Oba Çayı zehir saçıyor, yetkililer bakıyor!

Oba Çayı zehir saçıyor, yetkililer bakıyor!
Alanya'da, şehre en çok katkı sağlayan doğal noktalardan biri olan Oba Çayı, nereden geldiği belli olmayan bir atık sebebiyle kirli akıyor.

Dimçayı'nın ardından Alanya'daki doğal kaynak sularından biri olan Oba Çayı ne yazık ki beklediği ilgiyi görmüyor. Bölgede birkaç işletme bulunsa da, işletmeler sezonun en yüksek zamanında dahi sinek avlar duruma geldi. Belirli bir noktadan sonra çaya karışan atık su, hem suyu kirletiyor hem de pis koku oluşmasına sebep oluyor. Bunun yanı sıra atıl bırakılan bölgedeki plastik atıklar da dikkat çekiyor. Suyun kirlendiği noktada mağdur olan işletmelerden bir tanesi soruna kendi çabalarıyla çözüm üretse de ne yazık ki diğer işletmeler hala kirli su sebebiyle mağdur.


“YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUM”

Oba Çayı üzerinde bir işletmesi bulunan ve çayın çöplükten sızdığı iddia edilen pis su sebebiyle kirlendiğini söyleyen Muammer Açıkalın, sorunun 4 yıldır devam ettiğini belirtti. Herkesin topu birbirine atmasından yakınan Açıkalın, "4 yıldır bu su kirliliği devam ediyor. Fakat geçen yıl ben dile getirdim. Ne hikmetse çözüme ulaşamadık. Ben 1985'ten beri ben burada piknik işletmeciliği yaparım, böyle bir kirlilik görmedim.  Bu sadece benim sorunum değil, bu sorun Oba, Basırlı, Değirmendere, Karakocalı, Cikcilli mahallelerinin de sorunu. Bu su kirli vaziyette denize kadar dökülüyor. 2 yıldır bilhassa ağır bir koku var. Turistler piknik alanlarına gelmiyor. Artık zaten bütün alanlar kapalı gibi bir şey. Ben bunu CİMER’e, Alanya Belediyesi'ne, Büyükşehir Belediyesi'ni, Çevre Sağlık Bakanlığı'na dilekçe ile ilettim. Yapılan incelemelerde suyun mikroplu olduğu ortaya çıktı. Ama hala bir çözüm yok. Herkes topu birbirine atıp gidiyor. ASAT’a gittim, ‘biz musluğa verilen sudan sorumluyuz’ dedi. Ama senin suyu kirletme hakkın da yok. Bu suyun kirliliği geçen yıl benim araştırmalarıma göre Alanya Belediyesi'nin çöplüğünün atık sularından kaynaklanıyor. Alanya'nın geçen yıl foseptik atıklarının oraya dökülmesinden dolayı oluyordu. Ancak bu yıl dökülmüyor. Bu yıl da atık suyunu nereye verdiği bir muamma. Halk burada zehirlenirken, birileri orada metan gazı, enerji üreteceğim diyemez. Böyle bir şey yok. Yetkilileri göreve davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

“ZEHİR SAÇILIYOR KİMSE İLGİLENMİYOR”

Bu olaydan herkesin haberi var. Antalya ASAT genel müdürünün, Alanya Belediyesi’nin, Sağlık Bakanlığı'nın, Cumhurbaşkanlığı’nın hepsinin bilgisi var. Bu suyu kullanan bilhassa yazın 200 bin kişi var. Çünkü otelciler, yazlıkçılar, mahalleler var. Zehir saçılıyor, kimse ilgilenmiyor. Ben sadece kaymakamlığa dilekçe vermedim. Diğer yerlere verdim dilekçe ama ‘ne haliniz varsa görün’ der gibi bir tavır var. Bizim piknik alanlarımız da zaten 2 yıldır kapalı. Bir mühür kalmış gelsinler onu da vursunlar, hiç fark etmez benim için. Bana yapacakları ekonomik olarak baskıdır dünyada aç mezarı yok. Biz onurumuzdan, gururumuzdan ödün vermeyiz. Hak, hukuk, adalet neredeyse biz onu ararız" dedi.


"SALGIN HASTALIK OLUŞABİLİR”

Değirmendere Muhtarı Kasım Günay da yetkililere birçok başvuru yaptıklarını söyleyerek, " 2 yıldır sözlü ve yazılı yaptığımız müracaatlar da herhangi bir sonuç alamadık. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan tahlillerde suda amonyak olduğu, çöp suyu falan karışmadığı belirtildi. Defalarca bununla ilgili rapor da yaptılar. Bu sene yeniden yazılı ve sözlü müracaat ettik, sonuçsuz kaldığını gördük. Şehircilik İl Müdürlüğünü aradım. Müdürlükten mühendisler geldi numune aldı. O mühendisler çöp suyu karıştığını söylediler. En son perşembe günü CİMER’e yeniden yazılı müracaatta bulundum. Bunun bize verdiği zarar konusunda. İki turizm işletmemiz kapalı. Bu su Değirmendere ve Oba’nın bir kısmında tarımda kullanılan sulama suyu ihtiyacını karşılıyor. Ben büyükşehir belediyesi yetkililerine de, Şehircilik Bakanlığı yetkililerine de tarımdan kaynaklı bir salgın bile oluşabileceğini, o zaman bunun içinden çıkılmaz bir hale geleceğini söyledim. Su geçen yılı bizim aslında içme suyu kaynağımızdı. Suyumuz şimdi obadan veriliyor. Su kıtlığı çeksek bile bu suyu kullanamıyoruz, vanasını kapattık. Sudan resmen pislik akıyor. Küçük bir işletmeden gelme ihtimali yok. Her gelen ‘yakında işletme var mıdır’ diyor ama yok. Bu su 5 kilometre boyunca gidiyor ve denize karışıyor. Çay da herhangi canlının yaşama ihtimali de kalmadı. İnşallah buna bir çözüm bulunur. Alanya’nın turizm bölgesi olması dolayısıyla şehre zarar vermemesi açısından bu işin bir an evvel çözülmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Güncelleme Tarihi: 20 Ağustos 2019, 18:05

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83