Syedra’da 2'nce kazı sezonu başladı

Syedra’da 2'nce kazı sezonu başladı
Alanya halkına müjde! Syedra’da ikinci sezon arkeolojik kazı çalışmaları başladı.

Akdeniz’in incisi Alanya yalnızca denizi, kumu ve güneşiyle değil tarihi değerleriyle de kendisine hayran bırakıyor. Kültür turizminin hareketlendirilmesi gerektiği her fırsatta dillendiriliyor. Alanya’nın tarihi değerlerinin başında gelen Syedra’da da geçmişin gizemi gün yüzüne çıkıyor.

İLK KAZMA GEÇTİĞİMİZ YIL VURULMUŞTU

Syedra’da arkeolojik kazı çalışmalarına 20 yılın ardından ilk kez Alanya Müzesi başkanlığında, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Arkeoloji Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Ertuğ Ergürer’in bilimsel danışmanlığında geçtiğimiz yıl başlanmıştı. Alanya için son derece büyük bir önem arz eden kazı çalışmaları sütunlu cadde ve hamam yapısı içerisinde sürdürülmüştü. Çiçeği burnunda çalışmalar sonucu hamam içerisinde heyecanlandıran mozaik kalıntıları açığa çıkarılmıştı. Bu da kentin zenginliğini bir kez daha kanıtlamıştı.

2’NCİ SEZON KAZI ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Syedra’da yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarının 2’nci sezonu başladı. Bu yıl Doç. Dr. Ertuğ Ergürer başkanlığında başlatılan kazı çalışmaları 4 ay boyunca sürecek. 2’nci sezon çalışmalarına ilişkin detaylar veren Kazı Başkanı Ertuğ Ergürer “Alanya’nın Seki Mahallesi sınırları içerisinde yer alan antik Syedra kenti 2’nci sezon arkeolojik kazılarına başlandı. Kazı çalışmalarının 20 Kasım 2020 tarihine kadar yaklaşık 4 ay sürdürülmesini planlıyoruz. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi adına yürütülen kazı çalışmaları için İşkur’dan 4, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden 5 işçinin yanı sıra, 10 kişilik teknik ekip ve farklı üniversitelerden uzmanlar görev yapacak. Alanya Müzesi‘nden, Belgin Savaş‘ın Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi olarak katılacağı bu yılki çalışmalarda 2019 sezonunda kazısına başlanan Roma Hamamı’nda, Sütunlu Cadde’de, Bazilika ve Vaftiz Mağarası’nda çalışmalara devam edilecek. Bunun yanında kazısı neredeyse tamamlanan Şapel’de de kazı ve çevre düzenlemesi yapılacak. Çalışmaların amacı yapıların mimarisini ortaya çıkarmak ve onarım çalışmalarını gerçekleştirmek. 2020 yılında gezi güzergâhı olarak planlanan yürüyüş yollarına ve doğal olarak oluşmuş patika yollara yakın yapılarda da çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Bu doğrultuda bitki temizliği, yıkılan moloz taşların mimariden ayrılarak düzenlenmesi ve bazı bölümlerde merdivenlerin açığa çıkartılmasına gayret edeceğiz” ifadelerini kullandı.

DESTEK VEREN KURUMLARA TEŞEKKÜR

Syedra’da sürdürülen arkeolojik kazı çalışmalarına destek veren kurumlara teşekkür eden Ertuğ Ergürer açıklamalarına şöyle devam etti: “2020 çalışmalarının en büyük destekçisi Alanya Belediyesi’dir. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin kazılar ve arazide ot temizliği için sağladığı işçi desteği kazıların verimli yürütülmesinde oldukça fayda sağlamaktadır. Bu kurumlar yanında Antique Roman Palace, Utopia World Hotel, Sunpark Hotel, Panorama Hotel ve Drita Hotel kazı çalışmalarını desteklemektedir. Tüm bu kurum ve kuruluşlara destekleri için teşekkür ederiz.”

SYEDRA NEDEN ÖNEMLİ?

Deniz, kum ve güneş üçgenine sıkışıp kalan Alanya turizminin, 12 aya yayılması ve çeşitlendirilmesi gerektiği her fırsatta dile getiriliyor. Kentin doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi değerleri de turizmin çeşitlendirilmesi noktasında bir adım öne çıkıyor. Öte yandan kültür turizmi için seyahat eden turist portföyünün gelir düzeyi yüksek bireylerden oluşması kente kazandırdıkları açısından büyük önem arz ediyor. Syedra gibi antik kentlerde yürütülen çalışmalar farklı bilim dallarından uzmanların ve öğrencilerin katılımıyla, yerel idarelerin, taşra teşkilatlarının, özel kurum ve kuruluşların destekleriyle gerçekleştiriliyor. Kolektif çalışma disiplininin örgütlendiği bu tip çalışmalar, yeterli alt yapı imkânlarına ulaşıldığında ise her anlamda başarılı sonuçlar doğuruyor. Yanı sıra ilgi uyandırıyor.

TURİZM HAREKETLENECEK

Geçmişin gizemini günümüze taşıyan, eşsiz manzarasıyla kendisine hayran bırakan Syedra, günümüz koşullarında dahi turist çekmeyi başarıyor. Kentte yürütülecek çalışmaların sonucunda gün yüzüne çıkarılacak kalıntıların, bölge tarihine ışık tutacağı gibi turizm potansiyelini de gerek ulusal, gerekse uluslararası düzeyde hareketlendireceği kuvvetle öngörülüyor. 

Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2020, 23:00

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83