Hedef yaşlı turist

Alanya Turizm Tanıtma Vakfı’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı çatısı altında yer aldığı yaşlı turist potansiyeline yönelik düzenlenen ‘50+ Jaarbeurs Turizm Fuarı’ tamamlandı.

Hedef yaşlı turist

 Hollanda’nın Utrecht şehrinde 24’üncü kez düzenlenen 50+ Jaarbeurs Fuarı’nda Alanya’yı Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Yönetim Kurulu Üyesi ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Genel Sekreteri Elvan Güneş temsil etti. Yaklaşık 17 milyon nüfuslu Hollanda pazarının yaşlı turizmi konusunda nabzını tutan Güneş, temaslarını ve izlenimlerini şöyle aktardı:

banner111
“ALDIĞIMIZ ÖDÜL İMAJA KATKI SAĞLADI”

Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak 6’ncıkez katıldığımız ‘50+ Jaarbeurs Turizm Fuarı’nın Bakanlık standında Türkiye’den sadece Alanya vardı. Hollanda’nın en popüler tatil sitesi Reisgraag’dan aldığımız “En İyi Tatil Şehri” ödülünü fuar boyunca sergiledik. Bu ödül Türkiye’nin gururu oldu ve imaj anlamında çalışmalarımıza büyük katkı sağladı.
“ZİYARETÇİLERİN YAŞ ORTALAMASI: 62”

Fuarda moda ve güzellik, hobi, sağlık, sosyal ihtiyaçlar, finans çözümlü yurt dışı ve yurt içi seyahat, yurt içi ve yurt dışında yazlık ev ve kamp konularında stantlar açıldı. Ülkesel bakıldığında Türkiye’nin yanı sıra İspanya, Bulgaristan, Norveç, Portekiz, Güney Kıbrıs, Yunanistan, Belçika, Malezya, Surinam, Tunus, Dominik Cumhuriyeti, Kanada, Hırvatistan, Malta, Fransa, Almanya ve İngiltere gibi ülkeler katıldı. Özellikle İspanya tanıtımında bazı bölgeler özel stant ile katıldılar. Bu fuar, alanında dünyanın en kapsamlı etkinliği olarak gösteriliyor. 24’üncü kez düzenlenen fuar 50 bin metrekare alanda kurulmuş ve 100 binin üzerinde ziyaretçi sayısı var. 2015 yılında 96 bin 881 kişi ziyaret etmiş. 565 stant ile katılım sağlanmış. Ziyaretçilerin yaş ortalaması 62 ve fuarda kişi başı ortalama 5 buçuk saat zaman geçiriyorlar.
“GÜVENLİK ÇEKİNCESİ DÜŞÜŞ YAŞATTI”

Yaklaşık 17 milyon nüfusu olan Hollanda’nın yoğun yaş ortalaması 40-70 yaş aralığında. Alanya’nın güneşlenme gün süresinin 300 olması Hollandalıların tercih ettiği bir destinasyon olma avantajını sağlıyor. Fakat güvenlik ve politik sebeplerden dolayı 2016 yılında bu pazarda kötü bir düşüş yaşadık. Basının yanlış ve abartılı yapmış olduğu haberler yüzünden Türkiye’nin heran savaşa girebileceği algısı oluşmuş. Alanya ve Antalya bölgesini tatil için tercih eden ziyaretçilerimiz oldu. Ya da bu yıl korkup başka ülkelere giden ziyaretçiler gelip deneyimlerini bizimle paylaştılar. Başka ülkelerde aynı hizmeti alamadıklarını, gelecek yıl güven ortamının oluşmasıyla kesinlikle Türkiye’yi tercih edeceklerini söylediler.

“FUAR ZİYARETÇİLERİNİN ÇOĞU EMEKLİ”

Aynı zamanda birçok sektörün katılım sağladığı bu fuarda yoğun ziyaretçi ilgisiyle karşılaştık. Ocak ayında yapılan turizm fuarına 6 günde 120 bin ziyaretçi katılırken, 50+ Jaarbeurs’ e 100 binin üzerinde ziyaretçi katıldı. Katılımcıların çoğunlukla emekli olması stratejik anlamda fuarın değerini daha da arttırıyor. Yani bu fuar bahar ve kış dönemlerinde her zaman tatile çıkabilecek vakti bol olan kitleye hitap ediyor.

“TÜRKİYE’Yİ SATAN ACENTE YOK”

Özellikle 50 üstü yaş grubu için 10 kişiden 40 kişiye kadar tatil paketi hazırlayan acenteler var. İspanya, Portekiz, İngiltere, Yunanistan, Almanya, Belçika ve Fransa. Türkiye maalesef yok. Yaptığım görüşmelerde şu aşamada Türkiye’yi programa almayı düşünmediklerini söylediler. ALTAV olarak sadece bizim orada olmamız yetmez. Acentelerimizin de bu tür organizasyonları gerçekleştiren diğer acentelerle irtibata geçmeleri gerekli ve Türkiye satışı yapılması sağlanmalı. “Sürdürülebilir turizm” diyoruz, turizm 12 ay sürsün istiyoruz, bunun için de bu tip hedef kitleleri önemsemeliyiz.

“STANT İÇİN ÜCRET TALEBİ OLMAYACAK”

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı 30 metrekare alan ile fuara katıldı. İspanya 100 metrekare alanda otelleri ve acenteleri ile oradaydı. Sayın Müşavirimiz Neşe Kıvılcım ile yaptığımız görüşmede, “Biz duyuru yapıyoruz fakat katılım talebi olmuyor. Bu yüzden daha büyük bir alanı gerekli görmüyoruz. İlk defa Alanya’dan böyle bir talep geldi ve ayrıca katılımınız içinde teşekkür ederiz” dedi. Özellikle kışın açık olan otellerin bu fuara katılmalarını tavsiye ediyorum. Sayın Kıvılcım, stant için herhangi bir ücret talep etmeyeceklerini de söyledi. Benzer içerikteki fuarlar farklı ülkelerde de düzenleniyor. Belçika’da 50+ beurs, Fransa’da Salon des Seniors, İngiltere’de The 50+ Show, İspanya’da Vivir 50 Plus ve Almanya’da Die-66 fuarları 50 üzeri yaş grubunahitap ediyor. Turizmi 12 aya çıkarmayı hedefliyorsak bu fırsatları iyi değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Güzel ülkeme güven ve huzurun tesis edildiği aydınlık bir gelecek diliyorum.





Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2016, 12:46

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83