Türel: “Dönüşüm sorunsuz tamamlandı”

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, toplu ulaşımda devrim niteliğindeki dönüşümü sorunsuz gerçekleştirdiklerini belirterek, vatandaşın yeni otobüslerden memnun olduğunu söyledi. Türel, yeni sistemle, trafiğin rahatlayacağını, hat kavgası yaşanmayacağını, yolcu için yarışan araç sorunlarının tarihe karışacağını söyledi.

Türel: “Dönüşüm sorunsuz tamamlandı”

 Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Tünektepe’deki basın toplantısında ulaşım devrimi ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Hayata geçirilen reformun Antalya’da her dönemde uygulanmak istendiğini vurgulayan Başkan Türel, ulaşımda bir devrim gerçekleştirildiğini ifade etti. Türel, şunları söyledi: “Antalya'nın bir hayali daha toplu ulaşımla gerçekleşiyor. Bu düzenlemenin Antalya'nın hayali olduğunu diğer siyasi temsilcilerin beyanında da görebilirsiniz. Bugün Antalya'da dolmuşların otobüsü dönüşü her dönemde yapılmaya çalışılmış ama bir türlü başarılamamış. Türkiye'de de bu dönüşümü sağlayan illere bakıldığında da çok fazla karışıklık yaşanmış. Yani Yüksel Çakmur döneminde de İzmir'de dolmuşların otobüse dönüşümünü hatırlayanlar bilirler o dönemde silahlar konuşmuştu. Antalya'da bugün bir devrim gerçekleşiyor elbette ki sıkıntılı bir süreç yaşanıyor ama biz inanıyoruz ki kutlu doğumlar sancılı başlar. Çok önemli bir toplu ulaşım değişimini gerçekleştirdik. Antalya'da bir kaç menfaat düşkünü insanların çıkarmış olduğu küçük birkaç çatlak sesin dışında bu dönüşüm sorunsuz tamamlanmıştır. Ben neredeyse bu dönüşümü hiç hasarsız gerçekleşmesini sağladıkları için bütün çalışma arkadaşlarıma, ulaşım esnafına ve esasen Antalyalılara teşekkürü bir borç biliyorum.”

