GÖKBEL GÜREŞLERİ 'KÜLTÜR MİRASI' OLUYOR

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Gökbel Güreşleri’nin UNESCO “Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi” kapsamında yerel ve ulusal envantere dahil etmek için çalışma başlattı. Gökbel Güreşleri’nin bir kültür mirası olarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak çalışmalar, Antalya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce yürütülüyor.

GÖKBEL GÜREŞLERİ 'KÜLTÜR MİRASI' OLUYOR

 Ata sporu güreşlere çok önem veren ve Kestel Belediye Başkanlığı’nın ilk yılından itibaren Gökbel Yaylası Yağlı Pehlivan Güreşleri’ni düzenleyen Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Gökbel Güreşleri’ni kalıcı hale getirmek için çalışma başlattı. Bilindiği gibi, bu yıl 30-31 Temmuz’da 12.si gerçekleştirilen Gökbel Güreşlerine yaklaşık 350 pehlivan katılmış, 40.000’i aşkın güreşsever tarafından da takip edilmişti.

banner111
İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ SAHA ARAŞTIRMASI YAPIYOR

Antalya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğinde yürütülmekte olan “Somut Olmayan Kültürel Miras ve halk kültürü çalışmaları kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden Folklor Araştırmacıları Selma Yörür, Mustafa Tokat ve Mahmut Davulcu tarafından Alanya’da 31 Ağustos-02 Eylül 2016 tarihleri arasında “güreş geleneği” konulu bir saha çalışması gerçekleştirildi.  

Saha çalışmasında Alanya halk kültürü ve güreş geleneği konusunda bilgi birikimine sahip olan kaynak kişilerle görüşmeler yapıldı. Alanya’nın tarihi ve kültürü hakkında bilgi sahibi olan Haşim Yetkin, Oğuz Korum, Ahmet Olgun, Mehmet Uysal, İsmail Yıldız, Osman Çavuşoğlu, Fahri Yiğit, Bayram Ergin, Bilal Gürel ve Sedat Çolak ile görüşüldü. Bu görüşmeler kamera çekimleri ile kayıt altına alındı. Çalışma neticesinde elde edilen bilgi ve belgeler Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezine kazandırılarak yerli ve yabancı bilim adamları ile konuyla ilgilenen araştırmacıların hizmetine sunulacak.

DOSYA HAZIRLANIYOR

Alanya Belediyesi’nin işbirliği ve desteğiyle yürütülen çalışma neticesinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan geleneksel güreşlerin yaşatılarak korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasını amaçlayan bir dosya hazırlanması ve Somut Olmayan Kültürel Miras Antalya İl Tespit Kurulu’na sunulması planlanıyor

SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS NEDİR?

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) 17 Ekim 2003 tarihinde Paris’te düzenlenen 32. Genel Konferansı’nda, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’ni kabul etmiştir. Türkiye 19 Ocak 2006 tarihli ve 5448 sayılı Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesinin Uygun Bulunduğuna Dair Kanunla bu sürece dâhil olmuş ve 27 Mart 2006 tarihinde resmen taraf olmuştur. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, 4848 Sayılı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanununun 13. maddesine göre Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü icracı birim olarak çalışmalarını sürdürmektedir. 
Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) UNESCO tarafından; toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekânlar biçiminde tanımlanmaktadır.  Kuşaktan kuşağa aktarılan bu miras, toplulukların ve grupların çevreleriyle, doğayla ve tarihleriyle etkileşimlerine bağlı olarak, sürekli biçimde yeniden yaratılır ve bu onlara  kimlik ve devamlılık duygusu verir; böylece kültürel çeşitliliğe ve insan yaratıcılığına duyulan saygıya katkıda bulunur. Sözleşmeye göre her taraf devlet, korumak için tespit amacıyla kendi toprağı üzerindeki  somut olmayan kültürel miras envanterini, kendi durumuna uygun olacak biçimde hazırlamak ve güncelleştirmekle yükümlüdür. Ülkemizde somut olmayan kültürel miras envanter çalışmaları illerde İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinin koordinasyonunda yürütülmektedir

Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2016, 11:21

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83