ÇİÇEK AÇAN ŞEHİR ÖDÜLÜNÜ ANTALYA KAZANDI

Antalya, Türkiye’den ilk kez bir kentin katıldığı, uluslararası ‘Çiçek Açan Şehirler’ yarışmasında “Beş çiçekli Altın şehir” ödülünü kazandı.

ÇİÇEK AÇAN ŞEHİR ÖDÜLÜNÜ ANTALYA KAZANDI
Turizmin başkenti Antalya, Kanada’dan iki, Çek Cumhuriyeti ve Güney Kore’den birer kent ile finale kaldı. Antalya Valiliği’nin himayesinde Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü Kaleiçi, Hıdırlık Sokak projesi, şampiyon oldu. Kanada merkezli bir sivil toplum örgütü olan Çiçek Açan Şehirler (Communities in Bloom) kuruluşunun başlattığı, ulusal ve uluslararası kategoride düzenlediği yarışmada Türkiye, ilk kez ödül kazandı. Kamloops Kenti’ndeki ödül törenine Antalya Valisi Muammer Türker, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Haşmet Suiçmez ile Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu katıldı.
 
Sonuçlar açıklanmadan önce Çiçek Açan Şehirler Kaleiçi Projesi’nin sunumu yapıldı. Ayrıca Türkiye’nin ilk kez ev sahipliğini yapacağı botanik, A1 kategorisinde, gelecek yıl 23 Nisan’da kapılarını açacak olan EXPO 2016 Antalya projesi de anlatıldı.

SALONDA SESSİZLİK

Çiçek Açan Şehirler Başkanı Bob Lewis, uluslararası kategorisinde ve nüfusu 2 milyonun üzerinde Kanada’dan iki, Çek Cumhuriyeti ve Güney Kore’den birer olmak üzere Antalya’nın finale kaldığını söyledi. Başkan Lewis, Çiçek Açan Şehirler yarışmasına katılımı teşvik etmek ve cesaretlendirmek istediğini vurgulayıp, “Özellikle 2017 yılında Kanada’nın 150. yılı. Ülkelerin her yerinde kutlamalar olacak” dedi. Lewis, uluslararası düzeyde ve en üst kategoride bir ödülün verildiğini belirtti. Finalist kentlerin tanıtım filmleri gösterilmeden Başkan Lewis, “Bu ödül Antalya’nın” dedi. Salonda bulunan Türk heyetinden alkış tufanı koparken, projeyi ve Antalya’yı diğer kent temsilcileri de alkışladı. Başkan Lewis de, Türk heyeti sahneye gelene kadar alkışladı. Ödülü Lewis’ten Antalya Valisi Türker ile Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel birlikte aldı. Törende ilk sözü alan Antalya Valisi Muammer Türker, “Böyle bir ödüle sahip olmak çok önemli” derken turizmin başkentinin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını söyledi. Antalya Valisi Türker, “Bu proje ile birlikte geçmişten ilham alıyor ve geleceğimizi inşa ediyoruz. Türkiye’den ilk kez bir şehir bu yarışmaya katıldı, valilik, belediye ve EXPO ile paydaşların yanı sına Antalya Kaleiçi esnafı ve orada yaşayanlar bu projenin parçasıydı, herkesi tebrik ediyorum” dedi.
Vali Türker, konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Bütün kategorilerde birinci gelip bu ödülü aldık. Burada söylenmesi gereken şey, Antalya’nın sahip olduğu değerlerin yanı sıra buna katkı sunan herkesin emekleri var. Antalya halkının özellikte Kaleiçi’nde yaşayanların orada çalışan esnafın, bu işe gönül koyan herkesin emeği çok fazla. O yüzden bu sadece devlet kurumlarının bir projesi değil. Yerel halkın işin içine katıldığı bir proje olarak algılanabilir. Türkiye’den ilk defa böyle bir projeye katılım sağlandı. Antalya olarak bunun gururunu yaşadık bu da bizim için çok önemli.”
Vali Türker, EXPO’ya ev sahibi olacak olan Antalya’nın EXPO ile ilgili bir projede kendini ön plana çıkarmasını ve Türkiye’ye bunu yaşatmasının ayrı bir önemi olduğunu da vurguladı.

BUGÜN OĞLUMUN DOĞUMGÜNÜ

Büyük bir mutluluk yaşadığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Bugün oğlumun doğum günü. Buradayım ve doğum gününde yanında olamadım ama önemli değil. Çünkü aileme Antalya’ma ve ülkeme en güzel hediyeyi götürüyorum. Bu ödül belediyelerin oskarı niteliğinde. Hayırlı olsun” diye konuştu.

