25 yaşın altında doğum yapanlar dikkat!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gülbin Destici İşgören, anne adaylarının gebelik döneminde karşılaştığı en önemli sağlık sorunlarından birinin “gebelikte şeker hastalığı” olduğunu söyledi.

25 yaşın altında doğum yapanlar dikkat!
Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Gülbin Destici İşgören, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde, gebelik şekeri ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

İşgören, “Kan şekeri yani glukoz, vücudun temel enerji kaynağı olan bir şekerdir ve kandaki değeri, başta insülin hormonu olmak üzere vücuttaki bazı hormonlar tarafından belli seviyelerde tutulmaktadır. Kandaki şeker düzeyinin yüksek olması, diyabet hastalığıdır ve bazı kişilerde bu gebelik döneminde ortaya çıkmaktadır. Gebelik şekeri kontrol altına alınmadığında; sezaryen gereksinimi, anne karnında ani bebek ölümü, doğumdan sonra bebekte solunum problemleri ve kan şekeri düşüklüğü, yenidoğan sarılığı gibi sorunlar yaşanabilir. Annede de tansiyon yüksekliği ve tansiyona bağlı gebelik zehirlenmesi riski oluşabilir” dedi.

25 yaşın üstündekilerin risk altında olduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İşgören, “Gebelik öncesi kilonun normalden fazla olması. Önceki gebelikte de diyabet sorunu yaşanması. İri bebek veya ölü doğum öyküsünün bulunması. Yakın akrabalarında diyabet varlığı. Diyabetin sık görüldüğü bazı ırklara mensup olmak. Daha önceden bilinen insülin direnci, glukoz intoleransı ve idrarda şeker saptanması olanlar risk altında bulunuyor. Gebelik diyabeti zamanında belirlenip gerekli önlemler alındığında yaşanabilecek tüm olumsuzlukların riski de minimum düzeye inmektedir. Bu nedenle gebelikte şeker kontrolü önemlidir. Eğer kişi 25 yaşın atındaysa ve herhangi bir disk faktörü bulunmuyorsa, bu testler gerekli olmayabilir. Gebelerin diyabet açısından ilk değerlendirilmesi, genellikle ilk kontrolde açlık kan şekeri bakılarak yapılır. Buradaki amaç daha önceden diyabeti olan ancak tanı konmamış olan kişilerin belirlenmesidir. Gebelik diyabeti taraması ise 24-28’inci haftalar arasında şeker yükleme testleri ile yapılmaktadır. Ancak yüksek risk grubundaki gebelerde daha erken dönemde yükleme testi gerekebilir.”

“Gebelik planlayan şeker hastaları daha dikkatli olmalı”

Op. Dr. Gülbin Destici İşgören şöyle devam etti:
“Kan şeker düzeyleri kontrol altında olmayan diyabetli kişilerin bebeklerinde doğumsal anomali riski oldukça yüksektir. Gebeliğin ilk 3 ayındaki organ gelişimi döneminde yüksek kan şekerine maruz kalan bebekte başta kalp ve sinir sistemi ile ilgili olmak üzere birçok organda gelişim bozuklukları oluşabilir. Bu kişilerin gebelik öncesi takipleri yapılarak kan şekerleri normal düzeye çekilmeli ve gebelik daha sonra planlanmalıdır. Gebe kalmadan bir ay önce folik asit alınmalı ve gebelik sırasında da diyetisyen kontrolünde beslenme programı oluşturulmalıdır. Bu gruptaki anne adaylarının kullandıkları tedavilerin dozları ayarlanmalı ve kan şekerleri hedeflenen düzeylerde tutulmalıdır”.

“Diyet yeterli olmazsa insülin tedavisi gerekebilir”

Gebelik diyabetinde, günde birkaç kez evde kan şekerinin ölçülmesi gerektiğini belirten İşgören, “Bu şekildeki takipte kan şekeri değerleri hedeflenen düzeylerde seyrederse, gebelik haftasına uygun diyetle, kan şekeri ölçüm aralıkları belirlenerek takibe devam edilir. Yaşam tarzı değişiklikleri ile hedeflenen kan şekeri düzeylerine ulaşılamazsa insülin tedavisine başlanır. Son yıllarda ağızdan alınan diyabet ilaçlarının gebelikte kullanımının güvenli olduğuna dair yayınlar olsa da, bu konuda hala tartışmalar mevcuttur” diye konuştu.

“Doğum sonrası çocukların da takibi önemli”

Doğumdan sonra çoğunlukla kan şekerinin normale döndüğünü kaydeden Op. Dr. Gülbin Destici İşgören, “Gebelik şekeri tespit edilmiş kadınların yaşam boyu diyabet olma riski yüzde 40’lara kadar çıkmaktadır. Bu kişilerin çocuklarında da uzun dönemde diyabet ve obezite görülme riski arttığı için çocukları da yakın takip edilmelidir. Ayrıca gebelikte diyabet saptanan kişilerin çoğunda sonraki gebelikte de diyabet gelişmektedir. Doğumdan hemen sonra kontrol edilen kan şekerleri normal veya normale yakınsa, doğumdan 6-12 hafta sonra şeker yükleme testi yapılmalıdır. Değerler normalse 3 yılda bir diyabet için tetkiklere devam edilmelidir. Doğumdan sonra sağlıklı beslenmek, ideal kiloda kalmak ve düzenli egzersiz yapmak, ileri dönemde ve sonraki gebeliklerde diyabet görülme riskini azaltmaktadır” dedi.

Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2017, 11:41

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83