Naylon poşetler yasaklandı!

Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, Türkiye'de yılda 2 milyon 400 bin ton ambalaj atığının toplandığını belirterek yılda ortalama 35 milyar poşet kullanılarak doğaya atıldığını söyledi.

Naylon poşetler yasaklandı!

Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir çevre bırakmak ve sağlıklı bir yaşam için kese kağıdı ve file kullanımının yaygınlaşması için poşet kullanımın yasaklanması gerektiğini 3 ay önce dile getirdiklerini hatırlatan AESOB Başkanı Adlıhan Dere naylon poşetlerin marketlerde ve mağazalarda Atık Yönetmeliği kapsamında 1 Ocak 2018'den itibaren yasaklanacak olmasıyla ilgili, kese kağıdı ve file kullanımın yaygınlaşması gerektiğini 3 ay önce gündeme getirdiklerini ifade etti. Başkan Dere, kese kağıdı ve file kullanımının ekonomiye, insan sağlığına ve çevreye büyük katkı sağlayacağını belirterek, “Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir çevre bırakmak ve sağlıklı yaşamak için alışverişlerimizde kese kağıdı ve bez poşet kullanma alışkanlığımızın tekrar kazanılması gerekiyor. Eskiden poşet yerine, tamamen doğal olan kese kağıtları, bez torba ve file kullanılırdı. Bu sayede insanların yedikleri de içtikleri de sağlıklı kalmaktaydı. Poşetlerin kullanımı çevreye zarar verdiği gibi insanlarımızın sağlığına da zarar vermektedir. Ayrıca kâğıdın hammaddesi ülkemizde yeteri kadar var. Ancak naylonun hammaddesini dövizle ithal ediyoruz” şeklinde konuştu.

banner111
15 dakika kullanılıyor bin yılda yok oluyor

Türkiye'de yılda 2 milyon 400 bin ton ambalaj atığının toplandığını açıklayan Başkan Dere, “Daha önce de ifade ettiğim gibi yılda ortalama 35 milyar poşet kullanılarak doğaya atılmaktadır. Sağlıklı nesiller yetiştirmek için kullandığımız her şeye dikkat etmemiz gerekiyor. Belki farkında dahi olmadan her gün kullanıp attığımız naylon poşetlerin, paketlerin, kutuların sonra ne olduğunu düşünüyor muyuz? Plastikten üretilen ve yaşantımızın her anında kullandığımız sentetik ürünler kullanırken sağlığımızı, daha sonra da doğayı ve çevremizi tehdit ediyor. Çok ucuza mal edilen bu poşetler, çevreye ve besinler üzerinde yapısındaki kimyasallar nedeniyle ciddi olumsuz etkiler bırakıyor. Ayrıca, ücretsiz ve kullanışlı olduğu için çok tüketilir ve çöplerle beraber doğaya atılır. Ortalama 15 dakika kullandığımız bir naylon poşetin doğada tümüyle yok olması için bin yıl gerekir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2017, 11:32

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83