Alanya Yöresel Lezzetler kitabının 2. baskısı çıkıyor

Alanya Yöresel Lezzetler kitabının 2. baskısı çıkıyor
Alanya'nın yöresel lezzetlerini içeren “Alanya Yöresel Lezzetler” kitabının 2. baskısı çıkıyor. İnternet ortamında da yer alacak olan kitabın uygulaması İngilizce olarak da yabancılara ulaşacak
Alanya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Gıda Mühendisi Sevda Erdoğmuş, Alanya yemeklerinin tanıtımı için yapılan “Alanya Yöresel Lezzetler” kitabı hakkında açıklama yaptı. Erdoğmuş, kitap hakkında yaptığı açıklama da, "Alanya Belediyesi Mutfak Mirası projesi çatısı altında yaklaşık 5 yıldır Alanya yemeklerinin reçetelerini topluyor bunları defalarca deniyoruz. Sabit reçeteler oluşturduktan sonra da kayıt altına alıyoruz. Kayıt altına aldığımız en önemli eserlerden biri de Alanya’ya ait yemek reçetelerinin basıldığı “Alanya Yöresel Lezzetler” kitabımız. 2017 yılında bastığımız kitap tükenmiş olduğu için şuan da 2. baskısını yaptırmak üzere çalışmalarımız başladı. İlk kitabımızda 58 tane yemek reçetesi bulunuyor. Gülüklü Çorba’dan Öksüz Helvası’na, Külük Helvası’na, Baklava’ya, Laba Dolması’na ve Ülübü Piyası’na kadar Alanya’ya ait bilinen yada bilinmeyen pek çok yemek reçetesiyle, geçen zaman içerisinde pek çok kişiye kitabın ulaşmasını sağladık. Hem Alanya’da ki kırtasiyelerde satıldı hem de sosyal medya da PDF formatında E-kitap olarak yayınladık. Buradan da pek çok kişi indirerek veya takip ederek kitapda yer alan tariflere ulaştı. Aynı zamanda yine sosyal medyada tanıtımlarına devam ediyoruz. Çok yakında da hem 2. baskısını alacağız hem de yine internet ortamında kitap uygulamasının İngilizcesini yaptırdık, İngilizce bir kaynak olarak da Alanya’ya ait İngilizce bir kitap olarak yayına sunacağız” dedi.

'ALANYA HALKINA ÖNEMLİ BİR HEDİYEDİR'

Erdoğmuş, “Yemek kitabımız olan “Alanya Yöresel Lezzetler” kitabımızın ilk sayfası Gülüklü Çorba ile başlıyor, Gülüklü Çorba’da yaklaşık 6 ay öncesinde yine Alanya Belediyesi’nin takibiyle marka tescili alarak Coğrafi İşaretli ürün haline geldi. Akdeniz Bölgesi’nde Antalya Piyazı’ndan sonra ikinci yemektir. Şehirde yıllardır işkembe ve tavuklu olarak gelenek haline gelmesiyle beraber hem işkembeli hemde tavuklu olarak tescillettirdik. Yıllardır süren bir polemiktir Gülüklü mü? Hülüklü mü? şeklinde, biz yörede iki ismin de hakim olduğu, iki ismin de hala kullanılıyor olduğunu ispatlayarak Gülüklü ve Hülüklü Çorba olarak bu ürünü tescillemiş bulunduk. Bu Alanya mutfağının Alanya halkına önemli bir hediyesidir. Coğrafi işareti alınmış ürün orijinal reçetesi korunarak yapılır. Eğer siz farklı bir reçete ile bu ürünü yaparsanız buna hiçbir şekilde Gülüklü Çorba veya Hülüklü Çorba diyemezsiniz. Bu da yemeğin kültürel kayıt altına alınması için gerçekten önemli bir adımdı. Bunu da başarmış olmaktan son derece mutluyuz” dedi.  

Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2020, 22:59

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83