banner111
ULAŞIM ESNAFI BİZİMLE BERABER

Ulaşım reformunun planlandığı ve uygulamaya konduğu ilk günden itibaren ulaşım esnafıyla birlikte hareket ettiklerini ifade eden Başkan Türel, esnafın da bu sistem içerisinde Büyükşehir Belediyesi ile hareket ettiğini söyledi. Türel şunları aktardı: “İlk günden beri, ‘sistemin içerisindeki esnafımızla bu yolda yürümek istiyoruz’ dedik. Yapmış olduğumuz dönüşümü başta Antalyalılar olmak üzere esnafın da yararına olacağı hususunda hiçbir şüphemiz yok demiştik. İnşallah zaman yine bizi haklı çıkaracak.  Nasıl ki 2004-2009 döneminde ilk kez Antalya'ya akıllı kartı getirdiğimde bazı çevreler tarafından yerden yere vurulup, hiç hak etmediğim iftiralara maruz kalıyorken, daha sonra aynı çevrelerin bana 2014 seçim kampanyamda gelerek ‘aman ne olur akıllı kartı getir biz pişmanız sana yaptıklarımızdan, senin söylediğin doğruymuş’ diye adeta günah çıkarması bizim bu konuda dersimize iyi bir şekilde çalıştığımızın en iyi göstergesidir.” 
KANDIRILANLAR ZARAR ETTİ
Başkan Türel sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün de menfaat düşkünü birkaç çatlak sesin dışında esnafımız bu sistemin içerisinde bizimle beraber olmuştur. Maalesef birçok yalan ve yanlışla esnafımızı yönlendirmeye çalışanlar esnafımızın daha ağır fatura ödemesine vesile olmuştur. Ne söylenildi, bu sisteme geçilemez denildi, ne oldu? Geçildi. Hiç merak etmeyin, yargıdan da dönecek. Kendilerini yargı mensubu yerine koyuyorlar. Bu kadar cüretkarlar. Sen yargının yerine kendini koyarak esnafı nasıl kandırırsın.  ‘Eski minibüslerinizle yola devam edeceksiniz sakın arabalarınızı minibüslerinizi satmayın’ dediler,  işte uygulama başladı. Yargıya da elbette herkesin müracaat hakkı var orada da hamdolsun gelen kararlar bizim lehimize. Yargı kararları karşısında boynumuz kıldan incedir. Zaten minibüslerin benden önceki belediye başkanının ifade ettiği gibi şuanda o günden beri bugüne kadar yapmış olduğu taşımacılık mahkeme kararıyla durdurulmuş. Ama Antalya halkı duraklarda beklemesin diye maalesef o mahkeme kararlarına benim de ilk birkaç sene görev dönemlerimde dahil olmak üzere göz yumuldu. Şimdi hukuki bir ortam ortaya çıkıyor. Ama ne yapıldı esnaf gitti birkaç o rantçı menfaat düşkünü tarafından kandırıldı. Araçlarını almaktan imtina ettiler, geciktiler. Erken alanlar kazandı. Yine Menderes Türel’in söylediklerine inananlar kazandı. Sonlara doğru toplu araç satışları başladığında aracını satmak isteyenler için araç fiyatları düştü. Araç alacaklar için araç fiyatları yükseldi. Oradan da bir maddi fatura çıktı karşılarına. Yazık değil mi o insanlara. O insanlara bu bedelleri ödetenler hala yalanlarla provoke etmeye çalışıyorlar ortalığı. Halbuki biz baştan beri esnafımızın yanındayız, bu yolculuğa esnafımızla çıkacağız dedik.”
VATANDAŞ MEMNUN
Başkan Menderes Türel, yaşanan yoğunluğu Büyükşehir Belediyesi olarak araç kiralayarak çözebileceklerini ancak ulaşım esnafını mağdur etmemek için esnafın sisteme dahil olmasını beklediklerini ifade etti. Türel, şunları aktardı: “Büyükşehir Belediyesi, istese UKOME karalarıyla esnafı çıkartarak bütün toplu taşımacılığı tek başına yapabilir. Büyükşehir Belediyesi şükürler olsun 400 tane otobüs alıp bunların başına birer tane şoför koyup çalıştırma gücüne de sahip. Biz esnafımızı kapı dışarı etmeyi aklımızdan geçirmiyoruz. Esnafımızın yararına olacak bir uygulamayı ortaya koyuyoruz. Dün arkadaşlar söyledi, plaka fiyatlarında hemen artış olmuş. Plaka borsası anında uçmuş gitmiş. Esnaf kazandı, kendi kazancını düşünüp Antalyalıyı düşünmeyenler hep bu işi provoke etmiştir. Derdimiz Antalya, derdimiz Antalyalılar ama ilk gün sosyal medyada da yazdım, biz Antalyalılar sayesinde bu işi gerçekleştiriyoruz, onların sabırlarıyla onların güven ve destekleri ile bu işleri gerçekleştiriyoruz. Onlar sabretmeseler ne raylı sistemi yapabiliriz, ne kavşakları yapabiliriz, ne toplu ulaşımda böylesine hasarsız bir ulaşım sağlayabiliriz hiçbirini sağlayamayız.”
TEDBİLİ KIYAFETLE DENETİM
Yeni sisteme geçilen ilk gün durakları tebdili kıyafetle gezdiğini anlatan Başkan Türel, “Sabah erken saatlerinde üstümde eşofman kafamda kasket durakları dolaştım. Hepsine baktım. Bakmayın medyada bu işle ilgili sanki çok büyük şey varmış gibi gösteriyorlar. Aralarında dolaştım, bekleyen vatandaşların ve hepsi bu sisteme inanmışlar. Vatandaşlar o eski tıkış tıkış minibüslerle gitmek yerine modern, çağdaş, engelli rampalı çevreye duyarlı yeni araçlarla seyahat etmekten fevkalade memnun” dedi.
