Antalya'nın, "Yatırım Alanları Vizyon" raporu yayınlandı

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Antalya'nın, "Yatırım Alanları Vizyon" Raporunu yayınladı. Raporda, mega projelerle altyapısı güçlenen Antalya’da, turizm sektörünün yanı sıra, inşaat, sanayi, tarım, ihracat ve yatçılığın, yatırım yapılabilecek sektörler arasında yer alacağı, Rusya krizi nedeniyle azalan turist sayısının yeniden artacağı belirtildi.

Antalya'nın, "Yatırım Alanları Vizyon" raporu yayınlandı
GYODER'in, gelişen kentlerin yatırım fırsatlarını sektör temsilcileri ile buluşturmak amacıyla hayata geçirdiği ‘Gelişen Kentler Zirvesi’nin 9’uncusu Antalya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Zirveye İstanbul ve bölgede faaliyet gösteren iş dünyası ve gayrimenkul sektörünün temsilcileri, yatırımcılar ve uzmanlar katıldı. Zirve kapsamındaki oturumlarda Antalya’nın sunduğu fırsatlar, Rusya krizinin etkileri, potansiyel yatırım olanakları, kruvaziyer turizmin gelişmesine yönelik yatırımlar değerlendirildi.
Zirvede; ayrıca kente ışık tutacak güncel bilgiler içeren ‘Antalya İli Yatırım Alanları Vizyon Raporu’ katılımcılarla paylaşıldı.

Antalya’nın mega projelerle altyapısı güçleniyor

Kente yatırım yapmak isteyen ulusal ve uluslararası yatırımcılara kılavuzluk etmesi amacıyla hazırlanan Antalya İli Yatırım Alanları Vizyon Raporu’nda, öne çıkan başlıkları GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin aktardı.

19 ilçesinde doğal sit alanı bulunan Antalya’nın 2 milyon 328 bini aşan nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık 5’inci şehri olduğunu kaydeden Yetgin, "Bugün Türkiye’nin her bölgesinden insanların tercih ettiği Antalya, 2015-2016 yılı arasındaki yıllık nüfus artış hızı yüzde 17.4 ile yüzde 13.5 oranı olan Türkiye nüfus artış hızının üzerinde yer alıyor. Türkiye dışından da büyük ilgi gören kentte bugün 54 bin 755 yabancı yaşıyor. 2016 yılında Antalya’nın aldığı göç sayısı 79 bin 203, verdiği göç sayısı ise 73 bin 119. Antalya’da genç nüfusun ağırlığı ise dikkat çekici, 2016 yılında nüfusun yüzde 28,97’sini 25 yaş altı oluşturuyor. Antalya’da yaşayanların yaş ortalaması ise 31,66. 25-65 yaş arası nüfusun yüzde 63,37’sini, 65 yaş üstü ise yüzde 7,66’sını oluşturuyor" dedi.

"Okuma yazma oranı yüzde 97.44"

Bölgelere göre 6 yaş ve üzeri okuma yazma oranları incelendiğinde, Antalya, Isparta ve Burdur’un yüzde 97,44 oranıyla Türkiye genelinde ikinci sırada yer aldığını kaydeden Yetgin, "77 binin üzerinde lisans öğrencisi bulunan Antalya, üniversite eğitiminde de tercih edilen bir kent konumunda. Antalya’da ekonomik hayat büyük oranda ticaret, tarım ve turizme dayalı. Antalya’daki ticaret sektörü toplam gelirlerin yüzde 34’ünü oluşturan önemli bir ağırlığa sahip. 2016 yıl sonu itibarıyla Türkiye genelindeki 3 bin 641 adet turizm işletmesi belgeli konaklama tesisinin yüzde 20,74’ü Antalya’da bulunuyor. Antalya’da 2016 yılında tesis doluluk oranı yüzde 47,6 seviyelerinde ölçüldü" diye konuştu.

"Yabancılara satılan konutta Antalya ikinci sırada"

Antalya’da ihracatın yüzde 67’si ve ithalatın yüzde 60’ının AB ülkeleri ile gerçekleştiğini açıklayan Yetgin, "2016 yıl sonu itibarıyla Antalya’nın toplam ihracat rakamı 886 milyon dolar. En çok ihracat yapılan ülkeler Almanya, Çin ve İran oldu. Türkiye’ye giriş yapan 25,3 milyon turistin yüzde 23’ü Antalya’da konaklıyor. İstanbul’dan sonra en çok turistin ziyaret ettiği Antalya’ya bu yıl 9,4 milyon turist giriş yaptı. Antalya’ya, bugün en yoğun talep, Rusya, Almanya ve Ukrayna’dan geliyor. Antalya, Türkiye genelindeki konut satışlarında yüzde 4,3 paya sahip. 2017 yılı ekim ayı itibarıyla Türkiye genelinde yapılan konut satışlarının 17 bin 918 adedi yabancılara yapılan satışlardan oluşuyor. Yabancılara yapılan konut satışlarında İstanbul’dan sonra, 3 bin 838 adet ile Antalya ikinci sırada yer alıyor" dedi.

"Sanayi, yatçılık, tarım ve inşaat yatırım sektörleri"

Antalya’da ofislerin genellikle kent merkezinde, eski konut dokusunun ofis alanı olarak kullanıldığı bölgede yoğunlaştığını belirten Feyzullah Yetgin, "2016 yılına bakıldığında, şehir merkezindeki 8 AVM’de toplam kiralanabilir alan 246 bin 500 metrekare, il genelinde ise toplam 14 AVM’de 329 bin 202 metrekarelik alan bulunuyor. 2016 yıl sonu itibarıyla Akdeniz Bölgesi’nde ihtisas dışı kredilerden sonra en fazla rağbet gören kredi türü tarım kredisi olup, yaklaşık 10 milyar TL’lik kredi kullanıldı. Bu talepte, Antalya’da yer alan iyi tarım uygulamaları etkili oldu. Mega projelerle altyapısı güçlenen Antalya’da, turizm sektörünün yanı sıra, inşaat, sanayi, tarım, ihracat ve yatçılığın, yatırım yapılabilecek sektörler arasında yer alacağı, Rusya krizi nedeniyle azalan turist sayısının yeniden artacağı öngörülüyor. Tarımsal potansiyel ve ekonomik uygunluk açısından Türkiye tarımında önemli bir yere sahip olan Antalya’nın, iyi tarım uygulaması ile tarımda sürdürülebilirlik ile gıda güvenliğini sağlaması bekleniyor" ifadelerine yer verdi.

Antalya’nın mega projeleri:

Boğaçay Projesi, marina, Kruvaziyer ve Yat Limanı Projesi, Film Platosu ve Doğal Yaşam Alanı, Taşkın Önleme ve Özel Proje Alanı, Konyaaltı Sahil Projesi, Tünektepe ve Teleferik Projesi, Antalya Cami ve Türk İslam Medeniyetleri Müzesi, III. Etap Raylı Sistem Projesi, Kepezaltı Kentsel Dönüşüm, Balbey Kentsel Yenileme Projesi, Doğu Garajı Kültür ve Ticaret Merkezi Projesi, Güneş Enerji Santrali Projesi, Kızıllı Entegre Katı Atık Tesisi.

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2017, 15:40

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83