BÖYLEYDİ BAKIN NASIL OLDU

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Yenidoğan Servisi'nde görevli hemşire 37 yaşındaki Seda Yaşar, aynı hastanede 'Duodenal Switch' ameliyatı sonrası 15 ayda 77 kilo verdi

BÖYLEYDİ BAKIN NASIL OLDU
7 yaşından sonra aşırı kilo almaya başlayan hemşire Seda Yaşar, ilkokulda 50, ortaokulda 100, üniversitede 120 kiloya, ameliyata girerken ise 173 kiloya ulaştı. Aynı zamanda diyabet hastası olan Yaşar, aynı hastanede çalışan genel cerrah Doç. Dr. Ayhan Mesci ile görüşüp 'Duodenal Switch' ameliyatı olmaya karar verdi. Geçen yıl 31 Mart günü ameliyata giren Yaşar'ın midesinin yüzde 70'i alındı, bağırsağının bir bölümü de kısaltıldı.
Ameliyat sonrası 15 ayda 77 kilo verip 96 kiloya inen Seda Yaşar, ameliyat öncesin yaşadıklarını anlattı. Seda Yaşar, şöyle konuştu:
"Diyabetle 28 yaşımdayken tanıştım. İlk yıllarda tablet ilaçlarla idare ediyordum. Son üç yılda ise insülinle hayatımı sürdürüyordum. Son 8 yılımı şeker hastalığı ile geçirdim. Şekerim 300 civarındaydı. Midemin küçülmesi obeziteden kurtardı, bağırsağımın kısalması da şeker hastalığımın tedavisini sağladı. 15 aydan bu yana şeker ilacı kullanmıyorum. Diyabet şikâyetlerim sona erdi."


15 AYDA 77 KİLO VERDİ

Doktorlarının kısa süre sonra ideal kiloya ulaşacağıdı söylediğini aktaran Seda Yaşar, "Hedefim yeni yılın sonunda 80 kiloyu görmek" dedi. Şişmanlığın kader olmadığını belirten Seda Yaşar, "Bu benim kaderim deyip oturmayın. Sağlığınız için ne gerekiyorsa yapın. Diyabet hastalığından kurtulmak için çaba harcamayıp araştırma yapmasaydım önümüzdeki yıllarda diyabetin getireceği ek kayıplara uğrayabilirdim" dedi.

FAZLA KİLO VE ŞEKER HASTALIĞINDAN KURTULUN

Ameliyatı yapan Doç. Dr. Ayhan Mesci, hastaya laparoskopik tüp mide ile kombine Modifiye Duodenal Switch operasyonu yaptıklarını belirterek, "Bu yöntemde hastanın ince bağırsağının son kısmı, iptal edilen 12 parmak bağırsağı yerine yerleştiriliyor. Böylece hasta ciddi oranda fazla kilolarından kurtuluyor. Bununla beraber şeker sorunundan da kurtuluyor" diye konuştu.
Laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen ameliyatlar sonunda diyabeti olan hastaların şeker ilaçlarını da bıraktığını aktaran Doç. Dr. Mesci, "Laparoskopik yöntem hastaların ameliyat sonrası konforu ve hastanede kalış süresini azaltan bir teknik" dedi.
Obezite ile mücadelenin en etkili yönteminin Duodenal Switch ameliyatı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Ayhan Mesci, "Obeziteyle ilgili yapılan cerrahi müdahalelerden olan tüp mide ile hasta zayıflıyor, ama 5 yıl sonra yüzde 30'lara varan oranda tekrar kilo alabiliyor. Ama Duodenal Switch ile hastanın tekrar kilo alma oranının yüzde 2-3 civarında olduğu, klinik çalışmalarla tespit edildi. Ayrıca bu operasyonla, obeziteden bağımsız diyabet hastaları da sağlığına kavuşuyor" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2015, 12:54

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83