Bakan Çavuşoğlu'ndan Afrin mesajı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi ile Bağdat'ta Irak Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu'ndaki görüşmelerinin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Bakan Çavuşoğlu'ndan Afrin mesajı
Bağdat'ta bulunmaktan ve Iraklı mevkidaşı Caferi ile bir araya  gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Çavuşoğlu, iki ülkeyi ve bölgeyi ilgilendiren konular hakkında samimi bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.  Çavuşoğlu, "DEAŞ'a karşı elde edilen zafer için Sayın Caferi'nin nezdinde Irak halkına Türk halkının tebriklerini ilettim. DEAŞ ile mücadele  döneminde olduğu gibi DEAŞ sonrası Irak'ın yeniden imarı konusunda da Irak'ın en  büyük destekçisi, kardeşi olan Türkiye'dir. Tüm imkanlarımızla kardeş Irak'ın  yanında olmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Türkiye'nin, Irak'ın toprak bütünlüğü, siyasi birliği ve egemenliğine  en güçlü şekilde destek vermeye devam edeceğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Erbil tavsiyelerimizi dinlemedi, bir referanduma gitti. Eminim bu referandumun nasıl  bir yanlış adım olduğunu kendileri de idrak etti. Burada herkesin Irak  Anayasasına Irak kanunlarına ve anayasa mahkemesinin verdiği kararlara saygı  duyması gerek. Aranacak bir hak varsa, onun yeri Bağdat'tır, başka yer değildir." dedi.

Türkiye'nin, Irak'taki diyalog sürecinin kolaylaştırılması ve  neticelendirilmesi için her türlü katkıyı vermeye hazır olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Irak'ın DEAŞ terör örgütünden temizlenmesi önemli. Ama Irak'ın tüm  terör örgütlerinden temizlenmesi de aynı şekilde çok önemlidir. Özellikle PKK  terör örgütünün de Irak'tan tamamen temizlenmesi gerekiyor. DEAŞ, PKK, YPG, KCK, PJAK bunların ideolojileri farklı da olsa hepsi terör örgütüdür, hepsinin amacı  aynıdır. Bunlar Irak'ı, Suriye'yi, Türkiye'yi, İran'ı bölmek istemektedir. Türkiye, dün başlattığı Zeytin Dalı Operasyonu ile Afrin'de bu teröristleri nasıl  temizlemeye başladıysa Suriye'nin diğer bölgelerinden de Irak'tan da ve Türkiye'nin dağlarından da bu teröristlerin tamamen temizlenmesi gerek. Biz  Irak'ın PKK'dan temizlenmesi için Irak yönetimine daha önce Sayın İbadi'nin  Ankara ziyaretinde de vurguladığımız gibi her türlü desteği vereceğiz."

Türkiye-Irak ilişkilerini daha fazla geliştirmek istediklerini belirten Çavuşoğlu, DEAŞ ve diğer sorunlar nedeniyle geçen yıllarda düşen ikili  ticaret hacminde son dönemde artış olduğunu, ancak bu artışın gerçek potansiyele  uygun bir hedefe ulaşmasını arzu ettiklerini söyledi. İş birliği konularını değerlendirmek, yeni anlaşmalar yapmak için  Yüksek Düzeyli Stratejik İş birliği Konseyi Toplantısının dördüncüsünü en kısa  zamanda düzenlemek istediklerini belirten Çavuşoğlu, iki ülke arasında Karma  Ekonomik Komisyonu Toplantısı'nın da şubat ayında yapılmasının planlandığını  vurguladı.

İki ülkenin su konusunda sorunu olmadığını düşündüğünü vurgulayan Çavuşoğlu, "Ilısu Barajı'na su doldurma çalışmalarını 1 Haziran sonrasına erteledik. Keza yine Irak'ın talebi üzerine Irak'a verilecek suyun saniyede 90  metreküpe çıkarılması konusunda mutabakat sağladık. Su gibi Cenab-ı Allah'ın bize  bahşettiği tüm nimetleri kardeş Irak halkıyla her zaman paylaşmaya hazırız." diye  konuştu.

Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2018, 13:37

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83