Alanya'dan Almanya'ya sert gönderme

Avrupa Birliği ve Almanya ile problemin olmadığını aktaran Çavuşoğlu, ”Neden Türkiye’ye böyle muamele etmeye çalışıyorsun? Peki ettin de ne oldu? Ne elde ettin? Ne elde edebildin? İşte böyle dayatmalarla Türkiye’den bir sonuç alamazsın. Türkiye’ye dostane yaklaşacaksınız. Eşit, ortak gibi yanaşacaksınız" dedi.

Alanya'dan Almanya'ya sert gönderme
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Alanya’ya kazandıracağı ve çöpten elektrik üretilecek olan Katı Atık Tesisi’nin Türkler Mahallesi Taşseki mevkiindeki temel atma törenine katıldı. Burada yaptığı konuşmada Bakan Çavuşoğlu, hizmet yapan herkesin takdir edilmesi gerektiğini söyledi.

2023 hedeflerine Türkiye’yi ulaştırıyoruz ama 2023 hedefleri bizim için yetmez diyen Çavuşoğlu,” Biz 2053 hedefleri için çalışıyoruz. Gençlerimizi de bu yönde geliştiriyoruz. 2073 hedefleri için çalışıyoruz. Bunların hiçbiri hayal değil. Sorun varsa çözüm için uzlaşı varsa uzlaşıya da varırız. Ama bu milletin onurunu hiç kimseye çiğnetmeyiz. Türk milletinin ne kadar onurlu bir millet olduğunu ve dayatmalara karşı boyun eğmediğini ve kendisine karşı hak etmediği muamele olduğu zaman ayağa kalkan bir millet olduğunu tüm dünyaya gösteriyoruz. Bilenler biliyor. Dost ve kardeşlerimiz biliyor ve Türkiye’nin dünya politikasında oynadığı rolü de çok iyi takdir ediyorlar. Ama bilmeyenlere de itinayla öğretiyoruz. Öğretmeye de devam edeceğiz. Türkiye’nin nasıl bir ülke olduğunu, Türk milletinin nasıl bir millet olduğunu bilmeyenler de öğrenecek. Avrupalılara da bunu söylüyoruz. Yok öyle artık. Siz patronsunuz. Biz ikinci sınıfız, yok. Efendim şu konuda dayatma yapacaksın, yok. Sen benim vatandaşıma vize vermezsen, ben de senin vatandaşına vize vermem. Bu sorunu sen başlattın. Sen bu sorunu çözmek istiyorsan ben de bu sorunu çözerim. İşte Ankara’da yapılan görüşmelerden sonra ne olduğu ne bittiği konuşuldu, komisyonumuz toplandı, anlattık. Şimdi olumlu bir hava oluştu. İnşallah da bunun neticesini alırız. Biz tüm dünyayla ilişkilerimizi böyle sürdürmek istiyoruz” dedi.

"Derdin ne, önce onu söyle"

Avrupa Birliği ve Almanya ile problemin olmadığını aktaran Çavuşoğlu,” Ama bizim onlara sorduğumuz soru şu; ‘Senin Türkiye ile ne problemin var, bize onu söyle. Derdin ne?’ Önce söyle. Sana karşı tarih boyunca bir düşmanlığımız olmuş mu? Yok. Sana Karşı düşmanca bir politikamız var mı? Peki senin derdin ne? Neden Türkiye’ye böyle muamele etmeye çalışıyorsun? Peki ettin de ne oldu? Ne elde ettin? Ne elde edebildin? İşte böyle dayatmalarla Türkiye’den bir sonuç alamazsın. Türkiye’ye dostane yaklaşacaksınız. Eşit, ortak gibi yanaşacaksınız. Türkiye ve Türk milletinin nasıl bir ülke ve millet olduğunu unutmayacaksınız. O zaman dostluğumuz da işbirliğimiz de gelişir ve dünya barışına istikrarla beraber katkı sağlarız. Karşı karşıya kaldığımız konuları da beraber çözeriz. Çünkü Türkiye yük alan bir ülkedir. İşte bu dik duruşu sizlerden aldığımız güç ve yetkiyle Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde inşallah sürdüreceğiz” diye konuştu.

