AY TUTULMASI NE ZAMAN GERÇEKLEŞECEK?

Bu yılın önemli gök olayları arasında 3 parçalı ay tutulması ve 1 halkalı güneş tutulması bulunuyor. Bunlardan sadece 16 Eylül'deki parçalı ay tutulması Türkiye'den izlenebilecek.

AY TUTULMASI NE ZAMAN GERÇEKLEŞECEK?

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) 2016 yılı önemli gök olaylarını derlediği 2016 Gök Olayları Yıllığı programında, bu yıl ilki 8-9 Mart'ta gerçekleşen, ancak Türkiye'den izlenemeyen tam güneş tutulmasının yanı sıra, 3 parçalı ay tutulması ve 1 halkalı güneş tutulması daha görülecek. Bu tutulmalardan sadece 16 Eylül'de gerçekleşecek parçalı ay tutulması ülkemizden izlenebilecek.

banner111
TUG'dan Dr. Tuncay Özışık ve Alp Akoğlu tarafından hazırlanan Gök Olayları Yıllığı'na göre, ilk önemli gök olayı 23 Mart'ta yaşanacak. 23 Mart günü gerçekleşecek parçalı ay tutulması, Kuzey ve Güney Amerika, Pasifik Okyanusu, Avustralya'nın doğusu ve Asya'dan görülebilecek. 18 Ağustos'taki parçalı ay tutulması ise Güney ve Kuzey Amerika, Pasifik Okyanusu, Avustralya ve Asya'nın en doğusundan izlenebilecek. 1 Eylül tarihinde ise halkalı güneş tutulması gerçekleşecek. Bu tutulma Afrika, Madagaskar ve kısmen Antarktika'dan izlenebilecek. Bu tutulmanın halkalı evresi yaklaşık 3 dakika sürecek.

AY KIZIL OLACAK

16 Eylül'de ise bu yıl içindeki üçüncü parçalı ay tutulması olacak. Avustralya, Asya, Afrika, Avrupa ve Güney Amerika'nın en doğusundan gözlenebilecek. Ay'ın dolunay görünümünde olacağı bu önemli gök olayı, Türkiye'den izlenebilecek. Tutulmanın Türkiye'deki başlangıç saati (yaz saati uygulaması dahil) 19.52. Ay'ın hafifçe kızıl görüneceği tutulma ortası 21.54'te olacak ve 23.56'da bitecek.

MERKÜR GEÇİŞİ

Bir başka önemli gök olayı da 9 Mayıs'taki Merkür Geçişi. Merkür Güneş'in önünden geçecek. Ülkemizde bu geçiş saat 14.10'da Merkür'ün Güneş diskinin doğu kenarına değmesiyle başlayacak. Ancak geçiş tamamlanmadan önce Güneş batacağından geçişin sonu görülemeyecek. Bu geçişi izlemek isteyenler için bir de önemli uyarıda bulunuldu. Bu gök olayını güvenli bir şekilde izleyebilmek için mutlaka güneş projeksiyonu tekniği veya güvenilir güneş filtreleri kullanılması gerektiğine dikkat çekildi. Asla çıplak gözle, dürbünle, teleskopla ya da fotoğraf makinesinin vizöründen Güneş'e bakılmaması gerektiği belirtildi.


Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2016, 15:41

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83