Doğumsal kalp hastalıklarında erken teşhisin önemi

Prof. Dr. Hüseyin Okutan, doğumsal kalp hastalıklarının anne karnında tespitinin ve tedavisinin mümkün olduğunu belirterek, doğumdan önce ultrason kontrolünün önemini vurguladı.

Doğumsal kalp hastalıklarında erken teşhisin önemi
Antalya Büyükşehir Belediyesinin halk sağlığı bilgilendirme toplantıları devam ediyor. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ile özel bir hastanenin ortaklaşa düzenlediği "Anne Karnından Yaşlılığa Doğumsal Kalp Hastalıkları Hakkında Her Şey" konulu toplantı Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonu'nda gerçekleşti. Toplantıya Prof. Dr. Hüseyin Okutan ile Prof. Dr. Gayaz Akçurin katıldı.

"Anne karnında tespit ediliyor"

Prof. Dr. Hüseyin Okutan, doğumsal kalp hastalığının anne karnından başlayıp, çocuklarda, gençlerde, yetişkinlerde ve yaşlılarda olabildiğini bunların da küçük kesi ameliyatları ile giderilebildiğini anlattı. Kalp rahatsızlığının daha anne karnındayken meydana gelebileceğini belirten Prof. Dr. Okutan, "Doğumsal kalp hastalığı tanısı doğum öncesi olabilir, bir gebenin doğurmadan önce ultrason yapmasında çok fayda var. Bu bize doğumdan önce önemli bilgiler verebilir. Yeni doğanda doğumsal kalp hastalığı tanısı koymak çok önemli. Bunlar da başarılıyla ameliyat edilebiliyor" dedi.

"Yeni doğan da ameliyat edilebiliyor"

Prof. Dr. Okutan, "Anne karnında çocuğun normal mi değil mi diye artık baktırmamız gerekiyor. Bir delik var mı, damarlar doğru yerden çıkıyor mu, bu çocuğun daha sonra ameliyat olması gerekiyor mu sorularını yanıtlıyor. Artık modern çağda bunu yaptırmamız lazım. Örneğin yeni doğmuş bir bebeğimiz vardı, Prof. Dr. Gayaz Akçurin hocamız anne karnında bebeğe bakıp problem olup olmadığını söylüyor, bakıyoruz ki bir problem var. Bebekte kapanması gereken bir damar kapanmamış akciğerlere çok kan gidiyor. Bunu tespit ediyoruz ve müdahale ediyoruz. Yeni doğanda kalp ameliyatı olur mu? Olabiliyor. Ameliyat ettiğimizde bebek 750 gramdı. Kaburgaların arasından giriyoruz çok küçük bir kesi ile göğsünden ilerleyip damarı buluyoruz. Basit dikişlerle kapatıyoruz. Atar damarla toplardamar arasındaki ilişki de kayboluyor. Şu anda sağlıklı şekilde hayatına devam ediyor. Kalp ameliyatı olmak normal yaşamından uzaklaştırmıyor bilakis normal hayata devam ettiriyor" ifadelerini kaydetti.

"Küçük kesi ile ameliyat"

Doğumsal kalp hastalığının gençlerde, yetişkinlerde ve hamilelerde de görülebildiğini belirten Prof. Dr. Okutan, "Yaşlılarda da hiç göğsü açmadan bu ameliyatları yapabiliyoruz. Geleneksel yöntemde 15-30 santimlik kesilerle yapıyoruz. Küçük kesilerde ise 5-7 santimlik küçük bir delikten yaptığımız için bunu bir şişenin içinde gemi maketi yapmaya benzetebiliriz. Bu ameliyatlar modern ve yüksek teknolojiyle yapılabiliyor. Hastalarımızı genellikle iki gün yoğun bakımda tutuyoruz. Ameliyat sonrası da düzenli kontrol de çok önemli" diye konuştu.

Prof. Dr. Gayaz Akçurin de kalp anatomisi ve değerlendirme yöntemlerini anlattı. Toplantının sonunda Prof. Dr. Okutan, kalp ameliyatı hakkında vatandaşların sorularını yanıtladı.

Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2018, 13:20

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83