“Türkiye’yi düşman olarak mı görüyorsun”

Dün D8 dönem başkanlığını devraldığını belirten Çavuşoğlu,” İslam İşbirliği Teşkilatı’nın dönem başkanlığını sürdürüyoruz. Aynı şekilde birçok örgütün dönem başkanlığını sürdürüyoruz. Medeniyetler İttifakının eş başkanlığını sürdürüyoruz. Barış için arabuluculuk inisiyatifinin derneğinin inisiyatifini Finlandiya ile birlikte yürütüyoruz. Türkiye Azerbaycan’la beraber tüm bölge ülkeleriyle birlikte üçlü mekanizmalar kurduk. Şimdi Türkiye, Azerbaycan, Pakistan üçlü mekanizması kuruyoruz. Balkanlar'da keza ülkelerin hepsiyle beraber ortak ticaret merkezleri kuruyoruz. Ticaret anlaşmaları yapıyoruz. Gördünüz mü Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Sırbistan’a Sancak’a gittiği zaman nasıl karşılandı. Gördünüz mü, izlediniz mi? İşte bu, hem dik duruşun karşılığıdır hem de o bölgelere yaklaşımımızın yansımasıdır. Oraları biz bir rekabet alanı olarak görmüyoruz. Şimdi Avrupa’dan birkaç tane açıklama oldu. Neymiş efendim, oralara gitmezlerse Türkiye yanaşırmış. Sen Türkiye’yi düşman olarak mı görüyorsun, önce bunu söyle. Müttefikini ne olarak görüyorsun. İkincisi Balkanlar kimsenin çiftliği değildir. Senin arka bahçen hiç değil. Bazen Alman basınında öyle yorumlar da görüyoruz. Nasıl senin arka bahçen oluyor? Üstelik arka bahçen oldu da ne oldu. Srebrenitsa katliamında ne yaptın. Gözünün önünde oldu. Hollanda askerlerinin gözünün önünde oldu. Bu kadar insanı katlettirdiniz. Sizin işte anlayışınız bu. O sizin kafanızdaki ırkçı yaklaşım, anlayış hiçbir zaman gitmiyor ve sık sık da nüksediyor. İşte Avrupa’da ırkçı partilerin bugün bu kadar destek almasının sebebi bu. Çünkü bunların geçmişinde var bu, olmayan bir şey ya da sonradan çıkma bir şey değil. İçinde var. Fırsat buldukça nüksediyor. Şimdi Avrupa’da mesela Yahudiler’i Musaviler’i koruyan yasalar olmasa Yahudi düşmanlığı ve antisiyonizm, islamofobiden daha yüksek olur. Çünkü dediğim gibi doğasında var, hamurunda. Şimdi ben bunu söyleyince de sen bunu söyleyemezsin diyor. Ben durup dururken söylemiyorum ki gördüğümü söylüyorum. Şuanda Avrupa oraya gidiyor. Nereye gidiyor Avrupa? İkinci Dünya Savaşı öncesi o savaş öncesi duruma, şartlara gidiyor. Bunun sorumlusu ben miyim, hayır. Bunun sorumlusu sizsiniz. Neymiş efendim göçmen gelmiş böyle olmuş. Bizde 3. 2 milyon göçmen barındırıyoruz. Biz ırkçı mı olduk şimdi. Üstelik 30 milyar dolar harcadık. Sivil toplum örgütlerimiz ve belediyelerimizle, devletimizle birlikte harcadık. Ama bizde ırkçılık diye bir şey yok. Biz tarih boyunca hiç ırkçı olmadık ve yaradılanı yaradandan dolayı sevdik. Dünyada insani yardımda Amerika’dan sonra ikinciyiz. Amerika geçen sene 6. 3 milyar dolar harcamış. Biz ise 6 milyar dolar. 300 milyon farkla bu sene onu da geçeceğiz. Bununla da gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2017, 10:41

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83