Göktepe'den Alanyalı üreticiye önemli uyarı

Göktepe'den Alanyalı üreticiye önemli uyarı
Havaların sıcak seyretmesi nedeniyle erken ekim yapan çiftçileri uyaran Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, çiftçilerin yalancı bahara kanmamasını istedi
Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, tarımsal üretimde tarımsal sulamanın önemine dikkat çekti. Üreticilere uyarılarda bulunan Göktepe, ‘Tarımsal üretimde tarımsal sulamanın önemine çok dikkat ediyoruz ve buna önem veriyoruz. Tarımsal yayın ve danışmanlık hizmetleri kapsamında Alanya Ziraat Odası olarak tarımsal sulamadaki her üreticimizin suyunu getirmek kaydıyla hem suyun PH değerlerini iletkenlik ve sıcaklık değerlerini ücretsiz olarak üreticilerimize ölçümünü yapıyoruz. Daha sonra reçetelerini yazarak üreticilerimize faydalı olmaya çalışıyoruz. Bu hususta yerinde hizmet hep önem verdiğimiz hususlardan birisiydi. Ayrıca ÇKS dönemi başladı. 2019’un eylül ayından başlayarak bütün üyelerimizi her mahalleye giderek bir gün ziraat odasını oraya taşıdık ve orada faaliyetlerimizi yaptık. Tarımsal desteklemeler hususunda bölgemizde ele aldığımız tarımsal destekler destek kalemlerine baktığımızda yaklaşık 37 adet destek var. ÇKS dosyalarını örtü altı kayıt işlemlerini odamızı farklı mahallelere taşıyarak yaptık’’ dedi.

‘YALANCI BAHARA KANMAYIN’

Havaların sıcak seyretmesi nedeniyle erken ekim yapan çiftçileri uyaran Göktepe, çiftçilerin yalancı bahara kanmamasını istedi. Ayrıca ağaç kovuğunda büyüyen pupa ve larvalar konusunda kimyasal mücadelenin en son başvurulacak çare olduğunu belirten Göktepe, ‘Güneşin yüzünü erken göstermesi inşallah bir yalancı bahar olmaz. Bademler ve sert çekirdekli meyveler çicek açtıktan sonra ciddi soğuklar yaşanmaz. Çünkü soğuk hava ve don çiçeklerin yanmasına ve meyve tutumunun azalmasına sebep olacaktır. Ancak bahar hazırlıkları yapılabilir. Mart ayı sonu itibariyle bütün ağaç kovuklarındaki yumurta şeklinde bulunan zararlılar çıkacaktır. Havanın ısınmasıyla bunlar daha sonrasında pupa ve larva olarak bitkinin en taze olan yeri olan sürgünlerden yemeye başlayacaklardır. Bu hususta bitki koruma ürünleri kullanılacaksa tabi ki kimyasal mücadele en son tavsiyemizdir. Artık periyodik olarak ekonomik zarar eşiğine gelmeden öncesinde mücadele yapılsın. Çünkü zarar eşiğine geldikten sonra yapılabilecek bir şey yok. Bu aynı zamanda ülke ekonomisine de ciddi zararlar veriyor. Bu nedenle kültürel mücadele ve bahçe temizliği yapılsın. Gübreleme işlemlerinin 15 Mart itibariyle yapılmasını öneriyoruz. Teknik anlamda danışmak isteyen bütün üreticilerimizi Alanya Ziraat Odası’na beklerim’’ diye konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2020, 06:46

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83