Konuşturdu' kitabı ile milyonlarca kişi tarafından okunan Talha Uğurluel'di.

OBA ve ÇIPLAKLI'YA GİTTİ

Talha Uğurluel Kitap Fuarı'nda hayranları ile buluştuktan sonra tarih öğrencisi bir gencin tavsiyesi üzerine Oba'da bulunan Karamanoğulları Beyliği döneminde yapıldığı tahmin edilen tarihi medrese, yine Çıplaklı bölgesinde bulunan pek çok tarihi eseri ziyaret etti. Harap halde bulunan tarihi eserleri gören Uğurluel, yetkilileri göreve davet etti. 

DEFİNE AVCILARININ HEDEFİ OLMUŞ

Sosyal medya üzerinden canlı bir video ile durumu gözler önüne seren Uğurluel, şu sözlerle tarihi tahribatı eleştirdi: "Size Anadolu Selçuklunun bir başka sarayından bahsedeyim. Bugün Alanya merkezde kalan Oba Sarayı ve Gülefşan Mevki'ndeyiz. Buraya ilk sarayı Alaaddin Keykubat yaptırıyor sonra Karaman Beyleri burada ikamet ediyor. İbni Batuta 1332'de Alaiyye Oba Sarayı'na geliyor. İbni Batuta, Karamanoğlu Yusuf Beyi Oba Sarayı'nda ziyaret ediyor. Kale bölgesi askeri şehir olup idareciler savaş harici buradan yönetiyor. Bizde Alanya Oba Mevkine gittik. Kaybolan bir tarihle karşılaştık. İbrahim H.Konyalı'nın bahsettiği Selçuklu Mezartaşları yok olmuştu. İbni Batuta'nın ziyaret ettiği Karamanoğlu Yusuf Beyin oğlu Alaaddin Bey'in türbesi yıkılmak üzere, saraydan eser yok, hamamlar temel seviyesinde. Karamanoğlu Yusuf Bey'in oğlu Alaaddin Bey’in türbesinin dışı gibi içi de kötü durumda. Burası dağın başı değil Alanya merkez. Karamanoğlu Yusuf Bey'in torunu, az önceki türbede medfun Alaaddin Bey'in oğlu Mahmud Beyin Camisi de aynı kaderi paylaşıyor. Alanya Selçuklu ve Karaman yönetim merkezinden bize yadigar birde medresemiz var, son günlerini yaşıyor biline. Defineciler delik deşik etmiş. Medresenin kapılarındaki mermer tezyinata hayran oldum. Bunlarda definecilerin marifeti. Lütfen bu Selçuklu, Karaman yadigarlarına sahip çıkalım." 
Yetkilileri göreve çağıran Uğurluel bu tarihi yapılara sahip çıkılması gerektiğini söyledi. 

Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2017, 09:55

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83