5 ÇİÇEKLİ ALTIN VE YILDIZ ŞEHİR OLDUK

Önemli bir ödülü Antalya’ya kazandırdıklarını belirten Başkan Türel, “Ödülü Antalya’nın hakkıyla aldığını herkes teslim etti. Aynı zamanda sadece ödül değil 5 çiçekli yıldız şehir ve Altın madalya almak suretiyle en iyi ödüle layık görüldü. Bu ödülü Antalyalılar adına almış bulunuyorum. Bu ödülü hak ederek aldığımız için başta Antalya Valimiz olmak üzere belediyemizdeki çalışma arkadaşlarımıza, EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreterliği’ne ve emeği geçen bütün arkadaşlarımıza da teşekkürü bir borç biliyorum. Antalyalı hemşehrilerimize hayırlı olsun uğurlu olsun” dedi.
EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Haşmet Suiçmez de, uluslararası kategoride ödül almaktan mutlu olduklarını belirtirken, “Sevinçliyiz, Antalya Valiliğimiz, Antalya Büyükşehir Belediyesi, EXPO ve tüm takım arkadaşlarımız, uzun bir çabanın sonucu olarak bu güzel ve önemli ödülü aldığımız için şehrimiz ve ülkemiz adına oldukça gururluyum.”
Projenin önemli paydaşları arasında yer alan Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, bir yıldır ekiple birlikte önemli bir çalışmaya ortak olduklarını, amaçlarının sektörü daha çok tanıtıp daha çok çevre konuşmak olduğunun altını çizdi.

BAŞKAN LEWİS; “EN YÜKSEK KATEGORİDEKİ İLK ÖDÜL”

Çiçek Açan Şehirler Başkanı Bob Lewis, daha yeşil bir toplum yaratmayı hedeflediklerini vurgularken, ödül kazanan Antalya’nın hem çalışma hem de yaşanabilir bir kent olmasından dolayı ödüle layık görüldüğünü belirtti. Lewis, kent peyzajı, çevre düzenlemeleri ve halkın projeyi sahiplenmesinin etkileyici olduğunu belirterek, “Yani halk daha yeşil bir kent istiyor ve çaba gösteriyor. Çiçek Açan Şehirler yarışması uluslararası kategorisinde Antalya’nın ödüllendirilmesi memnuniyet verici. Bu verebileceğimiz en yüksek ödül ve Antalya bu ödülü alan ilk uluslararası katılımcı oldu, Antalyalıları tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.
Lewis, Antalya’yı tatil planları arasına kesinlikle alacağını, 2016 yılının mayıs ya da haziran ayında gelmeyi düşündüğünü de sözlerine ekledi.

ULUSLARARASI PRESTİJLİ BİR YARIŞMA

Çiçek Açan Şehirler geleneksel olarak ulusal ve uluslararası kategoride yapılıyor. Nüfus oranına göre kategorilendirilen yarışmaya bu yıl 30 ülkeden şehirler katıldı. Antalya’nın katıldığı en üst kategoride 5 kent finale yükseldi. Kanada merkezli 1995 yılında kurulan ve bir sivil toplum örgütü olan Çiçek Açan Şehirler (Communities in Bloom) kendini çevreyi korumaya adamış ve toplumsal katılımla çevresel güzelleşmeyi sağlamayı ve zorlu bir süreç gerektiren ulusal program oluşturmayı ilke eden bir sivil toplum kuruluşu özelliğini ile tanınıyor.

İŞTE ÖDÜLÜN GEREKÇESİ

Ödül töreninin hemen ardından Çiçek Açan Şehirler tarafından hazırlanan özel gazete davetlilere dağıtıldı. Birinci sayfadan verilen haberde, Antalya’nın en yüksek kategori olarak kabul edilen ‘Altın yıldızlı Beş Çiçek’ ödülüne neden layık görüldüğü ve gerekçesi haberde yer aldı. Haberde şöyle denildi.
“Antalya, Türkiye’nin nüfus yoğunluğu bakımından en büyük 8’nci kentidir. Şehir çiçek üretimi sektöründe Türkiye’nin zirvesinde yer alan Antalya, Çiçek açan Antalya projesi ve EXPO 2016 ile önemli bir adım atmıştır. Ne olma yönünde? Gerçek evrensel yeşil bir başkent olduğunu gösterecektir. Antalya’yı güzelleştirme projesinin sonuçları hayranlık uyandıracak nitelikte. Sokaklar boyunca dikilmiş olan narenciye ağaçları, begonviller ve çeşitli türlerde sarılıcı bitkilerin, caddeler boyunca yer alan palmiyelerin uyandırdığı etki, çok büyüleyici. Antalya’nın sembolü olan portakalı şehrin her yerindeki ağaçlarda görmek mümkün.

JÜRİ ÜYELERİ RAPORUNDA NE YAZDI

Bu yılın temmuz ayında Antalya’ya gelen ve iki gün boyunca incelemelerde bulunan jüri üyeleri Alain Cappelle ile Richard Daıgneault, Kaleiçi ve Hıdırlık Sokak’taki projesine hayran kalmışlardı. Jüri üyelerinin raporuna yansıyan ve basın bülteninde de yer alan görüşleri şöyle;
Büyük bir tarihi mirasa sahip olan Antalya, kültürel değerleri ve bereketli topraklarında açan çiçekleri ile örnek gösterilmektedir. Bu proje kapsamında tarihi dokuların beraber yer aldığı Kaleiçi, renkli umutlar ve çiçeklerin barışçıl kokuları ile birlikte farklı kültürlerin buluşma noktası olacak. EXPO’nun 2016 yılında düzenlenecek olması bu projeyi daha anlamlı evrensel bir kimliğe büründürmektedir.

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2015, 09:57

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83