İşte Alzheimer'in belirtileri

Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi, 21 Eylül tarihinde kutlanan “Alzheimer Günü” ile ilgili basın açıklaması yapıldı.

İşte Alzheimer'in belirtileri
Açıklama şöyle: 

Alzheimer; beyin büyüklüğü ve ağırlığında azalma, hipotalamus ve serebral kortekste sinir kaybı sonucu görülen, başlıca belirtisi bunama olan  ve çoğunlukla yaşlılarda görülen bir hastalıktır. İlk belirtileri unutkanlık, dil yanlışları, yönelim bozuklukları, insiyatif azalması ve depresyon eğilimleridir.

Doğru beslenme; sadece fiziksel sağlığımızı değil, ruhsal sağlığımızı da etkileyen bir faktördür. Günlük yaşam şartlarının ve sorunların artışı hepimizi daha dalgın hale getirirken, kalıtımsal bir hastalık olan Alzheimer hastalığı çevresel faktörlerinde etkisiyle daha sık görülmeye başlamıştır. Beslenme ise  bu durumun önlenmesinde  büyük rol oynamaktadır.

Bunun için: 

 -Balıkta özelliklerde yağlı balıklarda (somon, palamut, lüfer, hamsi ,ton balığı gibi) bulunan omega-3 yağ asidinin beynin yaşlanmasını geciktirdiği ve beynin kavrama ve idrak etme seviyelerini arttırdığı bilinmektedir.Ancak balıkta ağır metallerin birikme ihtimaline karşı Alzheimer hastalarında çok tercih edilmemektedir. Bunun yerine saf hazır balık yağı preparatları ek olarak alınabilir. 

 -Fast-food tarzı beslenme doymuş yağlardan zengin, vitamin ve minerallerden yetersiz beslenmeye neden olmaktadır. Bu tür beslenme Alzheimer, depresyon ve şizofreni gibi hastalıklara zemin hazırlamaktadır.

 -Vitamin ve minerallerden yetersiz beslenme özelliklede B12 vitamini yetersizliği Alzheimer ve mental hastalık oluşumunu tetiklemektedir.

-Beyin gelişimini etkileyen aminoasitlerden  zengin olan yumurta, et ürünleri,süt ve süt ürünleri ve kurubaklagillerin yeterli miktarda tüketilmesi gerekmektedir.

-Badem,fındık ve tahıl ürünlerinde bulunan kolin ve lesitin,et ve süt ürünlerinde bulunan karnitin beyindeki sinir hücrelerinin iletimini destekler ve hafızayı güçlendirir.

 - Kalp-damar hastalıkları Alzheimer hastalığını tetiklediği için doymuş yağlardan ve kolesterolden uzak durulmalıdır.

-Yeterli glikoz salınamaması beyin fonksiyonlarını bozduğu için yağ içeriği yüksek, karbonhidrat içeriği düşük diyetler sağlıklı beslenme için uygun değildir.

-Çok şekerli ve beyaz undan yapılan yiyecekler(kana hızlı karıştığı için) zeka düzeyini geçici olarak düşürdüğü için uygun değildir, fazla tüketilmemelidir.

-Alzheimer hastalarında kabızlık yaşanmaması için sebze meyve gibi lif içeriği yüksek yiyecekler tercih edilmelidir.

 -Alzheimer hastalarında yutma güçlüğüne karşı yiyecekler küçük parçalar halinde ve daha yumuşak olan gıdalar tercih edilmelidir.

-Çatal bıçak gerektirmeyen yiyecekler tercih edilmelidir.

-İştahsızlık durumunda  güzel görünümlü yemekler hastanın ilgisini çekebilir ve daha kolay yemesini sağlar. Bu durumda yemekler az ve sık olacak şekilde beslenme uygulanmalıdır.

-Yemek hazırlama aşamasına hastalar dahil edilerek daha kolay ve daha istekli yemek yemesi sağlanabilir.

-Hastanın yemek istemediği yemeklere farklı isimler verilerek yemesi sağlanabilir.

-Alzheimer hastalarında az sıvı tüketimi görülebilmektedir. Sağlıklı olmak için ise günde  en az 8 bardak su tüketmek gerekir. Bu durumda bu hastalarımıza küçük bardaklarda az az sıvı verilmelidir. Kendi sıvı alımını desteklemek için çift kulplu bardaklar tercih edilebilir.

-Hastanın kendi kendine yemek yiyebilmesini sağlamak için yiyecekleri küçük parçalar halinde gerekirse elle yiyebileceği şekle getirmek gerekir.

- Bu hastalarda dikkat dağınıklığını önlemek için düz renkli masa örtüsü seçilmeli ve masanın sade olmasına özen gösterilmelidir.Yemek tabakları  masa örtüsüyle ayrı ve sade renklerde seçilmelidir.

Bu hastalarımızda en çok dikkat etmemiz gereken şey ise çok sabırlı olmaktır.



 

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2016, 11:22

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83