"Tek bir asansör firmasına bağlı kalınması doğru değil"

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği (ANTMÜTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, 14 Haziran'da yürürlüğe giren 'Asansörlerin Tasarımına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliği'nde yer alan 8/1 maddesinin kaldırılmasını istedi.

"Tek bir asansör firmasına bağlı kalınması doğru değil"
İnşaat Mühendisi, Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, 14 Haziran’da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Asansörlerin Tasarımına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğ' ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yeni uygulamanın müteahhit açısından hayatın akışına uygun olmayan bir madde olduğunu ileri süren Karataş, "Bu madde ile ilgili itirazlarımızı gerekli yerlere yapıyoruz. Belediyelere yapılan ve 1 Eylül'den beri karşımıza çıkan, 1 Ekim'de de kesinleşecek Tebliğin, asansör uygulama projesi başlığındaki Madde 8-1. Fırkada yapı/bina tasarımının ruhsat makamı tarafından onayı ile birlikte asansör uygulama projesi bina yaptırıcısı ile sözleşme imzalamış olan asansör monte eden tarafından hazırlanır veya hazırlatılır. Belediyelerde projelerin ön onay aşamasında, Yapı Ruhsatı almak için gerekli olan evraklara ek olarak, asansör yapım sözleşmesinin olması şartı, hayatın akışına uygun değildir. Nitekim inşaat ruhsatlarının 2 yıl başlama süresi, 5 yıl da bitirme süresi vardır. 5 yılın sonunda inşaat ruhsatı tekrar yenilenebilir. Dolayısıyla, inşaata ne zaman başlanacağı kesin olmamakla birlikte, müteahhittin işin daha en başında bir firma ile sözleşme imzalaması yanlıştır ve hukuki sorumluluk doğurur. Sözleşme serbestisine de terstir" dedi.

"Daha işin başında sözleşme şartı getirilmemeli"

"Müteahhittin de asansör firmasının da, tüm bu üretim sürecinde başına ne geleceğini kestirmek mümkün olmayabilir" diyen Karataş "Ayrıca asansör firması, inşaatın yapılacağı ilgili ada-parseli, makine mühendisleri oda kaydına işlettirmiş olmasından dolayı, müteahhit en başta yapı ruhsatı aşamasında sözleşme imzaladığı asansör firmasından muvafakat almadan asansörünü başka bir firmaya yaptırması mümkün değildir. Bu sebeple, müteahhit açısından 5 yıl öncesinde inşaatın tek bir asansör firmasına bağlı kalmasının doğru olmayacağı nettir. Bu süre zarfında asansör firması acze düşebilir, fazla iş alabilir, iş aksayabilir. Müteahhittin de arsa sahibi ile yaptığı sözleşmenin süresi içinde binanın teslimini geciktirebilir. Sürekli gelişen teknoloji ile birlikte daha güvenli, kaliteli asansörler piyasaya sunulmuş olabilir, müteahhittin de gelecekteki, o gün ki güncel firmalardan biriyle çalışarak çağı yakalamasının önüne geçilmesi demektir. Bu sebepler nedeniyle tebliğin 8/1 maddesi kaldırılmalı. Daha işin başında sözleşme şartı getirilmemeli. Sözleşme özgürlüğü kısıtlanmamalıdır" ifadelerini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2017, 10:59

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83