HASAS BİR DENGE İÇİNDE YÜRÜTTÜK
Esnafı yeni araç temini konusunda provoke etmek amacı ile geciktirenlerin ilk günlerde duraklarda biraz birikmeye neden olduğunu ifade eden Türel, şunları dile getirdi: “Geçiş sürecini esnaf ve vatandaş arasında hassas bir denge içinde yürüttük. Adeta bir tahterevalli gibi.  O kadar hassas bir denge içinde bu işi götürdük ki, esnafın en çok tedirgin olduğu nedir?  Belediyenin sistem içerisine kendi araçlarını ilave etmesi. Esnaf yeteri kadar araç temin etmediği için belediye olarak bir araç teminine gitseydim, esnafımız hemen endişeye düşerdi. Derdi ki, bak kendisi yavaş yavaş belediye araçlarını çoğaltıyor, bizi komple dışarı çıkardı. Ancak hiçbir tanesi bize olan inançlarını yitirmedi. Bize güvendiler. Şimdi her geçen gün geciken esnafımıza sisteme araçlarını ekliyor. Araç sayısındaki artış da duraklardaki bekleme de artık gün be gün azalacak. İlk gün 341 araçla taşımacılık yaptık, ikinci gün 355 araçla. Bir günde 14 araç eklendi. Dün itibarıyla 370 araçla taşıma söz konusu omdu. Esnaf aracını tamamladıkça 15-20 araç ekleniyor.
Onun yerine belediye araç kiralasaydı da acaba daha iyi olur muydu?  Evet, ama bu sefer de esnafı bu işe inandırma konusunda sıkıntılarımız olabilirdi. Bunu dediğim gibi hassas bir denge içinde bu noktaya taşıdık. Esnafımız da artık işi sahiplendiler. İşin içerisinde bu sıkıntıların giderilmesi için çalışıyorlar. Zannediyorum Pazartesi, Salı günü 15- 20 araç daha sisteme eklenecek.”
TRAFİK FELÇ OLUYORDU
Ulaşımdaki devrim niteliğindeki düzenlemenin trafiği de rahatlatacağını belirten Başkan Menderes Türel, “Antalya’da eskiden toplu ulaşımda yaklaşık 200 - 250 bin vatandaş 880 araç ile taşınıyordu. Bu kadar çok araç Antalya trafiğini felç ediyordu. Araç sayısının biz zaten toplu ulaşıma fazla olduğunu, 400 otobüsle bu işin çok rahatlıkla yapılabileceğini söylüyoruz. İşte bugün artık bu noktaya gelindi.  Şimdi toplu ulaşımda da dediğim gibi her geçen gün esnaf da aracını temin ettiği sürece sıkıntısız bir süreç her geçen gün söz konusu oluyor” diye konuştu.
YOLCU İÇİN YARIŞAN ARAÇLAR TARİH OLDU
“Artık Antalya caddelerinde iki tane fazla yolcu alacağım diye yarışan toplu ulaşım araçlarını görmeyeceksiniz” diyen Başkan Menderes Türel, “Çünkü o iki taneyi alsa da almasa da kazanacağı para eşit. Ben ekmekli hatta giderim, yolcusu az olan hatta gitmem kavgası senelerdir Antalya’da toplu ulaşımı felç eden en önemli unsur. Esnaf, dağ başındaki bir kişinin olduğu hatta gitmiyordu. Şimdi bu da bitti çünkü herkes her hatta gidecek. Az hatta da giden çok hatta da giden ortada toplanan havuzdan eşit pay alacak. Bir şey fark etmiyor. Az hatta giden, çok hatta giden eşit pay alıyor iken, bir zaruret var, tek tip araç. Onun için bunu yaptık. Ama o tek tip araca geçiyor iken de en modernini, en verimlisi, en iyisi hangisi ise onu yapacağız dedik. Bence bu meseleyi de Antalyalıların desteği sayesinde çözdük, çözüyoruz. Toplu ulaşımda artık eskiden olduğu gibi bir takım sıkıntılı süreçler ortadan kalkmış olacak.”
KIRSALDAKİ ULAŞIM PROBLEMİNİ BÜYÜKŞEHİR ÇÖZDÜ
Pek bilinmese de kırsaldaki vatandaşları da Büyükşehir Belediyesi olarak küçük minibüslerle taşıdıklarını söyleyen Türel, şöyle konuştu: “30 araç kiraladık, üzerine şoförlerimizi koyduk, artık kırsaldaki vatandaşlarımızdan hiç şikayet gelmiyor. Kırsalda yaşayan vatandaşımızın şikayeti neydi? Gece saat 10.00’da dağın başında bir tek yolcuya esnaf gitmiyordu. Çünkü niye, o bir yolcuya gittiğinde zarar ediyordu. Esnaf da ekmeğini düşünecek. Zaten şöyle bir baktığımızda her taraf haklı ise sorunu çözmek zorlaşıyor. Biz dedik ki; bu çok karlı olmayan hatları biz taşıyalım. Bizim işimiz kar etmek değil, vatandaşa hizmet etmek, mutlu etmek. Şimdi orada Büyükşehir Belediyesi’nin araçlarıyla tüm vatandaşları biz taşıyoruz. Amacımız, vatandaşın memnuniyeti. 1 Şubat’tan beri bu dönüşüm de gerçekleşti, bu da uygulanıyor. Kimse bunların farkında değil. Gece 10.00’da dağın başında bir  yolcu da varsa artık gidiyoruz. Oraya gidemeyen o bir yolcu olduğu sürece bize uyku haram. Biz bu dertlerle dertlenerek bu işlerin peşinden koşuyoruz. Ama provakasyon yapmak isteyenler, provakasyon düşkünü medya mensupları hemen kuyruklarına takılıyor bu menfaatçilerin. Antalya’yı düşünmemiz lazım. Hepimizin amacı Antalya’ya hizmet.”



















Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2017, 10:24

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83